Ga naar content

Iberische lynx in Andalusie

Maar weinig mensen zullen zich realiseren dat je voor het zien van één van de zeldzaamste en meest tot de verbeelding sprekende zoogdieren ter wereld je maar amper twee uur hoeft te vliegen: de Iberische lynx in Andalusië.

Iberische lynx

Het gaat hier om de Pardellynx, die vanwege z’n unieke voorkomen in tegenwoordig alleen nog het zuiden van het Iberisch Schiereiland beter bekend staat onder de naam Iberische Lynx. Deze forse katachtige lijkt veel op de Europese Lynx, de uiterlijke verschillen zijn subtiel. Toch geniet de Iberische Lynx een soortstatus, en staat te boek als ernstig bedreigd. Hoeveel volwassen beesten nog resten blijft dankzij z’n over het algemeen vrij verborgen leefwijze gissen, maar meer dan enkele honderden zijn het zeker niet. De oorspronkelijk stabiele en aaneengesloten populatie heeft door een combinatie van habitatverlies en ziektes onder het belangrijkste prooidier, het konijn, een vrije val gemaakt.

Iberische lynx in Andalusië

Gelukkig wordt nu ook in Spanje onderkend dat de Iberische lynxen ernstig in hun bestaan bedreigd zijn. Men stelt tegenwoordig dan ook veel in het werk om de soort voor uitsterven te behoeden, en ecotoerisme speelt daarbij een belangrijke rol. Steeds meer mensen kiezen voor een natuurvakantie in Andalusië om onder deskundige begeleiding en met respect voor dier en leefomgeving te ervaren hoe het is om oog in oog te staan met dit indrukwekkende dier. Er is inmiddels een aantal plekken in Andalusië bekend waar je een zéér goede kans maakt op een onvergetelijke ontmoeting met de Iberische lynx, en waar je daarnaast ook nog veel andere prachtige zoogdieren en vogels in de kijker dan wel voor de lens kunt krijgen. De beste en meest kansrijke plekken bevinden zich nabij Córdoba, en om daar te komen is vliegen op Madrid het meest praktisch, om de reis dan per huurauto te vervolgen.

Wildlife reis Iberische lynx

Je zult begrijpen dat het zien van een dergelijk schuw en zeldzaam zoogdier als de Iberische lynx ook afhankelijk is van een portie geluk, maar met een combinatie van geduld, tijd en een deskundige gids die het gedrag en de favoriete plekken van de dieren uit ervaring kent, zullen de slagingskansen aanzienlijk toenemen. Daarom is een georganiseerde groepreis aanbevolen. Onder de reistips vind je een aantal deskundige natuurreizen organisaties die je begeleiden in een reis naar de Iberische lynx. En wat je ook zult begrijpen is dat wanneer je uiteindelijk een beest hebt gezien, je hart voor altijd verpand is aan de soort, en je het moment van die eerste ontmoeting nog vele, vele malen zult herbeleven!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!