Ga naar content

Natuur bij Madrid

Mooiste gebieden Spanje - Wie denkt aan bergen in Spanje, komt al snel uit bij de Sierra Nevada in het zuiden van het land of de Pyreneeën in het noorden. Ook de streek in het centrale deel van Spanje, rond de hoofdstad Madrid, herbergt veel natuurschoon, dus Naturescanner neemt je mee op ontdekkingstocht naar enkele gebergtes in het midden van het land.

Mooiste plekken rond Madrid

Madrid is een prachtige stad om te bezoeken. De vele historische gebouwen, mooie pleinen en prachtige musea moet je zeker bezocht hebben. In de stad kan je tal van mooie tours maken en indrukwekkende gebouwen bezoeken. Een weekendje in de Spaanse hoofdstad kan je makkelijk verlengen met een vakantie in de natuur. Maar wat zijn de mooiste plekken en gebieden rond Madrid?

1. Sierra de Guadarrama

Sinds 2013 is Sierra de Guaderrama een nationaal park. Het gebergte ligt op ca. 1 uur rijden vanaf Madrid. Als je de kans hebt moet je zeker naar dit gebied. De hoogste bergtop is de Peñalara (2.428 meter hoog), een berg met merkwaardige vormen, zoals de El Yelmo top. Verder biedt het gebergte een grote verscheidenheid aan landschappen in een best groene omgeving: de bergen zijn rijkelijk begroeid met dennen, eiken en steeneiken.

Sierra de Guaderrama
Deel op Pinterest

Enkele bezienswaardigheden zijn een trekpleister voor wandelaars: de mooie valleien (Valle de la Fuenfria, Valle del Lozoya en Valle de Valsaín), de Pedriza en de vele mooie meren en keteldalen. Tijdens een wandeling kan je Spaanse steenbokken, reeën, everzwijnen of hazen zien. Ook dassen, marters en wilde katten bewonen het gebied. Diverse roofvogels, waaronder arenden en gieren, circuleren boven het landschap op zoek naar een lekker hapje.

Het gebergte bevindt zich relatief dicht bij Madrid en heeft een goed onderhouden en uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Bij Reisboekhandel de Zwerver vind je deze handige wandelgids. Ook voor wintersport en andere bergsporten kan je er prima terecht. De keerzijde is dat de streek in vakantieperiodes erg druk bezocht wordt. Een deel van het natuurgebied is beschermd gebied.

2. Sierra de Gredos

Op ca. 2 uur rijden ten westen van Madrid ligt een prachtige bergketen, de Sierra de Gredos. Omdat het iets verder weg ligt van de hoofdstad is het ook wat minder druk bezocht. Hier komen natuurliefhebbers om te wandelen en te genieten van rust en stilte. Het gebergte is een regionaal park met als hoogste punt de Pico Almanzor (2.592 meter hoog). De streek staat met name bekend om de mooie, glasheldere bergmeren en ruige kloven. Spaanse steenbokken en reeën worden hier regelmatig gespot. Vogelaars kunnen op zoek naar de rode patrijs, steenarend, Spaanse keizerarend, wespendief, monniksgier en vale gier.

3. Castilla y León

De regio ten noordwesten van Madrid heet Castilla y León. Het is een uitgestrekte streek, die zeker het ontdekken waard is. Diverse goede wijnen (Bierzo, Rueda...) komen hiervandaan, er zijn mooie gebergtes en bijzondere natuurparken. Sommige plekken liggen op vrij lange afstand van Madrid (zoals de Medulas en de grotten in het noorden van Leon), maar wie voor langere tijd in of rond Madrid verblijft is dit zeker een aanrader.
Lees meer over Castilla y León.

4. Cabañeros nationaal park

Ook richting het zuiden fraaie natuur. Op ongeveer 170 km ten zuidwesten van Madrid bevindt zich het groene gebied van Cabañeros, een schitterende plek om enkele dagen te wandelen. Lees meer over Cabañeros nationaal park in Spanje.

Natuurparken Madrid
Deel op Pinterest

5. Historische steden

Rond Madrid vind je niet alleen mooie plekjes in de natuur, ook de prachtige oude steden zijn zeker een bezoek waard. Maak excursies en ontdek de culturele bezienswaardigheden van plaatsen als Alcalá de Henares, Toledeo, Trujillo, Salamanca, Ávila en Segovia. En laten we niet vergeten dat Madrid zelf een prachtige stad is om te bezoeken! 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!