Ga naar content

Aragón

Aragón is een van de mooiste streken in het noordoosten van Spanje. In het noorden liggen de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. Zuidelijker ligt de vlakte van de Ebro rivier, een vlakker gebied met ook tal van wandelpaden. Tussen de bergen en de vlakte liggen bijzondere klovengebieden!

Reis je niet met de auto of de trein, dan vlieg je waarschijnlijk op Zaragoza of Barcelona. Het is verstandig om een huurauto vooraf te regelen via Sunny Cars, dan krijg je geen verborgen kosten, waar Spaanse verhuurbedrijven wel om bekend staan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een compleet verzorgde vakantie, om alle zorgen uit handen te nemen. Hieronder geven we een aantal tips. 

Mooiste plekken in Aragon

De natuur in Aragón is verbluffend mooi en veelzijdig. Wie op zoek is naar ongerepte en onbetreden plekjes zal zich in dit Spaanse gebied op zijn gemak voelen. Wandel tussen hoge bergtoppen, langs uitgestrekte steppes en mooie riviervalleien. Het is een van de groenste streken in Spanje, met een zeer afwisselend landschap. De belangrijkste bezienswaardigheden in Aragon op een rijtje:

Aanbevolen vakanties

1. Ordesa Nationaal Park

Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park is een natuurgebied in de Pyreneeën. Bekendste bezienswaardigheid is de Ordesavallei. Maar er is meer te zien in het nationaal park: de Añisclo en Escuain valleien en Pineta met het keteldal. De natuur in Ordesa heeft heel wat in petto: steile rotswanden, hoge watervallen, nauwe kloven, ruim 1500 bloemensoorten, meer dan 170 vogelsoorten (waaronder lammergieren) en tal van andere dieren. 

Natuur in Aragon
Deel op Pinterest

Wandelen in Ordesa is een must: te voet kom je op de mooiste plekjes. De makkelijkste en populairste wandelroute is de weg langs de rivier in de Ordesavallei, naar het Circo de Soaso en de Cola de Caballo waterval (paardenstaartwaterval). Voor wie meer uitdaging zoekt of weg van de massa wil wandelen zijn er ook verscheidene (zwaardere) tochten. Uitvalsbasis is het pittoreske dorp Torla. 

2. Sierra de Guara

Sierra de Guara is een voorgebergte van de Pyreneeën. Het klimaat is hier een stuk aangenamer dan aan de Franse zijde van het gebergte. Kenmerkend voor de Sierra de Guara zijn de vele kloven: dit is een van de beste gebieden in Europa om aan canyoning te doen.

Ook kan je hier prima wandelen, langs bergen met hoogtes tot boven de 2.000 meter en vele andere mooie plekjes. Het bekendste dorp is het middeleeuwse bolwerk Alquézar. Hiervandaan vertrekken diverse routes door het klovengebied. In de zomer kan je dit plaatsje echter best vermijden, wil je niet in file lopen. Meer naar het Westen vind je prachtige gebieden, waar je amper een mens tegenkomt. 

Mooiste plekken Aragon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Valleien

Het Parque Natural de los Valles Occidentales omvat een aantal mooie valleien in Aragón: de Ansó vallei, de Hecho vallei en de Aragon vallei. In de Ansóvallei kan je bij mooi weer wandelen in de bossen van Zuriza en over de alpenweiden, in de winter is het een populair wintersportgebied. Het Selva de Oza is een mooi woud in de Hecho vallei, waar veel wilde dieren voorkomen, waaronder beren en zwijnen. Uniek natuurschoon vind je in de Boca del Infierno kloof, de ruige Guarrinza vallei en de Aguas Tuertas, waar de kronkelende rivier zich een weg baant door een gifgroene vallei.

4. De Mallos, imposante rotsen

De regio tussen de Pyreneeën en de Ebrovallei biedt een grote verscheidenheid aan natuur. De Mallos de Riglos zijn indrukwekkende steile rotsformaties aan de voet van de Pyreneeën; de verticale wanden zijn bijna 300 meter hoog.

Mallos de Riglos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Gállego rivier stroomt onder langs deze imposante rotsen. Vale gieren, aasgieren en andere roofvogels nestelen hier in grote aantallen. Enkele kilometers verderop torenen de Mallos de Agüero boven het landschap en het gelijknamige dorp uit.

