Ga naar content

Lastovo in Kroatië

Natuur Kroatie - Over de schoonheid van de Kroatische eilanden is al veel geschreven, maar zelden gaat het over een vakantie op Lastovo. Lastovo is een relatief klein eiland gelegen in Dalmatië ten zuiden van het meer bekende Korčula.

Lastovo, een nog te ontdekken eiland in Kroatië

In de vorige eeuw was het eiland Lastovo in Kroatië jarenlang verboden gebied voor buitenlanders. Kort nadat het verbod was opgeheven braken op de Balkan burgeroorlogen uit en zo duurde het tot begin deze eeuw voordat het toerisme op Lastovo enigszins op gang kwam. Ook het feit dat het eiland ver uit de kust ligt heeft er toe geleid dat betrekkelijk weinig mensen Lastovo bezoeken. Nu is het voor een liefhebber van rust wel fijn als je bij het lopen van de oude Romeinse route van Lastovo-dorp naar Skrivena Luka niemand tegen komt. Maar  voor de plaatselijke bevolking die voor een deel van haar inkomsten afhankelijk is van toerisme zou het prettig zijn als wat meer mensen Lastovo gaan ontdekken.

Vakantie op Lastovo

Een dagtripje naar Lastovo is geen optie. De verbinding met de boot is qua tijd zodanig dat je altijd aan het eind van de dag aankomt en pas de andere ochtend kan vertrekken. Je zal er dus hoe dan ook moeten overnachten. En als je ook nog wat van het eiland wilt zien moet je minstens een paar nachten blijven. Maar neem gerust een of twee weken de tijd voor een vakantie op Lastovo, het is zeker de moeite waard.

Actieve vakantie
Als het niet te heet is, dus vooral in voor- en najaar, kun je volop wandelen op Lastovo. Het landschap is zeer afwisselend. Gemarkeerde wandelpaden voeren door het typische karstlandschap, langs grotten en dolines, poljes, rotswanden, beboste heuvels met steeneiken en pijnbomen, maar ook langs wijngaarden, olijfgaarden en kleine akkers. Vanaf de hoogste top, ruim 400m, heb je een schitterend uitzicht over de hele archipel.  
Ook op en in het kraakheldere water is genoeg te zien en te beleven. Je kan een boot huren met of zonder schipper, vissen, zwemmen, snorkelen en duiken. Let wel op de benodigde vergunningen. Er zijn twee duikscholen op Lastovo.

Natuur op Lastovo

De hele Lastovo-archipel, bestaande uit 46 eilandjes, is sinds 2006 officieel een Natuurpark. Op de website van dit Park Priroda vind je onder meer informatie over wandelroutes en de specifieke flora en fauna.

Sterrenhemel
Een speciale attractie van Lastovo is de indrukwekkende sterrenhemel. Dat komt door de minimale lichtvervuiling. Het weinige licht kwam van straatverlichting in een paar woonkernen. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente speciaal ten behoeve van de sterrenkijkers alle lantaarns vervangen door exemplaren die minder licht naar boven stralen. Vanaf de bergtoppen heb je ’s avonds een fantastisch uitzicht: eerst op de ondergaande zon en later op de ontelbare sterren.

Leven met de natuur
De ca. 800 bewoners van Lastovo behoren voor het merendeel tot families die al eeuwen hun thuis hebben op het eiland. Elke familie bezit een of meer olijfgaarden, wijngaarden, boomgaarden, bospercelen en akkers. De percelen zijn door overerving klein en liggen verspreid. Aan ruilverkaveling is nooit gedaan. De stukken grond zijn niet omheind. Dat is niet nodig. Ieder weet precies wat van wie is. In het voorjaar, nadat de olijfbomen gesnoeid zijn, laadt men de frees op zijn aanhangwagentje en begint men de akkers bouwrijp te maken. Zodra de tijd daar is wordt er gezaaid en gepoot: aardappelen, uien, snijbiet, courgettes, tomaten. Als de wijnranken beginnen uit te lopen is men druk met het opbinden en inkorten van de scheuten.

Deel op Pinterest

In de maanden juli en augustus komen de toeristen. Dat brengt werk met zich mee. Voor de ruim zestig particulieren die appartementen aanbieden, voor de camping, het hotel, de tien restaurants en een aantal cafeetjes. In september zijn de meeste toeristen weer weg. Dat komt goed uit want men moet zich voorbereiden op de druivenoogst. Een deel van de druiven gaat naar de landbouw coöperatie om daar geperst te worden en verwerkt tot wijn. Een kleiner deel gaat mee naar huis om zelf wijn te maken voor eigen gebruik. In december is de olijvenoogst. Het persen van de olijven gebeurt ook bij de coöperatie, de olie gaat mee naar huis voor eigen gebruik of particuliere verkoop. Tussendoor moet er ook nog worden gevist. Bijna ieder vist voor zich en een paar vissers verkopen aan restaurants.

Bereikbaarheid Lastovo

Vanuit Nederland is Lastovo het best bereikbaar via Split. Er zijn directe vluchten vanaf Rotterdam, Schiphol en Keulen, kijk voor tarieven en boekingen bij Transavia. Als je een vroege vlucht boekt kan je nog dezelfde avond met de car-ferry of katamaran in Ubli op Lastovo aankomen. Reis je met de auto dan neem je vanuit Split de car-ferry. De onderneming die de lijndienst Split – (Hvar) – Vela Luka – Ubli onderhoudt heet Jadrolinija. Op hun site vind je tijden en prijzen.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Babs Biekart
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!