Ga naar content

Dalmatië

Natuurvakantie Kroatie - Een rondreis in Dalmatië is ideaal voor wie niet te ver van huis op vakantie wil met een combinatie van mooie natuur, cultuur, schitterende eilanden, helderblauwe zee en veel zon!

Tips rondreis in Dalmatië

Waar vind je in Europa mooie natuur, zon en een azuurblauwe zee? In Kroatië! Wil je dit alles combineren met cultuur, rust en ongerepte mooie plekjes, dan is Dalmatië jouw bestemming voor een volgende vakantie.

Steeds meer organisaties bieden volledig verzorgde rondreizen in Dalmatië, zowel individueel als in groep. Je kan ook zelf een rondreis in Dalmatië samenstellen met eigen vervoer, maar je hebt dan niet de kennis en zekerheid van een reisorganisatie waar je op kan terugvallen in geval van pech of andere calamiteiten. Het zuiden van Dalmatië is sinds de opening van de Pelješac brug beter bereikbaar. Voorheen moest je door Bosnië rijden om onder andere Dubrovnik te bereiken. De brug biedt een directe verbinding met het schiereiland Pelješac waar vandaan je doorrijdt naar Zuid-Dalmatië en de eilanden.

Aanraders rondreizen:

Mooiste plekken in Dalmatië

Wat zijn de mooiste plekjes in Dalmatië? Dalmatië is grofweg in te delen in drie grote delen: Noord-Dalmatië, Midden-Dalmatië en Zuid-Dalmatië. Zowel de kust als het binnenland hebben veel bezienswaardigheden. De vele pittoreske havenstadjes, mooie stranden en blauwe zee bepalen de kust. Uitgestrekte groene landschappen en heuvels en mooie natuurparken vormen het landschap tijdens een rondreis in het Dalmatische binnenland.

1. Makarska Riviera

De Makarska Riviera is een deel van de Dalmatische kust, een 60-km lange kuststrook in het gebied rond Split, aan de voet van de Biokovo berg. Veel zon en lange stranden maken de kust tot een mooie bestemming voor een zonvakantie in Dalmatië.

Dalmatië Kroatië natuur
Deel op Pinterest

De Makarska Riviera is ook voor de natuurliefhebber een paradijs; kilometerslange prachtige zandstranden en kiezelstranden verbinden pittoreske dorpen en stadjes met elkaar. Groene bossen contrasteren fel tegen de azuurblauwe zee en vormen de overgang naar granieten hoge bergen. Want meteen aan de kust rijst het Biokovogebergte op. Dit karstgebergte is beschermd natuurgebied.

Een rondreis langs de Dalmatische kust biedt enorm veel afwisseling. Het kustgebied is weliswaar druk bezocht, het is er heerlijk toeven. Zelf je vakantie samenstellen? Transavia vliegt naar Split. In Brela vind je een grote keuze aan hotels bij het strand, kijk bij Booking.com

2. Krka National Park

Waar vind je mooie natuur in Dalmatië? Het achterland van Dalmatië wordt ook de Zagora genoemd, wat letterlijk "achter de heuvels" betekent. Het nationaal park Krka (niet te verwarren met het Kvarner eiland Krk) is een van de mooiste gebieden in Dalmatië en bevindt zich in het centrale deel. 

Natuurgebieden Dalmatië
Deel op Pinterest

Het natuurgebied wordt doorkruist door de rivier de Krka. Natuurliefhebbers hebben er heel wat te ontdekken: ruim 850 plantensoorten en meer dan 200 vogelsoorten. Verscheidene wandelpaden voeren door het park, maar het hoogtepunt voor de meest toeristen zijn de vele prachtige watervallen van het Krka National Park en de mogelijkheden om te zwemmen in het water waarin ze neerstorten. 

3. Paklenica National Park

Het Nationaal Park Paklenica in het noorden van Dalmatië heeft een weelderige plantengroei en is benoemd tot biosfeer werelderfgoed van de UNESCO. Aangezien dit park vlakbij zee ligt is het erg leuk om een dagje wandelen, fietsen of klimmen te combineren met watersport.

