Ga naar content

Castilla y León

Castilla y León is de grootste comunidad van Spanje en biedt naast een echte tapas- en wijncultuur ook tal van historische steden zoals Astorga, León, Ponferreda, Zamora, Salamanca, Segovia, Burgos,... Een gebied met een rijke historie en ook een prachtig landschap.

Je kunt er komen via verschillende andere regio's. Zelf huurden we een auto in Madrid via Sunny Cars en reden we via verschillende mooie plaatsen naar het noorden. 

Vakantie in Castilla y León

Het klimaat in Castilla y León is iets milder dan de meer noordelijke regio's, maar minder drukkend en heet dan Zuid-Spanje. Dit resulteert in bloeiende lentes, een heel aangename zomer- en herfstperiode en best wel koude winters met gelukkig veel zonneschijn. Wij bezochten de regio in de maand oktober en het was er 28 graden! In combinatie met de mooie herfstkleuren was dit heerlijk.

Ook de culinaire reiziger komt in Castilië en Leon zeker aan zijn trekken. Hier heerst nog de echte tapascultuur; bijvoorbeeld in de stad León krijg je nog een gratis tapa bij je drankje! Kortom, Castilla y León is een heel gevarieerde regio, waar menig toerist zijn ding zal vinden. Je ervaart hier authentiek Spanje met indrukwekkende steden en prachtige natuur, en toch weg van het massatoerisme.

Mooiste plekken Castilla y León

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden? Het zuiden van het gebied is behoorlijk droog, daar vormen de steden de hoogtepunten. Het noorden is groen en bergachtig, daar viert de natuur het hoogtij. Jeffry en Lindsy zijn twee Belgen die sinds maart 2016 hun leven een complete wending hebben gegeven en een B&B runnen in het noordwesten van Spanje. Zij vertellen ons meer over de mooiste plekjes van Castilla y León.

1. Las Médulas

Eén van de mooiste bezienswaardigheden zijn Las Médulas, dé belangrijkste goudmijn tijdens het Romeinse Rijk, vandaag de dag UNESCO Werelderfgoed. Oranje rotsen contrasteren er prachtig tegen de groene omgeving. Je kan er verschillende wandelingen maken en ondertussen de magische bergwanden bewonderen. Het meest adembenemende uitzicht heb je vanuit Orellan. 

Mooiste plekken Castilla y Leon
Deel op Pinterest

2. Camino Frances

Wil je jezelf even als een pelgrim ervaren, dan is er de Camino Frances - vanuit Burgos over León en Astorga tot in Ponferrada. Een belevenis die je niet mag missen en je zowel wandelend, fietsend, op de motor of met de auto kan doen. Je komt er tal van typische Maragata dorpjes tegen zoals Castrillo de los Polvazares, Foncebadón en Molinaseca.
Lees meer over pelgrimsreizen.

3. Teleno gebergte

Het iets minder gekende Teleno gebergte is dan weer één van de hoogste bergketens van deze provincie. Met zijn 2.188 meter hoogte is de streek erg geliefd bij wandelaars. Vooral de uitgestrektheid zorgt voor prachtige taferelen. De vele pittoreske dorpjes katapulteren je terug in de tijd en zijn een tussenstop waard: Valderrey, Santiago Millas en Truchas.

4. Lago de Sanabria

Een gletsjermeer gelegen op 1.000 meter hoogte en met zijn oppervlakte van 3,47 km² één van de grootste gletsjermeren van het Iberische schiereiland. Maakt deel van een natuurpark dat ook "Puebla de Sanabria" omvat waar je het kasteel van de Heren van Benavente, gesticht in de 15e eeuw, kan bewonderen.

5. Cueva de Valporquero

De Cuevas de Valporquero behoren tot de mooiste grotten van Spanje en topbezienswaardigheden van Castilla y León. Het grottenstelsel, met 7 grote kamers en immens hoge gangen, kan bezocht worden in ca. 1 uur tijd. Naast een rondwandeling kan je indien gewenst deelnemen aan meer avontuurlijke activiteiten, waarbij je bijvoorbeeld met wetsuit door het water de onderste gang van de grot doorwaadt.

Grot Castilla y Leon
Grot Castilla y Leon
Deel op Pinterest

6. Wijnen in Castilla y León

De vele smakelijke bodega's in de wijnstreken Bierzo, Rueda, Ribero del Duero en Ribera Sacra bieden wijnliefhebbers een keuze aan heerlijke wijnen.

7. Mijnen

Tot begin 20ste eeuw had de regio een florerende koolmijnindustrie. In de Saberovallei kan je het MSM (Museum of Metallurgy and Mining) bezoeken. Het is een prachtig museum, maar wij waren meer onder de indruk van een bezoek aan de Julia Shaft in Fabero, waar je beter het gevoel krijgt van de zware werkomstandigheden die de mijnwerkers hebben moeten doorstaan.

8. Picos

In het noorden wordt de León regio begrensd door een van de meest imposante gebergtes van Spanje, de Picos de Europa.

9. Historische steden

OK, wij houden van natuur en zijn soms een beetje cultuurbarbaren, maar in een regio als Castilla y Leon kan je gewoon niet om de steden heen. De rijke geschiedenis is hier goed behouden en in steden als León, Salamanca, Avila en Segovia vind je prachtige bouwwerken: van kathedralen, Romaanse gebouwen, aquaducten en paleizen tot knusse steegjes waar je gezellig kan winkelen. Lees meer over wat zien in Castilla en de mooiste steden in Castilla y León.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!