Ga naar content

Jura

De Franse Jura is een prachtig gebied voor de echte natuurliefhebber. Je vindt er grillig gevormde, middelhoge bergen die begroeid zijn met bomen. Ook wie houdt van watervallen en bronnen kan hier zijn hart ophalen. En de gorges, druipsteengrotten en ondergrondse rivieren maken het landschap mysterieus.

Mooiste plekken in de Jura in Frankrijk

Het Jura gebergte bevindt zich op de grens van Frankrijk en Zwitserland en wordt ook wel de voorloper van de Alpen genoemd. Het oostelijk deel in Frankrijk is terrasvormig en heeft veel te bieden. De natuur in de Jura is betoverend mooi; bekende plekken zijn bijvoorbeeld de Cascades du Hérisson en het helderblauwe Lac de Vouglans. Wij geven je graag tips voor de mooiste plekjes in de Franse Jura.

Bijzondere overnachtingen

1. Watervallen in de Jura

De bekendste watervallen van de Jura in Frankrijk zijn ongetwijfeld de Cascades du Hérisson. De eerste waterval, de Saut Girard, is vanaf een uitzichtpunt aan de D75 te bewonderen. In drie tot vier uur tijd maak je een rondwandeling langs de zeven watervallen, waarvan de Le Grand Saut (60m) en l’Eventail (65m) de hoogste zijn. Start je wandeling bij één van de drie parkeerplaatsen, Ilay, Bonlieu of Doucier.

Watervallen van Herisson
Deel op Pinterest

De wandeling is goed te doen, kent ongeveer 200 meter hoogteverschil en ook met wat oudere kinderen prima te ondernemen. Hou er wel rekening mee dat de rotsen op regenachtige dagen glad kunnen zijn en dat je onderweg ijzeren vlonders en trappen tegenkomt en achter een van de watervallen langs moet. Een heel avontuur!

De watervallen van Hérisson zijn prachtig, maar zeker in het hoogseizoen kan het wel druk zijn. Overweeg dan ook eens om minder bekende watervallen te bezoeken, zoals Cascade de Billaude of de Waterval van Glandieu. Of wat dacht je van de 'tropische watervallen' les Turf? 

2. Bronnen en ondergrondse rivieren

In de Franse Jura vind je diverse bronnen van rivieren. Door het poreuze karstgebergte ontstaan deze rivieren vaak ondergronds in grotten. De Source de la Loue bij het dorp Ouhans is een prachtig stukje natuurschoon. Vanuit een grot baant de rivier zich een weg naar buiten. Sta je aan de ingang van de grot, dan ervaar je met hoeveel geweld dit gaat. De plaatselijke schilder Gustave Courbet was hier ook door geïnspireerd.

Bron van de Loue
Deel op Pinterest

Verder is de Bron van de Lison prachtig om te zien. Ook deze ontspringt in een grot en in de omgeving kun je prima wandelen. En de Source d l'Ain is een verborgen pareltje. 

3. Helderblauwe meren

Het Lac de Vouglans is een groot stuwmeer waar het in de zomer goed toeven is. Je kunt er allerlei watersporten beleven, maar ook gewoon een heerlijke frisse duik nemen. Het is ook fijn wandelen in de omliggende bergen, vanwaar je steeds een mooi uitzicht hebt op het helderblauwe meer. 

Het meer van Vouglans is maar liefst 35 kilometer lang. Bijzonder is de groene landtong en een bezoekje aan de imposante stuwdam is ook zeker de moeite waard.

Meer van Vouglans
Deel op Pinterest

Een andere prachtige plek in de Franse Jura is de Vallée des 4 lacs. Vanaf Belvédère des 4 Lacs en de bijna duizend meter hoge Pic de l’Aigle heb je een magnifiek uitzicht op de vier blauwe meren Narlay, Ilay, Petit en Grand Maclu. 

Uitzicht op de vier meren
Belvédère des Quatre Lacs
Deel op Pinterest

Verder zijn ook de meren Lac de Clairvaux en Lac de Saint-Pont en het gletsjermeer Lac de Chalain een aanrader om te bezoeken.

4. De hoogste bergen van de Jura in Frankrijk

De hoogste bergtop van de Franse Jura is de Crêt de la Neige met 1.720 meter. De beklimming is het hele jaar door mogelijk en eenvoudiger gemaakt dankzij de gondellift van Lélex. De iets lagere, naastgelegen top van de Reculet is overigens net zo mooi!

Grand Colombier
Deel op Pinterest

Beklim je de Mont- d'Or, of Grand Colombier of Col de la Faucille, dan word je beloond met een uitzicht op de Alpen, het meer van Genève en de Mont Blanc. De top van de Dôle herken je meteen aan de grote witte radarbol. 

Ben je een echte bergwandelaar? Dan geniet je zeker van de Grande Traversée du Jura, waarbij je over de GR5 en GR9 loopt. 

5. Gorges in de Franse Jura

Het karstgebergte van de Franse Jura bevat ook vele adembenemende gorges die zijn ontstaan door erosie. Het is echt prachtig én spannend wandelen door de nauwe rotsspleten en over bruggetjes en trappen. En wie weet kom je nog een mooie waterval tegen. 

Gorges de la Langouette
Deel op Pinterest

Er zijn er veel kloven om op te noemen, maar de meest bekende zijn misschien wel de Gorges de l’Abîme en de kloof van La Langouette.

6. Druipsteengrotten Jura Frankrijk

Veel grotten in de Franse Jura kun je bezoeken. Het kan er wel fris zijn, dus neem een vest of jas mee. Vroeger werden de grotten gebruikt om etenswaren, zoals kaas, te bewaren. 

Door de Grottes des Moidons loop je een parcours met een gids, dat eindigt met een lichtshow. Voor de kids is hier een vleermuizenlabyrint gemaakt.

De Gouffrey de Poudrey is maar liefst 70 meter diep en een van de grootste ondergrondse ruimtes van Frankrijk. Wist je dat zelfs de Notre Dame van Parijs hierin zou passen? In Grottes des Baume-les-Messieurs vind je enorm hoge zalen, heel bijzonder! 

Bereikbaarheid Franse Jura

De Jura in Frankrijk is in ongeveer acht uur rijden (vanuit midden Nederland) te bereiken via Metz - Nancy - Dijon. Liever met de trein? Via Parijs zijn diverse steden in de Jura per trein bereikbaar, zoals Poligny en Besançon. Bekijk de site van SNCF voor de opties. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!