Ga naar content

Duurzaam toerisme in Catalonie

Wat doen in Catalonië - Als je een passie hebt voor natuurvakanties, dan is Catalonië een leuke bestemming! Er wordt een scala aan duurzame en ecologische activiteiten aangeboden om de prachtige natuur en biodiversiteit te ontdekken. Zo blijkt maar dat je niet altijd naar verre landen hoeft te reizen voor authentieke avonturen midden in de natuur!

Ecotoerisme in Catalonië

In Catalonië bestaat meer dan 30% van de landoppervlakte en iets meer dan 10% van de wateroppervlakte uit beschermd natuurgebied. Duinen, kliffen, hoge bergen, steppen, moerassen, meren en rivieren, bossen en zeehabitats kenmerken de enorme diversiteit aan ecosystemen en landschappen in Catalonië.

De beste manier om te genieten van al dit natuurschoon, op een duurzame en verantwoorde manier, is door op stap te gaan onder begeleiding van lokale gespecialiseerde gidsen. Met hun kennis van het landschap zullen ze je een onvergetelijke ervaring bieden en ze zullen je makkelijker in contact brengen met de lokale bevolking. We geven je enkele tips voor ecologisch verantwoorde activiteiten tijdens je vakantie in Catalonië:

1. Ecokayak

Ben je een avontuurlijke natuurreiziger, neem dan deel aan een kajakexcursie in beschermd gebied. Vanaf het water maak je kennis met een Mediterraan watergebied, terwijl de gids je alles vertelt over de fauna en flora. In de natuurgebieden bij de Costa Brava, Costa Daurada en in de Ebrodelta worden begeleide kajaktours aangeboden, waarbij je het peddelen combineert met vogelspotten en/of snorkelen.

Trek je meer landinwaarts dan is het mogelijk om kajaktochten tussen bergkliffen te doen in een van de gorges die het gebied kent. Zo is de Congost de Mont-rebei een prachtige canyon om zowel te wandelen als te water te ontdekken.

Deel op Pinterest

2. Vogels spotten op het Delta Birding Festival

De waterrijke Ebrodelta is een eldorado om watervogels te zien. En dus is het ook een trekpleister voor vogelspotters en natuurliefhebbers van heinde en verre. Ieder jaar in september vindt in de Ebrodelta het Delta Birding Festival plaats, met allerlei leuke activiteiten.

Dit is het ideale moment om het UNESCO biosfeerreservaat te ontdekken, het vogelevenement te bezoeken, te genieten van artisanale producten, lokale delicatessen en wijn, te kajakken op de Ebrorivier, te wandelen of te fietsen door een landschap, waar je flamingo's, rijstvelden en lagunes zal zien.

3. Bosbaden

Wil je volledig één worden met de natuur, weg van de stress in de stad en zonder mobiele telefoon, dan is een Forest Bathing, of "Baño de Bosque" wat voor jou. Bosbaden is afkomstig uit Japan en wint ook in Europa steeds meer aan populariteit. Het gaat er om dat je in alle rust geniet van de prikkels die op je af komen in het bos.

Forest bathing
Deel op Pinterest

Uit studies blijkt dat zintuiglijke ervaringen in het bos goed zijn voor je gezondheid en welbehagen. Catalonië is, met meer dan 60% aan wouden, een ideale bestemming voor dit soort rustgevende en opbeurende boswandelingen. In het Els Ports natuurpark vind je een innovatief toeristisch bedrijf dat deze sensorische boservaring aanbiedt. De gespecialiseerde gidsen brengen je in nauw contact met de natuur en de lokale boeren.

4. Dieren spotten

Watervogels bij de Ebrodelta hebben we al vermeld, maar Catalonië is ook het leefgebied van vele andere diersoorten. In de natuurparken van de Catalaanse Pyreneeën kan je deelnemen aan fotografietrips en tours om wilde dieren te observeren: bruine beren, herten, geiten, moeflons, gieren, otters, lynxen en veel meer. De herfst is een interessante periode om herten te spotten, omdat deze dan in de bronst zitten en het burlen weergalmt in het Boumort gebergte. Zie Visit Pirineus en MónNatura Pirineus.

Ook het onderwaterleven is verrassend. Neem je snorkeluitrusting mee, want in de zeegebieden bij de Costa Brava kan je het hele jaar door mooie vissen en rood koraal zien vanaf 3 meter diepte. Kleine grotten, uitstekende rotsen, barsten en spleten in de rotsen. Met WildSeaEurope kan je een onderzoeksteam begeleiden in het onderzoek naar walvisachtigen in Cap de Creus; tursiops (bottlenose dolphins) en stenella (striped dolphins) en zelfs gewone vinvissen.

5. Themawandelingen en hikes

Ieder Catalaans natuurpark heeft iets unieks te bieden. Trek er op uit met een lokale gids en verken de mooiste wandelpaden langs historisch en natuurlijk erfgoed van de regio. Er is voor ieder wat wils: van korte wandelingen met informatie over de lokale flora, vulkanen, insecten en vlinders, tot langeafstandswandelingen over historische routes, zoals de Cisterciënzer Route, de Camí dels Bons Homes (Pad van de Goede Mannen) en de Oliba Route. Herfst en lente zijn de beste periodes om te wandelen in een landschap vol betoverende kleuren.

6. Sterren kijken

Het Montsec gebergte, op slechts twee uur rijden vanaf Barcelona, is een van de beste bestemmingen om sterren te kijken en de donkere hemel te ontdekken. Het Astronomisch Park is zeker een bezoek waard.

7. Geoparken

Catalonië heeft een rijke geologische verscheidenheid. In de natuurparken vind je naast grillige en spectaculaire rotsformaties, zoals in Montserrat en de Montsant bergen ook toplocaties voor speleologie. Daarnaast zijn er 2 UNESCO Geoparks, waar je met een gids kan afdalen in oude mijnen en grotten. Ook leer je meer over het historisch erfgoed wat gepaard gaat met de mijnindustrie.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!