Ga naar content

Catalonië

Catalonië wordt omringd door de Middellandse Zee en grenst aan Frankrijk in het Noorden. Dankzij haar ligging op het Iberische Schiereiland biedt de regio een grote verscheidenheid aan landschappen, fauna en flora. Dit maakt het tot een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en actieve reizigers.

Natuur in Catalonië

Vooral het binnenland van Catalonië is onbekend bij het grote publiek. De 230 km lange bergstrook van de Catalaanse Pyreneeën vormt de perfecte omgeving voor wandel- en fietstoerisme, wintersport, avontuurlijke outdoor sporten en gezinsactiviteiten. En op een steenworp afstand van de hoogste bergtoppen ligt de kust; met lange zandstranden in het zuiden en verborgen inhammen in het noorden.

Het glasheldere zeewater bij de badplaatsen in Catalonië is een walhalla voor watersportliefhebbers. Catalonië heeft een 580 kilometer lange kust, die zich uitstrekt van de Costa Brava tot de delta van de Ebro. Deze rivierdelta is een van de belangrijkste natuurgebieden in Zuid-Europa, met onder meer de Medes-eilanden (Illes Medes in het Catalaans).

Bekijk deze tips voor de mooiste Catalonië ervaring!

Mooiste plekken Catalonië

Om de rijke natuur en bijzondere ecosystemen te behouden, is meer dan 30% van Catalonië beschermd natuurgebied. In de hele regio zijn er maar liefst 18 natuurparken, met elk hun eigen bijzonderheden en diversiteit. Sommige parken tellen wel meer dan 300 vogelsoorten en 1.600 plantensoorten, van waterplanten tot de vegetatie op de hoogste bergen. Wat zijn de mooiste natuurparken en andere bezienswaardigheden in Catalonië? Veel van de mooiste plekjes in Catalonië bevinden zich in de provincie Lleida (Lerida). 

Ieder natuurpark heeft haar eigen charme en wij willen graag 5 bijzondere gebieden in Catalonië in de kijker zetten:

1. Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park

Aigüestortes is het enige Nationale Park in de streek en de beste plaats om de echte hoge bergen in Catalonië op te zoeken, met adembenemende en imposante landschappen en een rijke fauna en flora. Het park, dat tussen Pallars Sobirà en Alta Ribagorça ligt, heeft een oppervlakte van ca. 150 km².

Berglandschap
Deel op Pinterest

Het voornaamste kenmerk is water: rivieren, watervallen, vijvertjes, gletsjervalleien en bijna 200 bergmeren sieren het park. Het pareltje van Aigüestortes is het Sant Maurici meer aan de voet van de Encantats berg. Voeg daar 1.500 plantensoorten, 150 vogelsoorten en 40 soorten zoogdieren aan toe en je begrijpt waarom dit nationaal park één van de hoogtepunten in Catalonië is.

2. Alt Pirineu Natural Park

Alt Pirineu Natuurpark is het grootste natuurpark van Catalonië. Het omvat een gebied van bijna 70.000 hectare, van Pallars Sobirà tot Alt Urgell Counties. De hoogste top is de Pica d'Estats (3.143 m), wat tevens de hoogste berg van Catalonië is. De bergtop biedt enkele van de mooiste uitzichten van de Pyreneeën en men zegt dat je op een heldere dag zelfs de berg van Montserrat in het midden van Catalonië kan zien! Ook de natuur is bijzonder fraai en de berg vormt een leuke uitdaging voor fervente bergbeklimmers.

3. Garrotxa Vulkaanlandschap

Garrotxa is een streek met 40 vulkaankraters en meer dan 20 lavastromen. Het is een van de mooiste vulkaanlandschappen van Spanje en Portugal.

Vulkanen Garrotxa
Deel op Pinterest

De combinatie van het klimaat, de bodemsoort en de vorm van het gebied zorgen voor een weelderige en gevarieerde vegetatie van een uitzonderlijke schoonheid. 

Wandelen kan het hele jaar door in de meeste delen van Garrotxa en de vulkanen zijn makkelijk te beklimmen. Mis zeker de vulkanen Santa Margarida en El Croscat niet! In het zuiden van het park vind je de bron Gorg del Molí dels Murris. Een stopje waard voor de mooie waterval!

Waterval Catalonië
Deel op Pinterest

Een bijzondere manier om het vulkaanlandschap in je op te nemen, is vanuit de lucht. Hotel Mas la Ferreria regelt graag een vlucht met een luchtballon voor je, onvergetelijk! Bovendien is dit hotel een geweldige plek om te overnachten vlakbij Garrotxa. Je slaapt hier in een authentiek stenen gebouw met ruime kamers die bijzonder zijn ingericht. Het heeft een fijn buitenzwembad en uitzicht op de bergen.

