Ga naar content

Haute-Saône

De Haute-Saône is een Frans departement in het oosten van het land, grenzend aan de Vogezen en de Jura. De rivier de Saône is het kloppend hart van de regio.

Toerisme Haute-Saône

Langs het water is het prachtig wandelen en fietsen en op de rivier kan je leuk kanoën, kajakken en zelfs zeilen. Het landschap is groen, glooiend en nodigt uit om een stukje authentiek gebleven Frankrijk te ontdekken. Leuke plaatsen, zoals Gray en Vesoul, vormen een aangename afwisseling op wandelingen in de natuur.

Mooiste plekken in de Haute-Saône

Wat zijn mooie plaatsen om te zien? Teun Bos van de Eco-Molen woont in het gebied en vertelt ons meer over culturele bezienswaardigheden en de natuur in de Haute-Saône.

1. Rivieren

De Haute Saone, de naam zegt het al, 'hoog'. In dit Franse Departement ontstaan diverse rivieren die naar alle kanten wegstromen. Zo is er de Saône. De rivier ontstaat bij Vomenil waar deze bron met een prachtig statuut vereerd wordt. Waar daar een mini stroompje begint, is het in Darney al een stevig riviertje en bij Jussey is ze bevaarbaar. Eigenlijk bij Corre al, maar daar is ze gekanaliseerd.

Deel op Pinterest

Daarnaast is er nog de wilde variant van stromen, met omgevallen bomen, rotsen en ondieptes. Leuk ook om juist bij die wilde delen van de rivier te kijken, want je waant je er eeuwen terug. Maar ook mooi om er te kanoën. Op het gekanaliseerde stuk kan je zelfs zeilen.

Weer verder op de Saône heb je de tunnel van Saint Albin. Bij Gray verlaat de rivier als een machtige stroom het departement van de Haute Saone. Nog weer later vermengt zij zich met de Rhône om vervolgens in Middellandse zee te eindigen. Dit geldt ook voor de Meuse. Ook weer geëerd met een gebouwtje begint deze met wat een kwalijk riekend stroompje . Maar al snel verandert dit en kom je zelfs bevers en grote waterkonijnen tegen. Een fascinerende rivier, die de provincie verlaat en dan via België en Nederland een brede stroom wordt en uiteindelijk in de Noordzee belandt. 

In de riviervalleien van de Haute-Saône is het prachtig wandelen

Ook de rivier de Marne ontspringt hier vlakbij. Wel net buiten de provincie, maar in een prachtig gebied met grotten. De legende gaat dat een Romeinse dissident er zich 50 jaar verborgen heeft weten te houden en toen alsnog
gepakt en vermoord is. Er vlakbij stroomt de Marne door een tunnel van 5 km lang. Een kunstwerkje waar de Coentunnel bij verbleekt.

2. Historische plaatsjes

Bijzonder om te zien is het vestingstadje Langres, met metersdikke hoge muren en de geboortestad van de Franse schrijver en filosoof Diderot. Een monumentaal stadje, maar dat geldt eigenlijk voor al die dorpjes en culturele bezienswaardigheden in de Haute-Saône. Vaak zien de huizen er wat armoedig uit. Men bouwde voor de eeuwigheid en dan behoef je je niet direct druk te maken om de kleur en het onderhoud. Heel anders dan de houten huisjes van bijvoorbeeld de Zaanse schans, die op en top in de verf moeten staan.

Deel op Pinterest

Hier zijn het stoere zandsteenblokken met zware eikenbalken, die eeuwen weer en wind trotseren zonder noemenswaardig aangetast te worden. Als je oog hebt voor details zie je oude ornamenten die toen al het bouwwerk versierden. Maar ook zie je in de talloze dorpjes tussen de wat sobere huisjes opeens een kasteelachtig
gebouwtje met heel mooie details. Deze zijn vaak ook beter onderhouden en dat duidt dan op vroegere rijkdomverschillen in zo'n dorpje.

Vesoul, de hoofdstad van het departement, is een "Erfgoedstad", met historische wijk en kenmerkende architectuur. Struin rond langs oude vakwerkhuizen en imposante herenhuizen. Kapel Notre-Dame de la Motte ligt op een heuvel bij Vesoul en biedt een fraai vergezicht op de stad en de groene omgeving. De natuur rond Vesoul varieert, met vlaktes, heuvels en waterlopen.

Gray is een prachtige plaats met architectonisch erfgoed, waarvan de oudste monumenten dateren uit de 14e eeuw. Smalle steegjes leiden langs statige gebouwen en oude vakwerkhuisjes. Bezoek zeker ook de Basilique Notre-Dame de Gray. De stad staat bekend om haar mooie brug over de Saône. Wil je graag actief zijn tijdens je vakantie? Je kunt hier mooi fietsen langs de rivier!

