Ga naar content

Fietsen in Catalonië

Natuurvakantie Catalonië - De verscheidenheid aan landschappen en het milde klimaat van Catalonië werken het hele jaar door als een magneet op fietsers en mountainbikers. Fietsen in Catalonië is een perfecte manier om actief te zijn en je tegelijkertijd te vergapen aan de schoonheid van de natuur.

Fietsroutes in Catalonië

Het scala aan uiteenlopende paden in de regio biedt alle mogelijkheden om fietsen te combineren met andere interesses: gastronomie (wijnhuizen, restaurants...) en cultuur (musea, historische opgravingen, kloosters...). Fietsen in Catalonië is bovendien leuk voor het hele gezin.

Een overzicht van mooie routes

De mooiste fietsgebieden in Catalonië op een rijtje.

1. Vies Verdes (Groene routes)

De Vies Verdes (Catalaans voor "Groene routes") zijn fietsroutes die aangelegd werden om een alternatieve vorm van toerisme aan te bieden. In onbruik geraakte spoorlijnen werden aangepast tot wandel- en fietsroutes, om duurzaam en niet-gemotoriseerd toerisme te promoten. De vias verdes in Catalonië zijn over het algemeen vrij vlak, met hellingen van maximaal 3%, en meestal goed toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

In het oostelijke deel van de voorlopers van de Pyreneeën bevindt zich een pad van 135 kilometer, dat 2 van de belangrijkste groene routes omvat. Als eerste de "IJzer en Kolenroute", van Ripoll naar Ogassa, langs Sant Joan de les Abadesses. Als tweede de "Kleine Spoorlijnroute" langs een oude spoorweg, die twee delen heeft: van Olot naar Girona (54 km) en van Girona naar Sant Feliu de Guíxols (40 km). 

Deel op Pinterest

In het zuiden van Catalonië vind je Vies Verdes in de oogstrelende natuur van de regio's Baix Ebre en Terra Alta (beiden 27 km). De eerste route doorkruist de Ebrodelta, een natuurgebied met weinig hoogteverschillen, veel vogels en de zee vlakbij. De tweede route voert langs passen en de Pàndols-Cavalls bergen, waar je nog loopgraven en andere restanten van de Spaanse Burgeroorlog vindt.

2. Pirinexus

Ontdek de culturele, natuurlijke en culinaire verscheidenheid van de Pirinexus route. Deze fietsroute is een grensoverschrijdend rondje in de oostelijke Pyreneeën, deels in Frankrijk en deels in Spanje. De hoofdroute is 353 km lang, maar er zijn nog 175 km aan extra zijwegen langs bezienswaardigheden in de directe omgeving van de route. Bijna de helft van de fietsroute voert over greenways, de rest voert over landelijke weggetjes en wegen met weinig verkeer. Pirinexus is dus zelf geen Groene Route, maar verbindt verschillende andere greenways met elkaar.

Er zijn verschillende vertrekpunten en dat maakt het mogelijk om je eigen fietsvakantie op maat samen te stellen. Kies etappes naargelang van je beschikbare tijd, je conditie en de bezienswaardigheden die je wenst te zien. We raden aan om niet meer dan 60 km per dag te fietsen, en dus minimaal 6 dagen te plannen om de hele route te fietsen. Zo heb je voldoende tijd om naast het fietsen de belangrijkste hoogtepunten langs de route te zien. Een hybride fiets (combinatie stadfiets, mountainbike en tourfiets) is het beste type fiets om deze route te rijden.

3. Penedès 360º routes

Cava, wijn en avontuur in Penedès! Op minder dan 40 minuten van Barcelona liggen de Penedès 360º rondroutes. Hier heb je 3 verschillende manieren om een van de belangrijkste cavastreken van Catalonië te verkennen: te voet, op een mountainbike of op een gewone fiets. De Penedèsstreek is al eeuwenlang een landelijk gebied, met wijngaarden en wijnbouw als voornaamste inkomstenbron.

Het Penedès 360 graden project benadert duurzaam toerisme in de regio en belicht de cultuurhistorische plekken (de wijnkelders worden beschouwd als architectonische hoogstandjes), het landelijke karakter en de diversiteit aan paden. De drie 150 tot 270 kilometerlange rondjes zijn ingedeeld in verschillende etappes en voeren langs de kustlijn van Penedès, de wijngaarden en de bergen. Dankzij het zachte klimaat, het heerlijke eten, de cultuur en het wijntoerisme, heb je in Penedès het hele jaar door garantie op een complete en unieke reiservaring.

Mountainbike Routes in Catalonië

De vereniging van Mountainbike Centra in Catalonië (de grootste in Spanje), heeft meer dan 6.400 kilometer aan bewegwijzerde routes (311 in totaal) uitgezet. Deze mountainbikepaden zijn ingedeeld naar moeilijkheidsgraad, zodat iedereen - van beginners tot experts - op zijn of haar niveau kan fietsen.

mountainbiken bij Lloret de Mar
© Naturescanner Bert
Deel op Pinterest

De regio is ingedeeld in 18 mountainbikecentra; vrij toegankelijke gebieden, met een ontvangstpunt, waar toeristen borden kunnen raadplegen met informatie over de routes en voorzieningen. Info over wandel- en fietsroutes, sanitair, douches en fietsverhuur. De meeste routes zijn rondjes. Gemotoriseerd verkeer wordt vermeden en er wordt zo weinig mogelijk over geasfalteerde stukken of tweerichtingswegen gereden. Het Catalaans Verkeersbureau geeft hieronder een overzicht van mooie mountainbike tracks in Catalonië.

1. Mooiste mountainbikeroutes

Op de mountainbike kan je het mooie landschap van Val d'Aran en het Cadí-Moixeró rondje verkennen bij het Cadígebergte. Of kies voor het hartje van Catalonië, in de Sau-Collsacabra Vallei, waar een van de grootste Europese mountainbike evenementen plaatsvindt: het populaire Cabrerès-BTT event. In de Terres de Lleida streek, in Montsec, voeren verschillende routes langs de stuwmeren van de Noguera.

Je kan ook mountainbiken van de Pyreneeën naar de Costa Brava, waarbij je de laatste kilometers aflegt langs de Middellandse Zee. Verder is er nog een mooie route langs de Costa del Maresme, (van Blanes tot aan Barcelona), langs de hellingen van het Montnegre gebergte en ook in de buurt van Lloret de Mar kan je prachtig mountainbiken. De Costa Daurada heeft ook zeer uiteenlopende mountainbike tracks, van kustroutes tot bergpaden.

Transcatalunya

Tot slot willen we nog vermelden dat het Catalaanse Verkeersbureau een langeafstandsroute heeft uitgezet, die bekendstaat als de Transcatalunya. Dit fietspad beslaat de hele regio, door de verschillende delen van de Mountain Bike Centres in het netwerk met elkaar te verbinden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!