Ga naar content

Vies Braves

Catalonië is bedeeld met een 500 kilometer lange kustlijn, waar ca. 300 dagen per jaar de zon schijnt en je bijna het hele jaar door kan zwemmen in water met een aangename temperatuur, zelfs in de herfst en de lente! Als je ons niet gelooft, kijk dan naar Jan Frodeno, triathlonlegende uit het nabijgelegen Girona. Hij koos ervoor om bij de Costa Brava te wonen, om het hele jaar door te kunnen trainen en zwemmen.

Zwemmen in Catalonië

Ongeacht of je professioneel of recreatief zwemt, in Catalonië is het een hele ervaring geworden dankzij een nieuw creatief initiatief, de Vies Braves. Dit project wordt steeds groter en breidt zich snel uit. Wat is Vies Braves? Dit is een publiek netwerk van 14 zeeroutes of routes in open water langs de Costa Brava en de Costa Barcelona. Doel is om watersport en hobby's als zwemmen, snorkelen en eco-zwemmen te stimuleren.

Miquel Sunyer is een openwaterzwemmer die samen met het bedrijf TechnojetSwim het project bedacht. Met de Vies Braves willen zij de mogelijkheid geven om meer pedagogische en recreatieve activiteiten, zoals zwemmen en snorkelen, te beoefenen in open water. Het initiatief ontstond in 2014 en omvat nu 14 routes in 11 gemeenten langs de Costa Brava, en 1 in de provincie Girona.

De Vies Bravas strekken zich nu dus uit over meer dan 30 kilometer langs de Catalaanse kust en maken het voor iedereen mogelijk om op een veilige manier te genieten van het water. Alle routes zijn gemarkeerd met boeien of bordjes in het water. In Baells vind je de enige via brava route die niet in zee ligt. In Salou ligt de enige via-brava van de Costa Daurada.

Ecologisch zwemmen

Op de Vies Braves kan iedereen, van sporters tot natuurliefhebbers, zwemmen en trainen. Ook fans van vrijduiken en duiken kunnen hier terecht in een veilige omgeving, terwijl respect voor de natuur hoog in het vaandel staat. "Ecologisch zwemmen" wordt hier aangemoedigd: hierbij wordt afval van de zeebodem opgeraapt tijdens het duiken.

Voor eco-swimming krijg je een boei en een net om het vuilnis wat je vindt te verplaatsen. De boei zorgt voor zichtbaarheid en drijfvermogen. Het is belangrijk om goed uitgerust en zonder risico troep uit zee te kunnen halen. Dit is uiteraard een baanbrekend initiatief, wat goed is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de mens; zowel mentaal als fysiek.

Door te zwemmen in zee kom je dicht bij de natuur en ervaar je veel meer vrijheid dan in een zwembad. Ook voel je positieve energie en stressvermindering. Op de officiële website vind je alles over de Vies Braves.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!