Ga naar content

Bourgogne

Als je aan de Bourgogne denkt, denk je al snel aan lekkere wijn, kazen, een heuvelachtig landschap en schilderachtige dorpen, kortom het goede Franse leven. Toch is de streek bij veel vakantiegangers onbekend en wordt het vaak slechts kort bezocht op doorreis richting het zonnige zuiden.

Zonde! Een rondreis in de Bourgogne staat namelijk garant voor prachtige natuur, heerlijk eten en een flinke dosis cultuur. 

Bourgondië wijngebied

De Bourgogne is een wijnstreek en ligt in het midden van Frankrijk, ten zuidoosten van Parijs. De bekendste wijnen van de Bourgogne zijn de Pinot noir en de Chardonnay, maar ook de Beaujolais streek ligt nog deels in de Bourgogne. Met een oppervlakte van bijna 32.000 vierkante kilometer is de streek ongeveer net zo groot als België.

Bestaande uit de departementen Yonne, Côte-d’Or, Saônne-et-Loire en Nièvre ligt het ten zuiden van het departement de Champagne en grenst het in het zuiden met Beaujolais en Lyonnais. Ten westen van Bourgogne ligt het Loiredal, een streek die ook bekend staat om haar goede wijnen. Een wijnvakantie in de Bourgogne wordt dus vaak gecombineerd met andere mooie wijngebieden in de omgeving.

Bijzonder overnachten

Natuurvakantie Bourgogne

Tot het jaar 1477 strekte Bourgogne zich uit tot het noorden van Nederland en was het een rijk gebied. Deze rijkdom zie je nog steeds terug in de steden Dijon en Beaune met hun historische panden, kerken, kloosters en mooie terrassen. Maar hoe is de natuur in de Bourgogne en wat zijn de mooiste plekken? Het landschap van de Bourgogne herbergt ook tal van mooie bezienswaardigheden.

Over het algemeen heeft de regio een landelijk, rustgevend en idyllisch landschap. Tussen Dijon en Beaune loopt de N74, waarover je een prachtige autorit kunt maken. De weg loopt dwars door de wijngaarden en biedt de mogelijkheid om een stop te maken bij leuke kleine dorpjes waar de lekkerste rode wijnen worden verkocht.

Onze favoriete actieve vakanties

1. Morvan

Wie op vakantie gaat naar de Bourgogne zal al snel merken dat het landschap zich ook kenmerkt door idyllische landschappen. Een van de letterlijke hoogtepunten en dus mooiste plekjes van Bourgogne is de Morvan. Het landschap bestaat uit glooiende weiden, gescheiden door heggen en bomen. Witte koeien grazen van het groene gras of zoeken verkoeling onder de bomen. Het natuurpark beslaat een groot deel van de regio en werd in 1970 uitgeroepen tot beschermd gebied.

Morvan
Deel op Pinterest

Sommige delen zijn wat hoger dan de rest van de Bourgogne. Waar de heuvels in Bourgogne doorgaans niet hoger reiken dan rond de 150 meter, is de hoogste top van de Morvan 902 meter hoog: dit is het zogeheten Bois-du-Roi. Een ander hoogtepunt is de Mont Beuvray met een hoogte van 821 meter.

De Morvan was een van de eerste gebieden in Frankrijk dat tot regionaal natuurpark werd benoemd.

Het park is opgedeeld in het noordelijke Bas-Morvan en het zuidelijke Haut-Morvan en het hele gebied is zo’n 70 kilometer lang en 50 kilometer breed. Je vindt er veel naaldbomen, eiken en beuken, maar ook veel beken, meren en rivieren. Een bekende rivier die in de Morvan ontspringt is de Yonne. Met een lengte van 293 kilometer mondt het water uit als zijrivier van de Seine.

2. Wandelen en fietsen in de Bourgogne

Wat zijn de beste plekken om te wandelen en te fietsen in Bourgogne?
De Morvan kent 4000 kilometer aan uiteenlopende wandel- en fietsroutes en de mogelijkheden zijn eindeloos. Door de verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden en het heuvelachtige karakter is het een geschikt gebied voor ieder type actieve vakantieganger. Hou je van wandelen, fietsen of kanovaren, dan ben je hier aan het goede adres! Een individuele actieve vakantie in Bourgogne boek je bij SNP Natuurreizen: je vindt er zowel fiets- als wandelvakanties in de Bourgogne.

3. Canal du Nivernais fietsen

Het traject van Decize naar Auxerre, langs het kanaal van Nivernais, is een van de mooiste routes om te fietsen in Bourgondië: het wordt als een van de mooiste kanalen van Europa beschouwd. Een traject van 175 km langs het vaak meanderende kanaal (kanaal en rivier zijn hier één), doorkijkjes op mooie kastelen, uitzichten op het natuurpark de Morvan.

Canal du Nivernais in Frankrijk
Deel op Pinterest

En natuurlijk de vele, kleurrijke sluizen en sluishuisjes (122 sluizen); ook is er een sluizentrap van maar liefst 16 sluizen. Langs het kanaal zijn zogenaamde "bornes d’internet" geplaatst waarop eenvoudige voorzieningen te vinden zijn zoals cafés, restaurants en chambres d’hôtes, en gratis Wifi verbinding. Verder staan pittoreske plaatsjes als Beaune, Nolay en Autun op het programma.

4. Meer leuke overnachtingen

Overnachten in de Morvan is mogelijk voor elk budget: van zeer eenvoudig tot zeer luxe, maar altijd in een rustige omgeving. Denk aan kleine natuurcampings, gîtes of een leuk vakantiehuis of chalet.

5. Bourgogne en Loirestreek

Ook de nabijgelegen Loire biedt veel mogelijkheden voor een actieve vakantie op en om het water, zoals kanoën, wildkamperen of meevaren op een oude Loireboot. 

En met haar vele mooie kastelen, is dit een ideaal gebied om te fietsen. Door fietsroutes in de Bourgogne te combineren met de Loire krijg je een perfecte mix van cultuur en natuur. Lees meer over fietsen langs de Loire

Bourgogne en Loirestreek
Deel op Pinterest

6. Idyllische dorpen

De dorpjes in de regio staan bekend om hun historische charme. Een imposante burcht of kerk, geplaveide straten, stenen huizen en rode daken zijn kenmerkend. 

Bourgogne dorp
Deel op Pinterest

Enkele mooie dorpen in de Bourgogne zijn:
- Vézelay - bekend om de prachtige romaanse basiliek en pittoreske straatjes.
- Châteauneuf-en-Auxois - een charmant dorpje met een imposant kasteel en panoramisch uitzicht.
- Noyers-sur-Serein - een goed bewaard gebleven middeleeuws dorp met vakwerkhuizen en bloemrijke straten.
- Flavigny-sur-Ozerain - beroemd om het sfeervolle karakter en de film "Chocolat" die hier is opgenomen.

7. Dieren in de Bourgogne

Welke dieren leven er in de Bourgogne? Als je geluk hebt spot je in de Morvan verschillende soorten wildlife. De talrijke bossen bieden goede beschutting en een vruchtbare bodem voor reeën, roofvogels, marters, wilde zwijnen, dassen en vossen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van David van Toor
Geschreven door
David van Toor
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!