5. Mas de Bunyol gierenobservatorium - Valderrobles

Tip van lezer Hans de Groot.
Vanuit de plaatselijke kroeg bij Valderrobles (bij Beceite) kan je een excursie maken met Jose Ramon naar een observatorium met gieren. Met een groep auto's rijd je achter de gids aan. Met een camper is dit niet mogelijk, maar er zijn meestal wel mensen die je graag laten meerijden. Vanaf de parkeerplaats is het nog ca. 200 meter omhoog naar het observatorium, waar je geen geluid mag maken.

Gieren kijken in Aragon
© Hans de Groot
Deel op Pinterest

Het Mas de Bunyol observatorium is gebouwd in een reservaat. Je kunt dit slechts één keer per dag bezoeken, op het moment van voederen. Vanuit het observatorium zie je een zwerm van honderden majestueuze gieren zweven en geleidelijk dalen. Dan gaat het opeens heel snel en landen ze in grote aantallen, waarna Jose met de eerste 50 kg slachtafval naar het voedercentrum loopt. Jose lijkt bijna te verdwijnen tussen de enorme vogels met gigantische snavels en klauwen. Het is echt bijzonder! Alles gebeurt letterlijk in een pikvolgorde en hier en daar worden de posities aangepast, waardoor stofwolken ontstaan. Er volgen nog vier kruiwagens met 50 kg slachtafval en telkens herhaalt zich hetzelfde adembenemende tafereel.

Gieren bij het observatorium
Deel op Pinterest

Na het eten gaan de meeste gieren water drinken in de vijver en stijgen ze één voor één weer op. Ook dit is zeer indrukwekkend. Je ziet ze dan opstijgen naar grote hoogte door gebruik te maken van thermiek en ze verspreiden zich over de talrijke bergruggen in dit gebied. Jose heeft er 30 jaar over gedaan om dit resultaat te bereiken en daarmee heeft hij ervoor gezorgd dat de zeldzame dieren hier niet uitstierven, maar juist in aantal toenamen.

Ruta del Parrizal kloof: een wandeling van 3 uur heen en terug, of een route bovenlangs terug. Gierenobservatorium: €15 Ruta del Parrizal kloof: €5

6. Salto de Roldán

De Salto de Roldán is een rotsformatie ten noorden van Huesca. Uitstekend gebied om gieren te spotten en prachtig te fietsen of te wandelen.

7. Teruel

In het uiterste zuiden van de regio Aragón ligt de plaats Teruel. De stad heeft talrijke historische bezienswaardigheden, maar ook de natuur in de omgeving is bijzonder mooi. Ga wandelen in de Sierra de Albarracín en Montes Universales. Door erosie afgeplatte rotsen, watervallen, dichte wouden en groene weiden wisselen elkaar af. Het natte, koele klimaat zorgt ervoor dat in dit gebergte veel paddenstoelen voorkomen. Albarracín is een middeleeuwse stad met vestingmuur.

Mooiste plekjes Aragon
Deel op Pinterest

Ook het Puertos de Beceite gebergte met haar ruige ravijnen, bergen en rivieren is een paradijs om te wandelen in Aragon. De Rocas de Masmut, bij Peñarroya de Tastavins, is een prachtige rotsformatie met steile wanden van 100 meter hoogte. Ook hier weer veel gieren te spotten!

8. Zaragoza

Ook de omgeving van de hoofdplaats Zaragoza heeft veel natuurschoon in petto. Het El Moncayo natuurpark bijvoorbeeld, heeft met haar ligging op 1500 meter hoogte een grote variatie aan planten en dieren. Diverse wandelpaden voeren door de natuur. In Nuévalos (ten zuidwesten van Zaragoza) ligt het beroemde Monasterio de Piedra Park, met een uit de 12de eeuw daterend klooster. De omgeving is adembenemend mooi; weerspiegelende meren, mysterieuze grotten en kletterende watervallen. Niet te missen is ook de River Piedra Gorge tussen Aldehuela de Liestos en Torralba de los Frailes! 

Zaragoza
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!