Ga naar content

Somiedo Natuurpark

Noord-Spanje - Het Somiedo natuurpark is een beschermd gebied waar flora, fauna en cultuur zorgvuldig worden behouden. Het park heeft een oppervlakte van 290 vierkante kilometer en is gelegen in het centrale deel van de Asturische bergen. Slechts 80 kilometer van de Atlantische kust. Aangename hoogteverschillen geven het landschap mooie uitzichtpunten.

Mooiste plekken Somiedo

De hoogste top in het Somiedo gebied is Pico del Cornón. Op de top sta je 2194 meter boven de zeespiegel. Je zou de omgeving kunnen beschrijven als romantisch en ruig tegelijk. Soms heb je een associatie met Oostenrijk en dan moet je opeens aan Schotland denken. Dat dit ook Spanje is vergeet je soms.

1. Pola de Somiedo

De belangrijkste plaats is Pola de Somiedo. Een goede verblijfplaats wanneer je het gebied bezoekt. Charme en gezelligheid vind je hier terwijl boven je de lammergieren rondvliegen rond torenhoge rotsen. Soms teveel om te tellen! In Pola de Somiedo staat een bezoekerscentrum en een 'Casa del oso' (huis van de beer). Vanuit hier kun je, als je er in het goede seizoen bent, op berensafari met een gids.

De gemeente Somiedo bestaat uit 38 dorpjes. Kenmerkend aan deze dorpen is dat de oude bouwstijl nog volop zichtbaar is. Bijzonder zijn ook de voorraadschuren die op hoge, spits toelopende palen staan, speciaal ontworpen om de muizen buiten te houden. De charmante bouwstijl zorgt ervoor dat je er blijft rondlopen en fotograferen.

Authentieke boerderijen
Deel op Pinterest

In de valleien staan fotogenieke, met brem bedekte boerderijen, die zichtbaar goed onderhouden worden met verse brem, heel bijzonder. Die brem groeit hier overigens volop. Stel je eens voor dat je er bent wanneer in juni al die brem in bloei staat!  

2. Beschermde natuurgebieden

De gemeente heeft de bescherming van de natuur in het Somiedo park hoog in het vaandel. Lang niet alle gebieden zijn toegankelijk. Zo zijn bedreigde planten en dieren optimaal beschermd. Dankzij excursies met Wildwatch Spain kun je toch op heel bijzondere plekken komen. En wellicht een glimp van beren opvangen. 

Lake Valley
Deel op Pinterest

3. Vee

De belangrijkste bron van inkomsten in de regio is het vee. Zowel de koeien als de paarden die overal in het wild rondsjouwen zijn bedoeld voor de vleesconsumptie. En zo nu en dan valt er een ten slachtoffer aan de wolvenpopulatie. Maar inmiddels is er een goed evenwicht tussen wat mensen willen en wat beren en wolven nodig hebben.

4. Wandelroutes Somiedo

Er zijn ongeveer 12 gemarkeerde wandelingen in het park. Variërend van een wandeling van een uurtje tot tochten van 20 kilometer. In de zomer is het hier warm, dus denk aan je watervoorraad en bescherming voor de zon! In de herfst zakt de temperatuur na zonsondergang in rap tempo tot richting 4 graden. Zorg dan dus dat je iets warms mee hebt. 

Wandelvakantie in Somiedo
Deel op Pinterest

Wandelvakantie in Somiedo

Verschillende partners van Naturescanner bieden georganiseerde wandelreizen. Als je liever niet zelf alles uit wilt stippelen is het zeker aanbevolen om hier een kijkje te nemen!

5. Fauna in Somiedo

Van de 188 gewervelde dieren die voorkomen in Somiedo is 90% beschermd. Ook de bruine beer en korhoenders vallen onder deze beschermde groep. Herten, gemzen en wilde zwijnen zijn in aantallen beter vertegenwoordigd. 

6. Flora in Somiedo

De omgeving is weelderig groen. Een teken dat het hier regelmatig regent. Tot in de herfst groeit en bloeit er van alles in de bossen en op de hellingen. Ongeveer 25% van het gebied bestaat uit bos. Dit zijn overwegend beuken, soorten eiken, berken, essen en esdoorns.

Bloemen
Deel op Pinterest

Ook de steeneik komt hier veelvuldig voor. De wintergroene steeneik groeit hier uitstekend op hellingen en houdt door de omstandigheden vaak een struikachtige vorm. Zeer zeldzaam is Centaurium Somedanum, een roze bloemetje uit de gentiaanfamilie dat alleen in deze regio voorkomt. ook de Gele Gentiaan die toortsen met gele bloemen vormt tot wel 1,5 meter kun je hier tot op grote hoogte tegenkomen. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!