Ga naar content

Beren in Spanje

Natuur in Spanje - Zeker 200 beren leven er in Noord-Spanje. Alhoewel dat bij elkaar een hele boel beer lijkt, zie je ze zelden en meestal maar een enkele tegelijk. In de de rotsachtige bossen van Parque Natural Somiedo, in het Cantabrisch gebergte, maak je kans er een te zien. Geduld en een goede gids, dat heb je nodig als je een beer wilt spotten. Wij mochten op pad met AmbianceTravel.

Iberische bruine beer

Zowel de bruine beren als de wolven zijn tegenwoordig beschermd in Spanje. Ze werden er dan ook met uitsterven bedreigd vanwege de verwoede jacht die er tot in de jaren ’70 op hen werd gemaakt. Het dieptepunt werd bereikt toen er in de jaren '90 nog maar enkele tientallen beren waren. Dankzij de inspanningen van diverse organisaties breidt het aantal beren zich nu langzaam weer uit. 

Iberische beer welpjes
Deel op Pinterest

Onze reistips

De arme bevolking, waarvoor de beer voedsel en vachten betekende, zien nu dat diezelfde beer ook toeristen kan aantrekken en de economie, een beetje, vooruit kan helpen. En inmiddels zien de boeren in dat hun vee weinig te vrezen heeft van de overwegend vegetarische bruine beer.

Waar kun je beren spotten in Spanje?

Er zijn twee populaties beren in Spanje: in Asturië en Cantabrië. De uitdaging voor berenbeschermers ligt erin de berenpopulatie op de een of andere manier met elkaar te verbinden ondanks rivieren, spoorbanen, snelwegen en het leefgebied van mensen.

Berensafari in Parque Natural de Somiedo

Het natuurpark Somiedo is niet alleen een schitterend gebied om te wandelen in ongerepte natuur in het noorden van Spanje.

Pola de Somiedo is het beste vertrekpunt voor een ‘berensafari’. Je kunt starten bij het informatiecentrum: 'Casa del oso' (het huis van de beer). Het is ondergebracht in een van de authentieke woningen van Pola de Somiedo en het huisvest een informatieve tentoonstelling over het leven van de bruine beer. Zo komt het leven van de bruine beer alvast tot leven voordat je excursie begint. 

Hier wil je overnachten

Dat de passie van beren voor honing geen fabeltje is zie je in de historische opslagschuur bij het museum. Vanaf hier kun je een berenexcursie boeken.

Voedsel zoeken
Deel op Pinterest

AmbianceTravel heeft een excursie beren & wolven spotten opgenomen in hun reisprogramma in Noord-Spanje. Beren die hier leven zijn schuwe dieren. Bij de geringste aanwijzing dat er mensen de buurt zijn maken ze zich uit de voeten. 

De kans dat je ze ziet, ook in de verte, is niet groot. De excursies brengen je echter op prachtige plekken waarbij je met een beetje fantasie de meest ideale slaapplaatsen voor beren kunt ontdekken. Omdat de bruine beren geen vaste woon- en verblijfplaats hebben is het lastig, ook voor de gidsen, ze te lokaliseren. De belangrijkste leidraad voor beren: voedsel!

Beren in het wild

Een wildlife avontuur in Spanje is meer dan beren zien. Het is ook genieten van de prachtige natuur. Ruige, kale bergen afgewisseld met groene dalen die een bijzondere knusheid uitstralen. In dit gebied wordt veel gebruik gemaakt van met stenen gestapelde muurtjes waardoor je soms even het gevoel krijgt dat je in Schotland bent. Even verderop helpen hoge kale bergen je weer uit die droom.

Kale bergen
Deel op Pinterest

Op de kale bergen boven de boomgrens na, is het een groen en weelderig gebied. Op de hellingen eindeloos veel brem. In juni bloeit deze op zijn mooist in dit gebied. Wanneer je in die omgeving een vos tegen het lijf loopt of wanneer er hele groepen lammergieren hoog boven je zweven, geeft dat het gevoel dat je boft dat je hier mag zijn. Beren of geen beren. Vogels die algemeen in dit gebied voorkomen: de alpenkraai en alpenkauw, steenarend, witte kreng gier, vale gier, lammergieren en de buizerd.

Beste reistijd om beren te spotten in Spanje

In het voorjaar en de nazomer maak je de meeste kans om beren te zien. De vrouwtjes met de pasgeboren beertjes verlaten hun hol in het voorjaar: de beren gaan op zoek naar voedsel om de tijdens de winterslaap verbruikte vetten weer aan te vullen.

In augustus en september gaan ze intensief op zoek naar eten ter voorbereiding op de volgende winterslaap. Ze struinen door het bos op zoek naar bessen, kastanjes, eikels en beukennootjes. Hun menu is ‘wat de pot schaft’ en dat is voor 80% plantaardig. Ze schamen zich er niet voor de restjes van andere roofdieren op te peuzelen. In Noord-Spanje kun je ook wolven spotten. Ook hiervoor heb je geduld nodig, maar de kans dat je ze ziet is iets groter.

De kans dat je een confronterende ontmoeting met een beer hebt is uitermate klein. Toch handig om te weten wat je zou moeten doen àls het zou gebeuren: stil staan, de beer aankijken en praten. Ik geef het je te doen als je net je hart uit het lijf geschrokken bent...

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!