Ga naar content

Sierra de Guara

Mooiste plekken Spanje - De weg naar het klovengebied Sierra de Guara overtreft al onze verwachtingen. Vanaf Barcelona rijden we door een Toscaans ogend landschap van goudgele graanvelden, middeleeuwse dorpen en verlaten ruïnes. De fotogenieke kerkjes en kloosters poseren dusdanig mooi in het glooiende landschap, dat in één trek doorrijden naar onze bestemming lastig blijkt.

Klovengebied aan de voet van de Pyreneeën

Ingeklemd tussen de imposante bergreuzen van de Pyreneeën en de Ebrovallei ligt een bijzonder, nog relatief onbekend klovengebied, dat sinds geruime tijd op onze bucket list stond: de Sierra de Guara. De regio staat bekend als de Somontano, wat letterlijk vertaald aan de voet van de berg betekent. Kenmerkend zijn vooral de mooie canyons, de grote aantallen gieren en de vele outdoor mogelijkheden, waaronder wandelen, canyoning, vía ferrata en bergbeklimmen.

Natuur in Sierra de Guara
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De kennismaking met het natuurgebied leert ons dat het veel gevarieerder is dan wat we van tevoren op foto's hadden gezien. De grote diversiteit aan gesteenten zorgt voor een weelderige begroeiing van maquis, olijfbomen, amandelbomen en ander struikgewas. Ook in de zomer is dit gebied mooi groen en biedt het een aangenaam klimaat, een tikkeltje warmer dan de Franse Pyreneeën. Tijdens een vakantie in de zomer is een accommodatie met zwembad dus wel aanbevolen!

Mooiste plekken Sierra de Guara

Er zijn tal van mooie wandelroutes uitgezet in het gebied, waardoor je toch minimaal een week nodig hebt om de mooiste plekjes te verkennen. De nieuwe Prepirenaica Trail voert in 12 dagen langs alle hoogtepunten van de Sierra de Guara. Ook wie langere tijd op een vaste plek vertoeft, zal zich niet vervelen. Naturescanner geeft je graag tips over de voornaamste bezienswaardigheden en mooie plekken om de Sierra de Guara te ontdekken.

1. Rodellar

Rodellar is een klein, charmant dorp midden in het gebergte, op ca. 30 minuten rijden vanaf Alquézar. Het is de perfecte uitvalsbasis voor alle outdoor liefhebbers. De campings, hostels en vakantiehuizen hier zijn volgepakt met klimmers, backpackers en natuurreizigers. De hippieachtige sfeer is gemoedelijk. Het dorpje is het vertrekpunt voor diverse korte en langeafstandswandelroutes, de ene nog spectaculairder dan de andere.

Natuur Rodellar
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op het einde van het dorp daalt de voornaamste route af naar de rivier, met haar azuurblauwe water. Op de torenhoge zand- en kalksteenrotsen trotseren klimmers uitdagingen in elk niveau. De korte wandelingen zijn populair onder gezinnen met kinderen. Halverwege zijn er aftakkingen voor mensen die langere afstanden willen wandelen in het klovengebied. Wandel naar het klooster Virgen del Castillo. Maak een trektocht naar Mascun, via het verlaten dorp Otín en een van de mooiste plekken in de Sierra de Guara, de Saltador de las Lañas: een fraaie waterval. Bezienswaardig is ook El Puente, een middeleeuwse brug bij de gelijknamige camping, net voor het dorp.

2. Alquézar

De van oorsprong Moorse nederzetting Alquézar is een zeer bekende bezienswaardigheid in Aragón en in de zomer is het er dan ook heel erg druk. Een parkeerplaats vinden lijkt onbegonnen werk en op de wandelroutes loop je in file tussen de schreeuwende Spaanse gezinnen. Het middeleeuwse vestingdorp is echter toch wel een bezoek waard, maar als het dus even kan buiten het hoogseizoen. Het dorp met haar kloosterkasteel, de Colegiata de Santa María, ligt boven op een heuvel, omgeven door diep uitgesneden kloven.

Alquézar
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Verscheidene wandelpaden voeren door die canyons, over loopbruggen, wandelsteigers tegen de rotswanden, naar grotten met rotstekeningen, langs kolkende riviertjes en door schaduwrijke bossen. In de lucht circuleren gieren en andere roofvogels op zoek naar een prooi. Het populairste pad is de Ruta de las Pasarelas", een rondwandeling die aanvangt achterin het dorp. Kortom, wandelen bij Alquézar is bijzonder mooi, maar liefst in voor- of najaar.

3. Morrano

Ten westen van Alquézar en Bierge ligt een piepklein dorpje, Morrano. Vanaf de doorgaande weg voert een rondwandeling langs een schitterend rotsgebied. Vanaf de Mirador de la Peña Falconera kijk je uit over een lange wand van donkerrode rotsen eindigt met een losstaande pilaar, die bekend staat als "Huevo de Morrano". Tip: start de wandeling vanaf de "mirador", het uitzichtpunt. De toegangsroute tot dat uitzichtpunt bevindt zich recht tegenover Morrano, aan de andere kant van de weg.

Morrano
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Geniet eerst van een prachtig uitzicht op de rode rotsen en vele groene tinten, om vervolgens af te dalen op het wandelpad langs de rotsmuur. Het tweede deel van de wandeling is van weinig toegevoegde waarde, dus wij raden zelfs aan om te wandelen vanaf dit platform tot aan de grootste rots en daar weer om te keren.

4. Blauwe meren

In het westelijke deel van de Sierra de Guara is het zeker aanbevolen om een stop te maken bij een van de reservoirs. Het Embalse de Vadiello en het Embalse de Santa Maria de Belsué zijn fraaie azuurblauwe stuwmeren die fel contrasteren met de groene struiken en ronde rotsen eromheen. 

Meren Sierra de Guara
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!