Ga naar content

Wandelen en fietsen in Lleida

Catalonië - Wie wil gaan wandelen of fietsen in de provincie Lleida (ook Lerida in het Nederlands) heeft wellicht geen idee waar hij of zij zich aan kan verwachten. Actief zijn in Lleida vormt een mooie afwisseling op een stedentrip naar Barcelona of een andere culturele stad in Noord-Spanje. Hoe is het landschap en de natuur? Wat zijn de beste routes en paden, wat is de beste uitvalsbasis en vele andere vragen. Het Verkeersbureau van Lleida beantwoordt alvast enkele van deze vragen voor ons.

Mooiste fiets- en wandelgebieden

Belangrijk om te weten is dat het gebied, dat zich van noord naar zuid uitstrekt over 180 km, veel te bieden heeft; van de hoogste pieken van de Pyreneeën (boven 2.500 meter) tot landbouwgronden en rivierdelta's in het zuiden. De 23 natuurgebieden bedekken ongeveer een derde van de hele provincie en getuigen van een jarenlang duurzaam beleid.

Op gebied van natuur willen we vooral Aigüestortes and Estany de Sant Maurici National Park, de High Pyrenees Natural Park en het El Cadí-Moixeró Natural Park in de kijker zetten, allen voorbeelden van mooie bergachtige gebieden. Daarnaast zijn er nog minder bekende regio's, zoals Ponent (West-Catalonië), een groep van 6 natuurgebieden met onder meer moerassige en droge gebieden.

Interessant voor wandelaars en fietsers zijn de "42 verschillende landschappen" die omschreven worden in de Landscape Catalogue of Catalonia. Tijdens een kort bezoek aan Lerida kan je een of twee van deze gebieden ontdekken, maar tijdens een langere vakantie zal je waarschijnlijk meerdere van deze gebieden willen zien.

Overnachtingen

Om te voldoen aan de verwachtingen van actieve toeristen, heeft de regio een reeks bijzondere overnachtingen opgezet voor hikers en fietstoeristen: hotels, boerderijvakanties, campings, vakantiehuizen en guest houses. Deze accommodaties worden beheerd door professionele mensen met een grote passie voor hun gebied, die alles in het werk stellen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Ze beschikken over praktische informatie over diverse paden en routes en kunnen tevens adviseren in leuke plekken om te wandelen of te fietsen. Maar denk ook aan tips om je uitrusting schoon te maken en te drogen en stallingen voor fietsen. Daarnaast maak je in deze accommodaties kennis met de lokale gastronomie. Kortom, alles om je fietsvakantie of wandelvakantie in Lleida zo prettig mogelijk te maken.

Aanbieders fiets- en wandelvakanties

Lleida heeft een professionele sector, met naast veel goede accommodaties, ook gedegen reisagenten en excursiebureaus voor fiets- en wandeltours. De lokale reisbureaus kennen het gebied erg goed en kunnen je meenemen naar de meest interessante plekken; van professionele berggidsen tot natuurgidsen, die je alles vertellen over het landschap, de cultuur en de tradities van de regio. Er zijn vakanties voor alle soorten bezoekers: van uitdagende bergtochten, tot langeafstandswandelingen en makkelijke routes voor gezinnen met kinderen, maar ook paden voor mindervaliden of mensen met beperkte mobiliteit.

1. Wandelroutes

Voor hikers zijn er in de provincie Lleida bijna 4.500 kilometer aan gemarkeerde routes. 8 langeafstandspaden (GR) in verschillende niveaus nemen je mee op trektochten van meerdere dagen.
GRs van oost naar west:
- GR-11, langs de pieken van de Pyreneeën,
- GR-1, die parallel loopt aan de eerste route, maar een kennismaking is met de minder bekende kalkpyreneeën.
- GR-65-5, St. James Way, de pelgrimsroute over de vlakte in het binnenland.
GRs van noord naar zuid:
- GR 107, The Good Men's Way,
- GR-7, die voert van Andorra naar de Rots van Gibraltar,
- GR-171, een afsplitsing van de GR 7 die naar de Besseit passen voert.

GR rondwandelingen, ter aanvulling van A naar B routes, om de mooiste plekken extra goed te verkennen.
- GR-150, rond de El Cadí sierra,
- GR-121, rondwandeling door Val d'Aran,
- GR-3, meer naar het zuiden, een centraal pad door Catalonië,
- GR-175, in het zuiden, de Cisterciënzer route.

In ieder gebied in de provincie Lleida ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden om de regio verder in detail te verkennen. Alle paden zijn ingedeeld in moeilijkheidsgraad en aangepast naar het type bezoeker wat daar bij hoort. Ook zijn er themaroutes zoals natuur en historisch erfgoed. 

2. Mountainbike- en Fietsroutes

Voor wielrenners zijn er ruim 70 1ste en 2de categorie bergpassen, waarbij sommigen meer dan 6% stijgen en hier en daar zelfs een helling van 15%. Nadat je hebt genoten van de panoramische vergezichten op deze passen word je altijd extra verwend met een welverdiende snelle afdaling. Vanaf sommige bergpassen volgt een afdaling van meer dan 10 kilometer over goed onderhouden geasfalteerde wegen.

Voor mountainbikers zijn er eindeloos veel tracks in de bossen. De 6 MTB-centra in de provincie Lerida kunnen je alles vertellen over het hele netwerk aan gemarkeerde routes, die onderverdeeld zijn in 4 niveaus. De meeste technische tracks, voor de meest ervaren mountainbikers, voeren naar de meest afgelegen plekken in de bergen. Voor de doorsnee mountainbiker zijn er tal van routes met een gemiddelde moeilijkheidsgraad, en natuurlijk zijn er ook makkelijke trails door prachtige valleien zodat ook de minder ervaren mountainbiker en gezinnen met kinderen kunnen genieten van al dat natuurschoon.

Routes bij het water

Voor wie graag langs het water fietst, zijn er in Lleida vele mooie paden langs meren. Ook kan je hier prachtig wandelen. Het 144 km lange Canal d'Urgell voert dwars door de uitgestrekte akkers van de provincie. Hier kan je heerlijk fietsen langs het water, langs de oevers van het kanaal. Hoe ga jij Lerida verkennen, te voet of op de fiets?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!