Ga naar content

Mallos de Riglos

Hoogtepunten Aragón - Verscholen in de schaduw van de Pyreneeën ligt het relatief onbekende voorgebergte. De streek tussen het hooggebergte en de Ebrovallei kent grote contrasten in klimaat, fauna en flora. Het landschap wordt gedomineerd door klovengebieden en imposante rotsen, waaronder de Mallos de Riglos, een van de meest bijzondere natuurverschijnselen in Spanje.

Wat te zien in Riglos?

De Mallos de Riglos is een van de mooiste bezienswaardigheden in Aragón. We geven je graag een aantal tips over wat er te doen en te zien is.

1. Imposante rotsformaties

De Mallos de Riglos bestaat uit een reeks verticale rotsformaties, die waken over het dorpje Las Peñas de Riglos, in de Huesca regio in Aragón. Dit plaatsje ligt op ca. 45 km ten noordwesten van de stad Huesca. Elk van de 21 "Mallo's" draagt een eigen naam, de hoogste rots is de "Stamper", anderen heten "het Kasteel" of "het Mes".

Mallos de Riglos gebergte
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aan de voet van deze rotsreuzen baant de Gállego rivier zich een weg naar lager gelegen gebieden. In de avonduren kleurt de ondergaande zon de rotsen in een dieprode gloed, waardoor het bijna lijkt alsof ze in brand staan.

2. Bergbeklimmen

Sommige rotswanden van de Mallos zijn wel 300 meter hoog. Geen wonder dat deze plek een vooraanstaande positie heeft in de geschiedenis van het bergbeklimmen in Spanje. De steile, bijna loodrechte wanden van de Mallos de Riglos vormen een enorme uitdaging voor klimmers.

3. Gieren spotten

Een van de grootste kolonies vale gieren in Europa broedt in dit gebied. Bezoek het Arcaz Bird of Prey Interpretation Centre om meer te weten te komen over de vele roofvogels die je hier kan observeren: vale gieren, witte krenggieren en rode wouwen. 

Vale gieren Spanje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Wandelen Mallos de Riglos

Je hoeft geen avontuurlijke bergbeklimmer te zijn om te genieten van de Mallos. Vanaf het dorp voert een rondwandeling langs de imposante rotsen. Hier krijg je een goede kijk op de imposante canyons en rotswanden.

5. Castillo de Loarre

Wie de A132 tot in Ayerbe volgt moet zeker ook even de afslag naar Loarre nemen. Bij die dop ligt een van de meest indrukwekkende kastelen van Spanje. Het in de 11de eeuw gebouwde Casillo de Loarre is een van de best bewaarde kasteelruïnes en biedt een adembenemend vergezicht over de omgeving! Een absolute aanrader. 

Castillo de Loarre
Loarrekasteel
Deel op Pinterest

6. Mallos de Agüero

Enkele kilometers verderop naar het Westen ligt een ander mooi rotsengebied, wat minder bekendheid geniet. Ook hier leeft een grote kolonie gieren. Bezienswaardig zijn de Peña Sola monoliet en de Cueva de la Reina, een enorme grot.

7. Raften

Vanaf Murillo de Gállego worden raftexcursies georganiseerd op de smaragdgroene Gállegorivier. Vanaf het water krijg je een ander beeld van de bijzondere natuur en de vele spectaculaire kloven bij de Mallos de Riglos.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!