Ga naar content

Frankrijk natuur

Frankrijk is met recht een van de populairste vakantielanden ter wereld. De enorme diversiteit aan landschappen, het afwisselende klimaat, de schone campings, de beroemde Franse wijngebieden en de aangename zon trekken reizigers van overal.

Natuur in Frankrijk

De natuur in Frankrijk is overal aanwezig en het land heeft een grote verscheidenheid aan bijzondere natuurgebieden. Tijdens een natuurvakantie is het puur genieten van het "buiten zijn" in een prachtige omgeving. Het landschap is gevarieerd en je vindt er dus een grote diversiteit aan gebieden: van vlakke weilanden tot dichte bossen en hoge bergketens. Ook het aanbod accommodaties is groot en veelzijdig. Dit zijn onze favorieten!

Overal zijn er wel bijzondere mooie plekken in Frankrijk, waar fotografen en natuurliefhebbers graag hun heil zoeken. Denk aan unieke plekjes, zoals de witte krijtrotsen van Normandië en de grillige kusten van Bretagne, de paarse lavendelvelden, diepe kloven en natuurgebieden met rood zand in de Provence of de mooie stranden aan de Côte d'Azur. Frankrijk is een en al natuur en heeft voor ieder wat te bieden. Wij hebben per regio een overzicht gemaakt met prachtige natuurparken en de leukste vakantietips.

Mooiste gebieden in Frankrijk

Wat is het mooiste gebied om te zien? Dat is voor Frankrijk echt niet met één antwoord te bepalen. Het land heeft werkelijk zoveel mooist te bieden. Bekijk alle mooiste streken in Frankrijk.

  • Wil je de bergen in, richt je dan op de Franse Alpen in het oosten of de Pyreneeën in het zuiden. Dichter bij huis vind je de Vogezen of de Ardennen, waar de bergen weliswaar niet zo hoog zijn, maar je toch prachtig kunt wandelen.
  • Zoek je water, zee en rivieren, dan heeft Zuid-Frankrijk het meest te bieden. 
  • Authentieke regio's vind je met name in het noordoosten en in het midden van het land. 
  • Kijk ook eens naar de Cevennen, waar nog steeds weinig toeristen de natuur op zoeken.

Actieve vakantie in Frankrijk

Wil je wandelen in Frankrijk, mountainbiken, klimmen of skiën, dan zijn er voldoende mogelijkheden. De bekendste berggebieden zijn de Franse Alpen en de Pyreneeën, maar ook minder bekende gebieden, zoals de Vogezen, de Jura, het Massif Central, de Vendée en de Ardennen hebben veel te bieden voor adrenalinezoekers.

Tijdens een vakantie in de natuur in Frankrijk kan je zeer actief zijn: abseiling in de Provence, skiën in de Alpen, strandwandelen nabij de Mont-Saint-Michel, fietsen in de Pyreneeën of paardrijden in de Camargue.

De Franse rivieren bieden de mogelijkheid om de natuur vanuit een ander perspectief te beleven: ga kajakken op de Ardèche, de Rhone, de Dordogne, de Seine of ga fietsen langs de Loire. En… na een dagje sporten, fietsen of wandelen in Frankrijk kan je overal terecht om te genieten van de Franse keuken en een smaakvolle wijn. Door het zomerse klimaat kan je ook in de avond nog heerlijk buiten zitten.

Voor handige routes en alle activiteiten in kaart per natuurgebied raden we je aan wandel- of fietsgidsen aan te schaffen via reisboekhandel De Zwerver. Zij zijn de absolute specialist als het gaat om gedetailleerde reisgidsen.

Natuur bij Parijs

Zelfs tijdens een bezoek aan Parijs is de natuur te zien en te voelen. In en nabij de Franse hoofdstad zijn er vele parken en tuinen: het Bois de Boulogne, de kasteeltuinen van het Domaine de Courson en Saint Jean Beauregard, de bloementuin en dierentuin van het Bois de Vincennes, de natuurparken en het vogelpark in Essonne, een insectenmuseum in Yvelines. In het Parc Naturel Chevreus kan men veel dieren zien. Boek je een weekend Parijs, bezoek dan ook het bos van Fontainebleau. Dit prachtige bos op 70 km van Parijs (in Barbizon) staat bekend om zijn rotsen in de meest aparte vormen, zoals de Elephant d’Apremont.

Veelgestelde vragen Natuurvakantie in Frankrijk

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!