Ga naar content

Cabañeros in Spanje

Midden in Spanje ligt Nationaal Park Cabaneros. Op de kaart zichtbaar als een groene plek ten zuidwesten van Madrid. Ondanks de schoonheid en de grootte van het park is het nog niet veel bezocht en daardoor een van de mooiste bestemmingen in Spanje voor liefhebbers van natuur en rust.

Natuurpark in het midden van Spanje 

Midden in Spanje, 160 kilometer ten zuidwesten van Madrid, ligt een groene enclave. In dit 400 miljoen jaar oude gebergte, gelegen in de provincies Toledo en Ciudad Real, vind je de best bewaarde Mediterrane bossen van Spanje. In de lager gelegen delen vind je het zeer goed bewaarde Dehesa landschap. 

Dit landschap van weidegronden en steeneiken wordt feitelijk al eeuwen lang onderhouden door kuddes van geiten en schapen. In dit gebied bevindt zich het Nationale Park Cabañeros. Het park heeft een oppervlakte van 390 km. Parque Cabañeros is een van de grootste Nationale Parken van Spanje maar vreemd genoeg het minst bezocht.

Logeertips

Natuur in Parque Cabañeros

Dit stukje Spanje is van oudsher niet erg geliefd bij de doorsnee toerist. Het is er snikheet in de zomer, ijzig in de winter en totaal ongeschikt voor de landbouw. Gelukkig groeien hier wel olijfbomen, amandelbomen en de steeneik. Steeneiken zorgen voor schaduw maar ook voor eikels. Prima voedsel voor de geiten en de zwijnen. Vooral de zwijnen uit dit gebied zijn bekend: denk maar eens aan Iberische ham. Er is in het verleden nooit een grootgrondbezitter geweest die enige interesse toonde voor dit gebied en de bevolkingsdichtheid was altijd al erg laag.

Er woonden voornamelijk kleine boeren die stukjes land pachtten en leefden van kleinvee, olijven en bijen. Een belangrijke bron van inkomsten was het verzamelen en verkopen van brandhout. Aan de oevers van de Rio Pusa en de omliggende dorpjes vind je nog wat resten van een poging het ijzer uit het gesteente te delven. De bergen in deze streek waren dus een uitstekend toevluchtsoord voor bandieten, vrijbuiters en mensen die de belasting niet wilden of konden betalen. Het nationaal park is vandaag de dag begroeid met mediterrane vegetatie en dehesas.

1. Beschermd natuurpark

Twintig jaar geleden was er geen oog voor de natuur in dit gebied met zeer exclusieve flora en fauna. Er lagen plannen om de hele omtrek te benutten als militair oefenterrein, men sopte vrolijk zijn auto met grote hoeveelheden shampoo in de rivier en het afval werd keurig boven op een berg verderop gedeponeerd. Totdat in 1994 UNESCO de hele zone uitriep tot beschermd natuurpark. Nationaal park Cabañeros wordt ook wel 'de Serengeti van Spanje' genoemd. Die naam dankt het park aan de vlakten met grazende herten. 

Deel op Pinterest

2. Flora en fauna in Parque Cabañeros 

Relatief dicht bij huis vind je hier de ongerepte natuur van Spanje zoals je die niet vaak meer aantreft in Europa; een enorm stil gebied waar het toerisme niet is doorgedrongen en waar het lijkt alsof de tijd stil is blijven staan. Het gebied wordt bevolkt door een aantal bedreigde diersoorten, zoals de Iberische lynx, Spaanse keizersarend en de monniksgier. Edelherten, damherten en wilde zwijnen zijn gemakkelijker te spotten. Een bijzondere verschijning is de zwaarste vogel van Europa: de grote trap. Het mannetje kan tot 1 meter lang worden. Naast de steeneiken, olijf-en amandelbomen gedijen ook de kurkeik en de beukeik hier goed. En dan is er nog een grote verscheidenheid aan naaldbomen. De Jara-struiken bloeien hier prachtig in het voorjaar en de Romero ruikt heerlijk.

3. Wandelen in Cabañeros Nationaal Park

In Parque Cabañeros geen overmaat aan hekken en verboden paden. Wel goed begaanbare wandelpaden en geen enorme hoogteverschillen. Dit maakt het gebied gemakkelijk toegankelijk. Wil je een wandeltocht maken door de ongerepte natuur? Je kan in Cabaneros wandelen onder begeleiding van een gids of je trekt er zelf op uit. Het voorjaar en najaar lenen zich het best voor het te voet ontdekken van dit prachtige nationale park in Centraal Spanje.

4. Los Navalucillos

In het dorp Los Navalucillos, ten noorden van het nationaal park, staat Casa de la Cultura Internacional. Dit vakantiehuis is een prima basis om Cabaneros te leren kennen. Je vindt hier een prettige mengeling van een typisch traditioneel Castilliaans dorp met de invloed van het moderne leven. Pinnen, internetbereik, supermarkten, cafés en tal van restaurantjes, waar je heerlijke streekgerechten eet. De vriendelijke bevolking geeft je het gevoel dat je welkom bent. Leuke bezienswaardigheid is het watervalletje. 

Deel op Pinterest

5. Omgeving van Parque Cabañeros en Los Navalucillos

Naast de prachtige natuur zijn er in deze omgeving ook een groot aantal plekken van culturele waarde die het bezoeken meer dan waard zijn. Toledo, de oude hoofdstad van Spanje, El Escorial, de woonplaats van Felipe II, het klooster van de Zwarte Maagd te Guadalupe en het klooster in Yuste waar Karel V zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht. De combinatie van de prachtige natuur tesamen met de mogelijkheden van de Spaanse cultuur, maken deze streek absoluut een bezoek waard. Bekijk onze tips voor een vakantie ten zuiden van Madrid.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!