4. Dalmatische Eilanden

Pareltjes zijn het, de eilanden van Dalmatië. In het noorden vind je de Kvarner eilanden, die onder meer de eilanden Krk, Cres en Pag omvatten. Ten zuidoosten hiervan bevindt zich het Kornati National Park: 140 bloedmooie eilandjes. De midden-Dalmatische eilandengroep bestaat uit de toeristische eilanden Brac, Hvar en Korcula. Brac is een karsteiland. Het staat bekend om de Vidova Gora hoogvlakte en de Gouden Hoorn, het populairste strand van Kroatië. Niet minder interessant is de Vis archipel.

- Hvar
Wie van natuur houdt zal een voorkeur hebben voor lavendeleiland Hvar, met haar vele eilanden en mooie baaien. Je kunt hier prachtig duiken en snorkelen in het heldere water en deelnemen aan tal van andere activiteiten op en bij het water. Op Hvar zijn er de meeste uren zon van alle Dalmatische eilanden. Zoek je echter meer rust, dan zijn de onbekendere eilanden Solta en Vis wellicht een geschikte bestemming voor jouw vakantie in Dalmatië

Eilanden Dalmatie
Deel op Pinterest

- Vis archipel
Vanuit geologisch oogpunt zijn Vis en de omringende eilanden zeer interessant. Het zijn de oudste eilanden in de Middellandse Zee en bieden zowel vulkanische afzettingen als sedimentair gesteente. Vaar langs de Blauwe Grot van Bisevo of geniet op een volledig omsloten zandstrand in een idyllische baai. De vissers vervoeren je graag met hun bootje naar een van de eilanden. Vis ligt op 2,5 uur varen van Split.

Mooiste plekjes Dalmatie
Deel op Pinterest

5. Dinara Natuurpark

Het Dinara gebergte is 84 kilometer lang, ligt aan de grens met Bosnië-Herzegovina en is vernoemd naar de berg Dinara. De berg heeft de vorm van een mensenhoofd en is met 1.913 meter het hoogste punt van Kroatië. Bergbeklimmers trotseren liever de Ošljak, maar het natuurpark nodigt zeker uit tot een mooie wandeling. 

Izvor Cetine
Bron van de Cetina
Deel op Pinterest

Aan de voet van de Dinara ligt Izvor Cetine, de bron van de 105 kilometer lange Cetina rivier, ook wel ‘the Eye of the Earth’ genoemd. 

Culturele hoogtepunten Dalmatië

Wil je een rondreis in Dalmatië maken en ben je benieuwd naar de mooiste hoogtepunten en bezienswaardigheden?

Dubrovnik
De meest afgebeelde stad van Dalmatië is zonder twijfel de havenstad Dubrovnik, met haar oude binnenstad. Ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de berg Srđ ligt deze ommuurde stad. De Parel van de Adriatische Zee heeft tal van mooie fonteinen, historische gebouwen en oude patriciërshuisjes met rode daken.

Trogir
Ook de middeleeuwse stad Trogir is een must see. De historische stad en haven liggen op een klein eiland tussen het Kroatische vasteland en het eiland Ciovo, op 27 km ten westen van Split. Trogir heeft een historie die 2300 jaar teruggaat in de tijd en de gebouwen tonen Griekse, Romeinse, Renaissance- en barokinvloeden. Naast een fort op een klein eiland kan je in het ommuurde middeleeuwse centrum een bezoek brengen aan een groot aantal paleizen, kerken (zoals de St. Lawrence kerk) en torens. De stadspoort dateert uit de 17de en de stadsmuren uit de 15de eeuw. 

Mooie steden Dalmatië
Deel op Pinterest

Sinj
Sinj is een stad die zich bevindt in het minder betreden achterland van Split. De Kroatische plaats is bekend om de ridderspelen.

Split
De hoofdstad Split is absoluut een hoogtepunt van Dalmatië. Niet alleen is het de uitvalsbasis voor tal van eilanden, de stad zelf is zeker ook een bezoekje waard. Met haar talrijke historische gebouwen, musea en kerken kan je er makkelijk enkele dagen doorbrengen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!