Ga naar content

Hortobágy Nationaal Park

Hortobagy National Park, een steppelandschap op de Grote Hongaarse Laagvlakte, is een begrip voor elke vogelaar. Het natuurgebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt gezien als een van de beste plekken om vogels te observeren, voornamelijk te danken aan de tienduizenden kraanvogels die hier in de herfst te zien zijn.

Natuur in Hortobágy

Het gebied bevindt zich in het oostelijke deel van Hongarije. De natuur in Hortobagy kenmerkt zich vooral door de zogeheten poesta - puszta op zijn Hongaars - een soort steppe, en door open moerassen. Op de hoger gelegen gebieden komen ook bossen voor. Maar het is vooral een steppegebied, zelfs het grootste steppegebied in Centraal-Europa. Rivieren, waaronder de Tisza, kronkelen door dit weidse landschap en vormen de levensbron voor de vele dieren. Ook talrijke bloemen en planten gedijen in de wilde natuur.

1. Wilde dieren

Het witte Hongaarse stepperund en het Racka-schaap grazen op de poesta. Daarnaast komen er verscheidene zoogdieren voor, (waaronder de wilde ezel, bever, bruine beer, ree, vos, lynx, otter en wolf), reptielen (kikkers, hagedissen, salamanders, slangen en schildpadden) en vlinders.

Hongaars stepperund
Deel op Pinterest

2. Vogels

Vanaf de bekende 9 holes bridge en diverse uitkijkpunten en observatietorens kan je talrijke vogels observeren. De vliegroutes van de foerageergebieden naar de overnachtingsplaatsen leveren aan het eind van iedere dag spectaculaire beelden op. 

Kraanvogels Hortobagy
Deel op Pinterest

Naast kraanvogels en pelikanen telt het park duizenden ganzen (grauwe-, kol- en rietganzen). In totaal zijn hier meer dan 330 soorten vogels waargenomen. Maar liefst 160 soorten broeden er en tot de wintergasten behoren zeearenden, kemphanen en klapeksters.

3. Routes

Knuppelpaden en andere wandelpaden maken het mogelijk om de mooiste plekjes van Hortobagy te voet te verkennen. Lees meer op de officiële site.

Mooiste plekken Hongarije
Deel op Pinterest

Hortobagy is de bekendste poesta in Hongarije, maar niet de enige. Drie andere nationale parken omvatten ook beschermde puszta: Körös Maros NP, Kiskunság NP en Fertö-Hanság NP. 

Beste reistijd

Hortobágy is vooral in oktober interessant om te bezoeken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!