Ga naar content

Aigüestortes Nationaal Park

Heel anders dan Ordesa en andere natuurparken in de Pyreneeën, kenmerkt Aigüestortes i Estany de Sant Maurici in Catalonië zich door de vele meertjes en riviertjes. Dit veelzijdige natuurpark ligt in de Spaanse Pyreneeën en is makkelijk te bereiken vanaf Barcelona. De meeste mensen boeken zelf hun tickets naar de stad van Gaudi en reizen dan verder met een huurauto. Om ongemakken met Spaanse verhuurbedrijven te voorkomen raden wij altijd aan om van tevoren een auto te huren via Sunny Cars. Je loopt dan geen risico op verborgen kosten.

Eenmaal en route rijd je langs waanzinnig mooie landschappen. Niet alleen de hoge bergen zijn fantastisch, ook de voorlopers van de Pyreneeën zijn meerdere stops waard. En dan, tegen de Franse grens, westelijk van Andorra, ligt een van de parels van dit gebergte. 

Mooiste plekken Aigüestortes

Welkom in het land van het water: ruim 200 bergmeren met elk hun eigen kleur en vorm. Hoge bergen, rivieren, ravijnen, watervallen en moerassen nodigen uit om de natuur in Aigüestortes in Spanje te ontdekken. Het aantal outdoor activiteiten in het noordwesten van Catalonië lijkt eindeloos. 

Mooiste plekken Aigüestortes
Deel op Pinterest

Je kan er heerlijk wandelen, fietsen, klimmen, vissen, doen aan canyoning, paragliden, paardrijden en ijsklimmen. Daarnaast zijn er tal van lokale tradities en feesten en geniet je er van de heerlijke Catalaanse keuken. Wat zijn de hoogtepunten van Aigüestortes Nationaal Park en waar overnachten? Naturescanner geeft je tips voor mooie plekjes en vakantie mogelijkheden.

1. Het natuurgebied

Aigüestortes is het enige echte nationaal park in Catalonië, maar vormt wel een van de best bewaarde natuurgebieden in Zuid-Europa. Het park kenmerkt zich vooral door de talrijke meertjes en riviertjes; water is hier overal present. De vele bossen herbergen ruim 1500 plantensoorten en zijn het leefgebied van 150 geregistreerde vogelsoorten en 40 soorten zoogdieren. Een uitgebreid netwerk aan goed onderhouden paden voert langs de mooiste meren, tussen de hoge bergen. Auto's zijn niet toegestaan in het natuurpark, maar vanaf Boí is er een 4WD shuttle dienst, die wandelaars om de 5 minuten tot midden in de natuur van Aíguestortes vervoert.

2. Wandelroutes Aigüestortes

Vanaf de parkeerplaats waar de taxi's in het park stoppen voert een makkelijk wandelpad langs de oevers van de Sant Nicolau rivier naar Estany Llong, een mooi en helder meer. De wandelroute is heerlijk voor kinderen; ze kunnen springen op de rotsblokken die verspreid liggen langs de kanten van het pad. Vanaf het meer en de berghut vervolgt de route zijn weg langs de bergpas van Portarró d'Espot, naar een ander bergmeer, het Estany de Sant Maurici. 

Wandelroutes Aigüestortes
Wandelroutes Aigüestortes
Deel op Pinterest

De route kan ook gewandeld worden vanaf de andere kant, vanaf Espot. Wie meer uitdaging zoekt kan in Aiguestortes wandelen naar de top van enkele drieduizenders: de Comaloforno (3.033 m), Bessiberri Sur (3.023 m) en de Punta Alta (3.041 m). De verschillende berghutten in Aigüestortes zijn bemand en een huttentocht, zoals de 55 km lange Carros de Foc langs 9 hutten, is dan ook makkelijk te realiseren.

3. Vall de Boí

"Where the Pyrenees touch the sky" is de slagzin van de Vall de Boí regio, die acht kleine dorpen omvat. De plaatsjes Boí en Taull in de Vall de Boí vormen een goede uitvalsbasis voor het ontdekken van dit bergachtige natuurpark. Met een adembenemend landschap, een bijzonder cultureel erfgoed en thermale baden vormen ze een heerlijke plek voor een vakantie in de omgeving. 

Bezoek zeker het typisch Catalaanse kerkje San Clemente de Taüll in het gelijknamige dorp Taull. Overnachten kan in beide dorpen, maar er zijn ook andere leuke hotels in de omgeving. Het Caldes de Boí bijvoorbeeld is een wat noordelijker gelegen wellness resort, met diverse waterbronnen en een uitgebreid aanbod behandelingen voor jong en oud. Het Boí Taüll Resort is het hoogste skiresort in de Pyreneeën.

4. Espot

In het oosten is het nationaal park te bezoeken vanaf het eeuwenoude dorp Espot. Pittoresk door haar torens en middeleeuws bruggetje, maar tevens gezellig als vakantiebestemming. Ook hier tal van mooie accommodaties en genoeg mogelijkheden om excursies en tochten in het park te boeken.

5. Romaanse kerken

De dorpen aan de westkant van Aigüestortes kenmerken zich door prachtige Romaanse kerkjes. De acht fraaie kerken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De hoge torens hadden in vroegere tijden een observatiefunctie, maar passen nu vooral perfect in het mooie groene landschap. Binnenin kan je bijzondere muurschilderingen en houtsnijwerk bewonderen. Zes van deze kerken kunnen het hele jaar door bezocht worden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!