Ga naar content

Las Medulas

Op de grens van Castilla y León en Galicië, in de buurt van Ponferrada, ligt een merkwaardig landschap, de Médulas. Oranje rotsen torenen hier boven de groene vegetatie uit en laten je kennis maken met een verrassend landschap.

Bezienswaardigheden bij de Medulas

Wat is er te zien bij de Medulas, wat maakt dit gebied zo bijzonder?

1. Ontstaan tijdens het Romeinse Rijk

Allereerst even wat geschiedenis. De Médulas zijn geen natuurlijk landschap. Het gebied was een belangrijke goudmijn ten tijde Hispania, dat tot het Romeinse Rijk behoorde. De Romeinen ontdekten in de eerste eeuw na Christus dat hier goud in de grond zat. In die tijd was dat een belangrijk betaalmiddel, ze veroverden de regio en zetten de voormalige bewoners, de Asturiërs, 2 eeuwen lang voor hen aan het werk. Naar schatting werkten ca. 10 tot 20.000 arbeiders in de mijn. 

Las Medulas
Las Medulas
Deel op Pinterest

2. Cultuurlandschap

Het erts zat verspreid over verschillende moeilijk te bereiken lagen. De Romeinen bedachten een vernuftig systeem om het erts uit de mijn te winnen: ze bliezen de berg op door er grote hoeveelheden water in te laten lopen. Dit water moest uit de noordelijker gelegen bergen gehaald worden en daarvoor legden ze kanalen met een lengte van soms wel 100 kilometer aan. Het resultaat is een "opgeblazen" berg, waarbij oranje losse rotsformaties verspreid staan over een groot gebied. Pas in de 3de eeuw na Chr. werd de mijn verlaten, omdat er andere, interessantere goudgebieden werden ontdekt.

3. Natuur

In de vele eeuwen tussen de exploitatie van de mijn en het heden heeft de natuur haar gang kunnen gaan in het gebied. Las Médulas zijn vandaag de dag een veel bezocht natuurgebied, dat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen.

Natuur Las Medulas
Deel op Pinterest

Tussen de imposante rode rotsen, weilanden, boomgaarden en kastanjebomen slingeren vele wandelpaden, waar bezoekers zich vergapen aan het spectaculaire landschap. Door de waterafvoer zijn er in de omgeving verschillende meren, ontstaan, zoals het Carucedo meer en het Somidomeer. Deze vormen belangrijke ecosystemen en zijn een trekpleister voor vogels die hier komen overwinteren.

4. Uitzichtpunten

Vanaf een uitzichtpunt maak je de mooiste foto's. De Miradores de Orellán en Las Perdices zijn 2 belangrijke viewpoints, die een overzicht geven van de omvang van dit enorme gebied. Ook leuk is een bezoek aan een van de wijnboeren in de omgeving, zoals het domein van de bekende zakenman Prada.

5. Kastanjes

Na het sluiten van de mijn moesten andere inkomsten gegenereerd worden. Veel boeren besloten om kastanjebomen te gaan benutten en nu nog steeds is de kastanje een belangrijk product in de regio. 

Kastanjes bij Las Medulas
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsen en wandelen

Ga je in het voor- of najaar, dan is het ook wel erg leuk om deze regio op een actieve manier te bezoeken. Stap eens op het zadel of in de wandelschoenen en verken het gebied te voet of op de fiets! Hartstikke leuk!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!