Ga naar content

De Pyreneeën

De Pyreneeën is een gebergte op de grens van Spanje en Frankrijk, dat zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot de Golf van Biskaje. Het is een van de mooiste bergketens in Europa en een paradijs om te wandelen, vogels en dieren te spotten. Ontdek het ook en geniet van de natuur in de Pyreneeën: bloemen, planten, dieren en indrukwekkende landschappen.

Landschap Pyreneeën

De Pyreneeën zijn ca. 50 miljoen jaar geleden ontstaan. Water, sneeuw en wind hebben in de loop der tijd indrukwekkende canyons uitgesleten, zoals de Ordesa in het Spaanse deel. Grofweg kunnen we de Pyreneeën onderverdelen in vier types landschap, hier gerangschikt van hoog naar laag: de steppes van het Ebro basin, de groene Somontano, de Mediterrane Sierras Exteriores en het alpiene landschap van de hoge Pyreneeën.
De Pyreneeën zijn een ideale wandelbestemming. De afwisseling van hoge bergtoppen, spectaculaire kloven en schaduwrijke bossen zorgen voor een onvergetelijke wandelvakantie. Lees meer over wandelen in de Pyreneeën.

Mooiste gebieden in de Pyreneeën

Welk gedeelte van de Pyreneeën is het mooist? Het Spaanse of Franse deel van de Pyreneeën? Wat zijn de mooiste plekjes in de Pyreneeën? Een overzicht van ieder gebied.

1. Franse Pyreneeën

Waar op vakantie in de Franse Pyreneeën?

Keteldalen
De hoog gelegen gebieden van de Franse Pyreneeën bieden paden waar je kunt wandelen langs keteldalen, door erosie gevormde valleien tussen 3 hellingen. De Cirque de Gavarnie is hier een mooi voorbeeld van. Wandel verder naar een van de hoogtepunten van het Franse gebergte, de Brèche de Roland, een bres in een enorme rotswand. Vanaf de toppen van het cirque kun je zelfs skiën.

Bergpassen
Ook de bergpassen aan Franse zijde zullen indruk maken. Vooral liefhebbers van wielrennen zullen de Col d'Aubisque en Col du Tourmalet herkennen van de Tour de France, maar ook voor natuurliefhebbers is het puur genieten op deze passen.
Even ten noorden van de Col du Tourmalet kan je een wandeling maken naar de Pic du Midi de Bigorre, een 2.877 meter hoge bergtop, met een van de mooiste uitzichtpunten van de Pyreneeën. Ook is hier een observatorium met interactief museum.

  Op de lager gelegen hellingen van de Franse Pyreneeën bevinden zich veel boomgaarden, bossen en rivieren en ze vormen een uitstekende plaats om te mountainbiken, fietsen of hiken. Een aanrader is de kloof nabij Arles sur Tech, de Gorges de la Fou. Het is een van de smalste kloven ter wereld; op sommige plaatsen is de gorges slechts drie meter breed en zo'n 200 meter diep. Je kunt er fraai wandelen langs watervallen en rotsen. 

  Gorges de la Fou
  Deel op Pinterest

  Een vakantie in de Franse Pyreneeën kan je combineren met een bezoek aan Biarritz (Atlantische Oceaan), het bedevaartsoord Lourdes, de stad Perpignan en de vestingstad Carcassone. Vanaf het middeleeuwse Carcassonne zijn prachtige rondritten en wandelingen te maken.

  Onze reporter Bart bezocht ook de Pyrenées orientales, bekijk zeker zijn tips over dit deel van de Franse Pyreneeën. 

  2. Spaanse Pyreneeën

  Op gebied van natuur in de Pyreneeën is de Spaanse kant misschien nog wel mooier dan de Franse, hoewel dit deel iets meer droog en dor is. De Spaanse Pyreneeën liggen in Catalonië, Aragon, Navarra en Baskenland. Er zijn eindeloos veel mooie plekjes te ontdekken, maar we benoemen alvast enkele hoogtepunten, ter oriëntatie voor het plannen van een vakantie.

