Ga naar content

Lleida

Mooiste plekken in Catalonië - De provincie Lleida - ook Lerida in het Nederlands - is het hele jaar door een populaire vakantiebestemming.

Vakantie in Lleida

Lleida, in het westelijke deel van Catalonië, heeft een bevoorrechte ligging tussen Barcelona, Madrid en de grens met Frankrijk en Andorra in het Noorden. Het is een leuke vakantiebestemming voor gezinnen en voor mensen die houden van bergen, skiën, cultuur en avontuur. Het biedt nog vele andere toeristische mogelijkheden en is een bijzonder leuk gebied voor een vakantie met vrienden of familie.

De afgelopen jaren is de infrastructuur om Lleida tot een topbestemming te maken bovendien sterk verbeterd. Een van de voornaamste voorzieningen is de hogesnelheidstrein die de stad Lerida nu verbindt met Barcelona, Madrid en de rest van Spanje. Daarnaast zal de recent geopende Lleida-Alguaire luchthaven het toerisme verder ten goede komen.

Hoogtepunten Lleida

In Lleida kan je genieten van de natuur in alle seizoenen van het jaar. Naast natuurschoon biedt de regio een enorme culturele en artistieke rijkdom, door geschiedenis doordrenkte dorpjes, eeuwenoude tradities, actief outdoor toerisme, een fijne gastronomie en een authentieke, vriendelijke bevolking. Een overzicht van Lleida bezienswaardigheden.

1. Landschap en natuur

De natuur in Lleida staat garant voor een grote diversiteit aan landschappen. De hoge bergen van de Pyreneeën herbergen onaangetaste natuurparken, zoals het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park - het enige nationale park in Catalonië - en de natuurgebieden van l’Alt Pirineu en Cadí-Moixeró. In de uitlopers van de Pyreneeën vind je onder meer het Collegats-Terradets Park, het Boumort jachtgebied en natuurreservaat en de Mont-rebei Kloof.

Mont-Rebei
Deel op Pinterest

Tussen de comarca's (lokale districten) van La Noguera en El Pallars Jussà ligt een 40 kilometer lang kalkstenen massief, met een oppervlakte van bijna 20.000 ha. Vanwege de bijzonder goede luchtkwaliteit en de aanwezigheid van een Astronomisch Park heeft de UNESCO dit gebied tot Starlight Reserve and Touristic Destination benoemd.

Ook Val d'Aran is een unieke natuurbestemming in Lerida. Dit is het eerste berggebied ter wereld dat, dankzij haar duurzame toeristische beleid, de titel van "biosfeergebied" kreeg.

In de laagvlakten van Lerida schuiven stille, rustgevende landschappen voorbij; sommigen kenmerken zich door een wat sobere omgeving, anderen door groene, vruchtbare natuur. Hier groeien eeuwenoude olijfbomen, kom je voorbij boomgaarden vol fruitbomen en strekken vruchtbare akkers zich uit.

Lake Ivars and Vilasana
Deel op Pinterest

Bijzonder mooi ook zijn de Ivars i Vilasana waterplassen en de samenvloeiing van de rivieren de Segre, Cinca en de Ebro. Lerida staat hiermee bekend als een goede vogelbestemming, met de grootste diversiteit aan vogels in Catalonië. De vele verschillende habitats van Catalonië vormen het leefgebied van ca. 400 vogelsoorten, waarvan 90% in Lleida voorkomen.

2. Sport en avontuur

De verschillende gebieden in Lleida vormen nog steeds de beste bestemmingen in Spanje voor avontuurlijke sporten. Ruim 200 bedrijven organiseren wel 50 verschillende activiteiten en excursies op het water, in de lucht en op het land. Eigenlijk is Lleida ook de grootste wintersportbestemming in Spanje, met 11 skiresorts en 600 km aan skipistes. De skigebieden bieden overnachtingsmogelijkheden voor meer dan 23.000 mensen.

3. Cultuur

De prachtige Romaanse kerken van Vall de Boí staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, terwijl de Roca les Moros (Moors'Rock) van El Cogul (Les Garrigues) als een van de voornaamste archeologische vindplaatsen van rotstekeningen wordt beschouwd en ook werelderfgoed is.

Deel op Pinterest

In december 2015 kwamen ook de "Fallas del Pirineu" (Fakkels van de Pyreneeën) op de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid (UNESCO) te staan. Dit evenement vindt jaarlijks rond de zomerzonnewende plaats, ter voorbereiding op de oogst. Het festival moet alle kwade geesten wegjagen.

Het Klooster van Vallbona de les Monges is het belangrijkste Cisterciënzer klooster voor vrouwen in Catalonië, waar men goed de overgang tussen Romaanse en gotische stijlen kan zien. En er is nog zoveel meer. Slechts weinig plekken in Catalonië bieden zoveel kastelen en vestigingen als de provincie Lerida. Natuurlijk kunnen we ook niet over cultuur in Lerida schrijven zonder de lokale gelijknamige hoofdstad te vermelden. In deze stad staat monumentaal erfgoed (zoals de prachtige oude kathedraal - La Seu Vella -, een pareltje van Romaans-Gothische architectuur en het tempelierskasteel van Gardeny) naast de meeste moderne bouwwerken, zoals het Llotja congrescentrum, waar de meest uiteenlopende tentoonstellingen, congressen en voorstellingen plaatsvinden.

4. Gastronomie

De comarca's van Lleida worden het culinaire centrum van Catalonië genoemd. De voornaamste eigenschappen van de keuken van Lerida zijn de natuurlijke, traditionele en smaakvolle ingrediënten. Vaak worden producten van een hoge kwaliteit gebruikt, zoals DOP kaas en boter van l'Alt Urgell en La Cerdanya, de DOP peren van Lleida en de DOP olijfolie van Les Garrigues, de DO Wijn van Costers del Segre en de IGP kalfsvlees van de Pyreneeën en amandelnoga van Agramunt. Het gebruik van heerlijke lokale producten wordt gewaardeerd door liefhebbers van culinaire hoogstandjes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!