Ga naar content

Zuid-Frankrijk

Mooiste plekken Frankrijk - Zuid Frankrijk is altijd een succes voor een vakantie. Het klimaat is er bijna het hele jaar aangenaam, behalve in de winter wanneer de gure mistral komt aanwaaien. De natuur in Zuid-Frankrijk is zeer afwisselend en heeft voor iedereen wat te bieden! Wij geven je alvast wat leuke tips voor een natuurvakantie in het zuiden van het land, met een overzicht van de mooiste plekjes en gebieden.

Vakantie in Zuid-Frankrijk

Zuid-Frankrijk is een gebied om tot rust te komen: genieten van het landschap, relaxen met een glaasje Pastis en een spelletje jeu de boules in de schaduw van een olijfboom en 's avonds uitgebreid dineren, ça c'est la vie! Het is een leuke vakantiebestemming met de kinderen, met vrienden of met zijn tweetjes. Zorg er voor dat ook het regelen van je vakantie niet te veel stress met zich meebrengt. Er is veel aanbod, dus het is verstandig om eerst even te bepalen welk gebied je wil zien en wat je precies wil doen: een actieve reis of lekker rustig vertoeven in de natuur?

Mooiste gebieden in Zuid-Frankrijk

Wat zijn de mooiste plekken in Zuid-Frankrijk, de leukste gebieden om te zien tijdens een rondreis of vakantie? Een autovakantie naar de Côte d'Azur of de Provence, of denk je eerder aan een verblijf in één gebied, zoals de Ardèche, de Cevennen, de Camargue of de Drôme, allen prachtige natuurgebieden in het zuiden van het land. Bijzondere plekjes zijn er overal te vinden en je kan onmogelijk alle mooiste gebieden in één vakantie zien. Een overzicht van de mooiste plekken in Zuid-Frankrijk:

1. Côte d’Azur

De Côte d’Azur met haar rotsachtige kust, heldere zee en aangenaam weer, is een zonnige bestemming in Zuid-Frankrijk, waar het in de zomer wel eens te druk is. Maar er valt ook veel te beleven en te zien. Van levendige badplaatsen tot rotsige baaitjes.  

Côte d'Azur
Deel op Pinterest

 Ga je buiten het hoogseizoen, geniet je des te meer van de natuur en van de prachtige zee. De kust is op verschillende plekken volgebouwd, maar toch zit je zo in de natuur. Vanuit Nice bijvoorbeeld, waar de bergen tot aan de zee reiken, is het slechts een half uurtje rijden om te vertoeven in een fraai bergachtig landschap.

2. Calanques en natuur aan de zuidkust van Frankrijk

Meer naar het westen heb je ook mooie natuur. Tussen Marseille en Cassis vind je de zogenaamde "Calanques"; azuurblauwe kreken die omgeven worden door steile kalkstenen rotswanden. De mooiste calenques zijn de Calanque d'en Vau, de Calanque de Port-Pin, de Calanque de Sormiou. Sinds 2012 zijn deze gegroepeerd in een nationaal park, het Parc Nationale des Calanques.

Zuidkust van Frankrijk
Deel op Pinterest

Niet alleen zijn de Calanques ideaal om rondom te gaan wandelen, je kunt hier ook heerlijk van het water genieten: neem een verfrissende duik of huur een kajak. Voor wie wil is Standup Paddleboarden ook zeker een optie. Peddel naar het verbluffende Grotte de l'Oule terwijl je de voetjes af en toe laat dobberen in het kraakheldere blauwe water. Zeker een aanrader.

3. De Camargue

De absolute topper voor natuurliefhebbers is de Camargue: een waterrijk gebied met meren, lagunes en zoutvlakten, maar ook bossen en duinen. De Camargue biedt een uniek moerasgebied, waar witte paarden, flamingo’s en stieren in het wild voorkomen.

De zoutwaterlagunes zijn ontstaan als gevolg van zoutwinning. In combinatie met het brakke water en de daar achter gelegen zoetwatermoerassen is dit een paradijs voor vogelliefhebbers; tijdens het vogel spotten zie je vele moerasvogels en watervogels. Ook de Europese bijeneter en de hop komen er voor.

Paarden van de Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de Camargue kan je deelnemen aan allerlei activiteiten zoals paardrijden, rondvaarten, wandelen en vogels spotten. Alle ruitertochten en andere excursies in Zuid-Frankrijk zijn ter plaatse te boeken. 

4. De Provence

Een van de mooiste plekken in Zuid Frankrijk is de Provence: de geurende paarse lavendelvelden en olijfbomen zijn het favoriete onderwerp van veel fotografen. Er is een ruime keuze aan vakantiehuizen in de Provence, maar je kunt ook een hotel in Avignon, Orange of Arles boeken om kennis te maken met de rijke geschiedenis van de streek. Voor ons is het uiteraard de natuur die ons lokt.

De Gorges du Verdon is een indrukwekkende canyon, erg leuk voor een actieve vakantie: kajakken, wandelen, mountainbiken… het is er allemaal mogelijk. Rijd je met de wagen langs de Gorges du Verdon, maak dan regelmatig stops om te genieten van de duizelingwekkende vergezichten over de kloof.

Gorges du Verdon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Mont Ventoux is geliefd bij de meest avontuurlijke sporters zoals fietsers, maar is ook een top berg voor een schitterend uitzicht tijdens jouw autovakantie. Rijd met een huurauto door de wisselende landschappen van de Lubéron en langs de vele lieflijke dorpjes in de omgeving. Meer over de mooiste plekjes in de Provence

De rode aarde bij Rustrel is echt bijzonder om te zien. Wandel hier doorheen bij zonsondergang en je geniet van schitterende kleuren. 

Rustrel
Deel op Pinterest

Meer naar het zuiden liggen de verborgen geheimen van de Provence, zoals La Dracénie en de Provence Verte

5. Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon strekt zich uit van de kust tot de bergen van de Cevennen, Corbières en de Minervois. Voor liefhebbers van afwisseling is het daarmee een leuke vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk. Van de sneeuwtoppen van de Pyreneeën tot de wijndorpen aan de kust, van heuvels tot bergen, van tijm in de garigue tot boomgaarden in de Pyreneeën; tijdens een vakantie in de Languedoc kunnen wandelaars en fietsers overal genieten van geuren en kleuren.

6. Ardèche

Bijzonder mooie natuur vind je ook in de Ardèche, een gebied dat vooral bekend staat om de gelijknamige rivier en de indrukwekkende kloof. Lees alles over de mooiste plekken van de Ardèche.

7. Cevennen

Een van de bestemmingen in Zuid-Frankrijk die ons nog het meest verrast heeft is de Cevennen. Vooral omdat we voor ons bezoek eigenlijk amper hadden gehoord van dit gebied. En dat is dus net de reden dat het er zo rustig is. Veel mensen kennen deze regio simpelweg nog niet. Veel groen, ongerepte natuur, bergen, mooie rivieren en prachtige oude dorpen. Alles over de mooiste plekken in de Cevennen

Natuur in Zuid-Frankrijk
Deel op Pinterest

Vakantie in Zuid-Frankrijk boeken

Keuze genoeg dus voor een natuurvakantie. Wie tijd genoeg heeft kan de mooiste gebieden combineren in één rondreis door Zuid-Frankrijk met de eigen auto. Wil je een specifiek gebied verkennen, vergelijk dan vakantietips waarbij wandelen of fietsen in de natuur centraal staat. Op deze manier beleef je het gebied nog intenser.

Tip: rij je met je eigen voertuig het centrum van Montpellier, Nice of Marseille binnen? Denk dan aan de milieusticker

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!