  Ordesa
  Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park - het populairste en voor velen mooiste gebied in de Spaanse Pyreneeën. De Monte Perdido is de tweede hoogste berg aan de Spaanse kant. Een veel gemaakte wandeling van 7 uur leidt langs dit hoogtepunt. Vanaf het plaatsje Torla wandel je door de prachtige Ordesavallei. Hier contrasteren de imposante bruine rotswanden van het keteldal met de helderblauwe lucht. Het is zonder enige twijfel een van de mooiste plekken in de Pyreneeën. Vervolgens kom je door de Circo de Soaso, een reusachtig natuurlijk amfitheater. Hiervandaan is een beklimming van Mount Perdido mogelijk. 

  Circo de Soaso
  Deel op Pinterest

  Er zijn ook moeilijkere trektochten naar de hoger gelegen gebieden van de Pyreneeën, maar dat is uitsluitend voor ervaren hikers en bergbeklimmers. Vanaf de hoge plateaus, zgn. fajas, heeft men een adembenemend vergezicht. De vele kloven, pilaren en grotten zijn het leefgebied van gemzen, steenbokken en alpenmarmotten.
  De Aneto is de hoogste berg (3400 m) in de Spaanse Pyreneeën en een trekpleister voor liefhebbers van actieve sporten.

  Huesca
  Leuke uitvalsbasis voor natuurgebieden, zoals de Mallos de Riglos, meren die een trekpleister vormen voor kraanvogels en tal van andere soorten, en verscheidene klovengebieden. In de Huesca regio maak je kans op het zien van vossen, steenmarters, uilen en Moorse nachtzwaluwen en het gebied is tevens bedekt door een waanzinnig bloementapijt. Er bloeien vele orchideeën en andere wilde bloemen.

  Sierra de Guara
  Sierra de Guara is een fraai klovengebied, wat niet mag ontbreken tijdens een rondreis in de Pyreneeën. Steile wanden, heldere poeltjes, watervallen en nauwe spleten zorgen voor een fantastisch mooi landschap. Gieren en arenden circuleren boven dit natuurgebied en je bent in de gelegenheid om een voederplaats voor roofvogels te bezoeken.

  Sierra de Guara
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Aiguëstortes
  Aigüestortes nationaal park is ook bijzonder mooi. Hoogtepunten zijn de steile rotswanden van Els Encantats, de vele heldere bergmeertjes en de slingerende riviertjes. Imposante bergtoppen contrasteren met het blauwe water van de meren en watervallen kletteren op de rotsen. Verkoeling vind je in de vele bossen.

  Actieve vakantie in de Pyreneeën

  De natuur in de Pyreneeën biedt alles voor adrenaline kicks: gevaarlijke afdalingen voor mountainbikers, steile rotswanden voor bergbeklimmers, torenhoge bergen om te parapenten en woeste rivieren om te raften of kennis te maken met canyoning in alle niveaus.

  Actieve vakantie Pyreneeën
  Deel op Pinterest

  Het gebergte is ook een uitstekend gebied om te skiën. Lees onze informatie over wintersport in Frankrijk om je skivakantie in de Pyreneeën te boeken. 

  Dieren in de Pyreneeën

  Voor vogelspotters valt er genoeg te observeren en te fotograferen, want er komen tal van roofvogels, gieren en andere vogels als citroenkanaries en rotskruipers voor. Vanaf de voedingsstations in de Sierra de Guara kan je gieren observeren. In het zuidelijk gelegen Monegros kan je zandhoenderen en de Duponts leeuwerik fotograferen. Verder maak je kans op o.a. de sneeuwvink, alpenkouw, aasgier en vale gier, maar ook de zeldzame lammergier.

  Er komen ook allerlei zoogdieren en andere dieren voor, waaronder wilde katten, dassen, bruine beren, wilde zwijnen, gemzen, edelherten, reeën, vossen, hazen, steenbokken, lynxen, marters, wolven, de Pyreneese desman en vleermuizen.

  Op de laag gelegen weiden van de Pyreneeën wemelt het van de vlinders en bloeien prachtige bloemen.

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!