Ga naar content

Natuur in Lleida

De provincie Lleida (Catalaans voor Lerida) - is een lappendeken van natuurschoon, dat zich uitstrekt van de Pyreneeën tot de Ebro Rivier.

Mooiste natuurgebieden in Lleida

Lerida omvat enkele van de mooiste natuurgebieden in Catalonië. Wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens een natuurvakantie in Lleida? Het verkeersbureau deelt deze tips met ons:

1. Pyreneeën

De Pyreneeën in Lleida herbergen enkele van de hoogste bergen van Catalonië. De Pica d'Estats, op de grens met Frankrijk, vormt met 3.143 meter de hoogste top, maar ook verscheidene andere bereiken zijn ca. 3.000 meter hoog: Els Besiberris, El Comaloforno, El Montardo, El Gran Tuc de Colomèrs, Els Pics de Bassiero en El Montsent de Pallars. Veel van deze giganten liggen in de oogverblindende Val d'Aran, aan de Atlantische kant van de Pyreneeën. Door het vele natuurlijke en culturele erfgoed van deze comarca (deelgebied van een provincie) kreeg het in 2014 als eerste bergbestemming het UNESCO biosfeer certificaat toegekend. Hiermee vestigde de regio zich als een voorbeeld van duurzaam reizen.

- Aigüestortes y Estany de Sant Maurici
Tot de Val d'Aran behoort ook een deel van het enige nationale park in Catalonië, het Aigüestortes Nationaal Park. Dit natuurpark staat bekend om haar steile bergen, U-vormige valleien, keteldalen, kliffen, uitstekende rotsen en oneindig veel glasheldere meertjes. In de lagergelegen gebieden overheersen loofbossen, terwijl vanaf 1.500 meter hoogte dennen domineren. Dieren die in dit gebied leven zijn o.a. auerhoen, steenarend, visarend, rotskruiper, berggeit, everzwijn, hermelijn, marter, Pyreneeënbeeksalamander, marmot, damhert en ree. 

Natuur in Lleida
Deel op Pinterest

- Alt Pirineu Natuurpark
Het High Pyrenees Natural Park of Alt Pirineu, dat de lokale districten van El Pallars Sobirà en L'Alt Urgell omvat, is het grootste natuurpark in Catalonië, met een oppervlakte van bijna 70,000 hectaren. Een gebied van ongekende geologische waarde ligt hier op je te wachten: Lake Certascan, het grootste ijsmeer in de Catalaanse Pyreneeën. Ca. 1.500 plantensoorten gedijen hier, waarvan velen alleen in deze bergketen voorkomen. Alt Pirineu is tevens het leefgebied van de grootste populatie Iberische auerhoenderen en zes graasdieren: berggeit, wild schaap, damhert, edelhert, ree en wild zwijn. Soms worden bruine beren gesignaleerd in de meest noordelijke valleien. Vandaar dat in Alins, in de Àneu valleien, het House of the Brown Bear of the Pyrenees is gevestigd; een informatiecentrum dat ook wandelingen en activiteiten rond dit dier organiseert.

- Cadí-Moixeró Natuurpark
Het tweede natuurpark in het hooggebergte van Lerida is El Cadí-Moixeró, dat zich uitstrekt over de lokale districten van L'Alt Urgell, La Cerdanya en El Berguedà. De Cadí en Moixeró gebergtes zijn met elkaar verbonden door de Tancalaporta pas (2.357 m) en vormen een imposante kalkformatie tussen het bovenste deel van de Segre rivier vallei en de Llogregat rivier. Hier vind je veel sparren- en dennenbossen en steeds meer beukenbossen. Wellicht vang je een glimps op van berggeiten of een van de opnieuw geïntroduceerde zoogdieren zoals reeën en damherten. Met een uitgebreid netwerk aan mooie paden, is El Cadí-Moixeró Natural Park een perfecte plek om te wandelen, fietsen of paardrijden. Bekende routes zijn de Good Men's Way, de vluchtroutes die ooit door de Katharen werden gebruikt, en de Picasso Walk, een route tussen Gósol en Bellver de Cerdanya, die de kunstenaar volgde in 1906, met zijn partner Fernande, alvorens hij naar Frankrijk trok.

2. Lage Pyreneeën

Meer naar het zuiden vormt het laaggebergte van de Pyreneeën ook een fantastische natuurbestemming.

- Boumort gebergte
Het jachtgebied van Boumort, een kalkstenen rotsgebied in het noordoosten van El Pallars Jussà, herbergt een grote populatie herten. In september en oktober kan je ze horen burlen. Daarnaast kan je in Boumort veel gieren, visarenden, steenarenden en andere roofvogels observeren.

- El Montsec gebergte
Ook de sierra El Montsec vormt een grandioos beeld. Haar indrukwekkende natuur heeft reeds meerdere UNESCO onderscheidingen gehad, waaronder "Starlight reservaat", wat inhoudt dat de atmosfeer bijzonder geschikt is voor astronomische waarnemingen. Vandaar ook het Montsec Astronomical Park in Àger. Meer recent werd het gebied ook tot Global Geopark benoemd, om haar fossiele en geologische rijkdom. De oversteek van de Mont-rebei kloof, te voet of per kano, is een onvergetelijke ervaring. 

Mooiste plekken Lleida
Deel op Pinterest

Ervaar de kracht van de Noguera Ribagorçana rivier terwijl deze tussen torenhoge rotswanden dendert. In de zomer geniet je van een schitterende panoramische route vanuit de "Lakes Train", een toeristisch treintje tussen Lleida en La Pobla de Segur. De spoorwegverbinding rijdt door El Montsec en langs de natuurreservaten van Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Terradets en Sant Antoni. 

3. Meren en rivieren in het Zuiden

De lagergelegen gebieden in het zuiden van de provincie Lerida, zijn erg interessant voor vogelliefhebbers. De natuur rond Lleida biedt veel mogelijkheden om vogels te observeren.

- Estany d'Ivars i Vila-Sana
Op de laagvlaktes van El Pla d'Urgell vinden we Estany d'Ivars i Vila-sana (Ivars en Vila-sana plassen). Deze gesloten lagune werd drooggelegd in 1951 om aan landbouwgrond te winnen, maar is dankzij druk van de bevolking weer hersteld sinds 2009. Sindsdien werden reeds meer dan 225 vogelsoorten hier gespot. De poel heeft een informatiecentrum, observatietorens en - hutten. Van maart tot oktober kan je een bootje huren.

- Rufea moerassen
Een andere zeer interessante plek om vogels te observeren ligt op 5 kilometer ten zuiden van de stad Lerida (Lleida), bij de rivier de Segre. Rond schemer kan je in deze wetlands grote kolonies watervogels zien migreren.

- Aiguabarreig
In El Baix Segrià, ligt de Aiguabarreig: de grootste samenloop van rivieren op het Iberisch Schiereiland. Hier vloeit het water van de Segre en de Cinca samen verder. Enkele kilometers verder, bij Mequinenza, voegen ze zich bij de Ebro rivier. De uitgestrektheid van de Aiguabarreig, met haar vele eilandjes en rietlanden, vormt een ideaal habitat voor talrijke stand- en trekvogels. Niet ver daarvandaan glijden de kalkhoudende heuvelhellingen van Tossals de Almatret in het diepe water van de Ebro.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!