Ga naar content

Route du Soleil

Als natuurvakantie liefhebber spreekt de normale reisroute naar Zuid-Frankrijk, de bekende "autoroute du soleil", over drukke snelwegen ons niet zo aan. We gingen dus voor onze eigen reis naar het zuiden op zoek naar een alternatieve Route du Soleil.

Traditionele Route du Soleil

De bekende autoroute du soleil voert van Nederland en België via Maastricht of Luik over de A31 via Metz, naar Beaune, over Lyon (A6) en vanaf daar over de A7 naar Orange en Marseille. De Route du Soleil is grotendeels een tolweg, je moet betalen om er over te rijden. Dit staat aangegeven door het Franse woord Péage. Vanaf het moment dat je op een betaalde weg rijdt tot het moment dat je weer door poortjes rijdt (bijvoorbeeld wanneer je er af gaat voor een lunch of overnachting), dien je dus te betalen. Dit kan overwegend met contant geld of creditcard. Soms met een Nederlandse bankpas, maar niet altijd.

Wil je gedoe met betalen vermijden, dan kan je ook een tolbadge kopen voor aanvang van je vakantie. Deze kost dan ca. € 15 en geldt in Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië. Met deze badge kan je door de poortjes rijden waar een grote letter T op staat. Het totaalbedrag wordt na de reis afgeschreven.

Roadtrip langs natuurparken naar Zuid-Frankrijk

Een minder drukke weg voert over Parijs, over Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand. De alternatieve route naar het zuiden van Europa die wij uitstippelden voert langs diverse natuurgebieden en daarom noemen we het onze "Groene Route du Soleil".

We hebben ervoor gekozen om telkens te overnachten bij een natuurgebied, waardoor we in 6 nachten naar het zuiden reden. De meeste mensen zullen dit echter in 2 tot 3 dagen willen rijden, dan kan je er nog zelf voor kiezen waar je een nacht verblijft. Wellicht zijn dit handige tips voor leuke stops op de Route du Soleil.

1. Ardennen

Onze eerste stop zijn de Belgische Ardennen. We rijden langs de Grotten van Han en langs de burcht van Bouillon. Er valt veel te beleven in Zuid-België; van een mooie wandeling in het bos tot een fietstocht langs brouwerijen of een bezoek aan een abdij.

Daarna steken we de Franse grens over en bezoeken het imposante kasteel van Sedan. Dit Château-fort is zeer groot en voor een rondleiding moet je rekenen op minstens 2 uur. Wil je graag even de natuur in, check dan Janneke's tips over de Franse Ardennen.

2. Reims

We vervolgen onze route naar het zuiden van Europa via Reims en haar imposante kathedraal. Vanuit Reims kan je verder rijden naar Parijs (met kinderen kan een bezoek aan Disneyland Paris leuk zijn) of naar Troyes.

3. Troyes

Verrassend leuke stad om een dag te verblijven. De stad staat bekend om haar vele "maisons à colombages"; dit zijn middeleeuwse vakwerkhuizen. Heel anders dan de huizen in de Elzas rust er op de dunne steegjes in Troyes een erg middeleeuws gevoel. Prachtig!!

Troyes Frankrijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Heb je meer tijd om in de omgeving van Troyes te verblijven, kies dan net als wij deden voor een overnachting in het Forêt d'Orient. Hier is het een stuk rustiger, kan je zwemmen in het meer en vogels observeren.

Overnachtingstips: Booking.com - Hotel Domaine de la Foret d'Orient.

4. Morvan

Een lappendeken aan groene weiden, gescheiden door hagen en bomenrijen, dat is de Morvan. Een heerlijk, rustig gebied om een nachtje te verblijven. Bekijk onze tips over de Morvan en Bourgogne.

5. Auvergne

Steeds meer mensen kiezen voor een route via Clermont-Ferrand naar Zuid-Frankrijk. Het loont echter de moeite om hier meer dan 1 overnachting voor te reserveren. Vanaf Clermont-Ferrand ben je binnen een mum van tijd in de Auvergne, het vulkanengebied van Frankrijk. Beklim de Puy-de-Dôme en kijk uit over de hele reeks oude vulkaankraters. Echt een topper! 

Auvergne
Deel op Pinterest

6. La Canourgue

Ten westen van de Cevennen vonden we dit leuke plaatsje en village étape La Canourgue, langs de rivier de Urugne. Een mooi oud dorp aan een rivier en aan de voet van de Causse de Sauveterre.

7. Gorges du Tarn

Een prachtige kloof, uitgesneden door de Tarn. Neem de tijd voor een kajaktocht op de rivier, om de natuur in volle glorie te ervaren. Lees meer over de Gorges du Tarn.

Naar Zuid-Frankrijk via Parijs

Een andere optie die veel mensen kiezen is om via Parijs naar het zuiden van Frankrijk te rijden. Je kunt enkele dagen in de lichtstad doorbrengen of wanneer je reist met kinderen een bezoek brengen aan Disneyland Parijs. Agnes van Girl on the Move geeft mooie tips voor leuke hotels in Parijs.

Mooiste route door Frankrijk naar Spanje

Er zijn tal van mogelijkheden om door Frankrijk naar Spanje te rijden. De meeste routes voeren via Parijs naar het zuiden, waarbij je kunt kiezen om via Clermont Ferrand in de Auvergne te rijden via de oostelijke kant van de Pyreneeën, of via Bordeaux langs San Sebastian aan de westelijke kant van de Pyreneeën. 

Tips voor de "normale" route du soleil

Neem je de lange, saaie route naar het zuiden, reserveer dan een leuke tour of excursie om de dag wat spannender te maken.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!