4. El Montseny

Het Montseny natuurpark is een pre-kustgebergte met een kenmerkende vorm, dat vanaf verschillende plekken in Catalonië te zien is. Iedereen kent Montseny voor haar ongekende schoonheid en natuur. Met een oppervlakte van 31,063 hectare ligt het verspreid over 18 gemeentes. Het natuurgebied werd uitgeroepen tot biosfeerreservaat van de UNESCO en is de thuishaven voor een groot aantal dier- en plantensoorten die voorkomen in hoger gelegen gebieden.

Het bosachtige karakter van El Montseny is hier een zeer bepalende factor in. Tussen de steeneiken leven wilde zwijnen, vossen, de genetta en slaapmuizen. Enkele veel voorkomende vogels zijn de havik, de vlaamse gaai en het roodborstje. Daarnaast komen er ook tal van amfibieën, reptielen en vissoorten voor. Het meest bijzondere dier in het park is de Montseny brook newt (tritó del Montseny), een salamander die pas enkele jaren geleden ontdekt werd.

5. Ebrodelta

De horizon verandert volledig in de Ebro Delta, een natuurpark waar wilde bloemen helemaal tot hun recht komen. Het is het grootste beschermde wetland in Catalonië en is tevens een Biosfeerreservaat van UNESCO. Rijstvelden veranderen hier van kleur afhankelijk van de tijd van het jaar.

Ebrodelta
Deel op Pinterest

De rijke biodiversiteit van het gebied omvat ruim 800 planten- en bloemensoorten, waaronder riet, eucalyptusbomen en kamperfoelie. Veel van deze vegetatie heeft zich moeten aanpassen aan moeilijke omstandigheden, kunstmatig aangelegde duinen, bodemverzouting en lagunes. De dieren in de delta, vooral vogels, trekken vogelaars van over de hele wereld aan. Er werden 343 verschillende soorten geregistreerd en naar schatting leven er tussen de 50.000 en 100.000 vogels.

6. Cadaqués en Cap de Creus

Zin in een combinatie van cultuur en natuur? Bezoek dan het vissersdorp Cadaqués en het nabijgelegen natuurpark Cap de Creus. Trek bijvoorbeeld eerst het natuurpark in waar je versteld zal staan van de grillige rotsbaaien en stranden. Het enige wat je hier hoeft te doen is op de rotsen gaan zitten en genieten van het uitzicht over de bijzondere rotsformaties en de heldere blauwe zee.

Natuurgebieden Catalonië
Deel op Pinterest

Als je toch zin hebt om actief te zijn dan volg je een van de wandel- of fietspaden. Na een ochtend actief verplaats je je naar de schattige straatjes van Cadaqués en ga je op zoek naar de geschiedenis van dit prachtige witte vissersdorpje. Of je strijkt neer op een terras aan zee. Net waar je zin in hebt!

Vogels kijken in Catalonië

Dankzij haar ligging is Catalonië een bijzonder aantrekkelijke bestemming voor natuurreizigers en vogelaars van over heel Europa. Al binnen een straal van 200 km rond Barcelona vind je verscheidene geweldige vogelgebieden, met een unieke rijkdom. Zoals we hierboven al aangaven is de delta van de Ebro rivier één van de beste vogelgebieden van Spanje. Hier komen maar liefst vijftig van de belangrijkste vogelsoorten van de Middellandse Zee voor.

Maar er zijn nog meer uitstekende gebieden om vogels te spotten: Aiguamolls de l’Empordà en Ivars Lake; het mediterrane landschap van Els Ports, Cap de Creus en Montserrat; de delta van de Llobregat rivier en 4 verschillende zones in de Pyreneeën en haar uitlopers: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Nationaal Park, Cadí-Moixeró, Mont-rebei en La Terreta, en tot slot de Núria Vallei. Al deze gebieden hebben wandelpaden met een goede voorzieningen, zoals vogelkijkhutten en observatiepunten, bewegwijzerde paden, informatie en bezoekerscentra, gidsen voor culturele bezoeken, maar ook goede hotels, vakantiehuizen en restaurants. Het Catalaans Verkeersbureau heeft speciaal een online vogelgids uitgebracht, met meer informatie over deze gebieden.

Wandelen en fietsen

De vele natuurparken in Catalonië vormen een nirvana voor actieve vakantiegangers. Leuke tips voor een actieve vakantie in Catalonië en meer specifiek onze tips voor wandelen in Catalonië en fietsen in Catalonië

Beste reistijd Catalonië

Het hele jaar door is er veel te beleven in de regio. Outdoor enthousiasts kunnen vanaf het voorjaar al terecht in de bergen om te hiken en te fietsen en dat is wel mogelijk tot het late najaar. Wintersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de koudere maanden. Wil je meer weten over de beste reisperiode, bekijk dan info over het klimaat in Barcelona en omgeving op Klimaatinfo. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!