Deel op Pinterest

3. Kastelen in de Haute-Saône

Nu ook zie je veel buitenlanders er deze monumenten voor een habbekrats opkopen om zo hun dure huizen om te ruilen voor het Franse platteland en deze gebouwen dan vervolgens prachtig te restaureren. Maar ook veel grotere kastelen vind je hier. Vaak voor een paar euro's te koop omdat het onderhoud te duur wordt. Zo heb je bij Vesoul, de hoofdstad van de Haute Saône, zelfs een kastelenroute. Reis langs machtige kastelen uit de middeleeuwen met kilometers oude gangen om in geval van nood voor de vijand te kunnen vluchten. Met hoge muren en poorten, die de fantasie prikkelen.

4. Kerken en geestelijke gebouwen

Later, na Napoleon, toen het het land gestructureerder was, kwamen er minder defensieve kastelen, die weer een ander karakter hadden. Dit geldt ook voor de enorme kerken en de geestelijke structuren uit vroegere tijden. Zo had je de enorme paleizen van de kerkvorsten, die een ware terreur uitoefenden om zo belasting bij de boeren te innen en zelf in weelde te leven. Na een enorme boerenopstand zijn deze vorsten vermoord, de kastelen leeggeroofd en nog enkele van de gobelins en andere kerkschatten vind je in Franse musea. In de kerk van Jussey bewaart men in een nisje een teennagel van Petrus (zegt men). De ruïnes van de meeste paleizen zijn nog een bezienswaardigheid. Maar ook kun je er vaak heerlijk picknicken.

Deel op Pinterest

Notre Dame du Haut
De bekendste kapel bevindt zich bij Ronchamp, in de heuvels van de Vogezen. De Notre Dame du Haut werd ontworpen door de bekende Frans-Zwitserse architect Le Corbusier. Het witte bouwwerk ziet er aan alle kanten anders uit en zijn specifieke vorm doet denken aan een beeldhouwwerk. Liefhebbers van architectuur van over de hele wereld komen om dit bouwwerk te bewonderen. Vanaf de kapel heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

Klimaat

Het klimaat van deze provincie is uitzonderlijk. Men noemt het wel de natte cel van Frankrijk. Maar ook dit verandert. Door de klimaatsverandering zie je nu ook beekjes droog staan. Maar waar je in het zuiden van la France alleen nog onder de klapperboom kunt zitten is het hier gemiddeld 4 graden warmer als in Nederland. Het is mooi groen en er zijn prachtige bossen. De lucht is extreem schoon en en zijn veel uitgezette wandel- en fietsroutes.

Onderweg kom je bronnen tegen waar mooi schoon water uit welt. Niet voor niets ontspringen er in deze steek veel rivieren. Maar ook is er een uitgebreide cultuur van schrijvers, verlichters en ook Vincent van Gogh deed hier inspiratie op. Vooral al nu zijn er veel buitenlandse kunstenaars die hier hun inspiratie opdoen en prachtige schilderijen, sieraden en beelden maken die zelfs de Franse regering opkoopt.

Vakantie in de Haute-Saône

Steeds meer restaurantjes verschijnen en op de gekste plekken kun je nu verblijven in chambres d'hôtes. Er zijn zelfs een aantal overnachtingsplekken in boomhutten. Waar nog niet lang terug een klassieke eetcultuur gold, zijn het nu buitenlanders weer, die hier allerlei eettentjes beginnen. En dat meer op 's avonds gericht. Kortom een provincie waar je nog uren over kunt verhalen, maar misschien ook leuk om zelf eens te ontdekken. Niet heel ver weg, met toch de Franse allure.

Deel op Pinterest

Woonggroepvakanties in het N-O van Frankrijk voor 35 € pppw. Je verblijft op 'Moulin de Vernois' in één van zijn prachtige huizen. Eromheen liggen de tuinen, weides en bossen en je geniet van een prachtig uitzicht. Met de groep meedoen kan, maar je kunt ook zelf op ontdekking.

Er is een buitenkeuken met sauna en hot tube en er is een speeltuintje naast het beekje. Daar loopt ook de pony. Kippen leveren de eitjes en tuinen de verse groentes. Er zijn ateliers voor de creatieve geest en restaurantjes in de buurt. Kanoën kan op het nabijgelegen riviertje en zelfs zeilen is mogelijk. Een bezoek aan het heksenvaleitje of het oude pestdorp 'Pisseloup' zijn bijna een must. Meer info: kijk op de site van de-ecomolen.nl of bel 0033644868329.  P.s. We vragen om per dag een uurtje mee te helpen, maar voor een 10€ pppw erbij, kun je ook heerlijk luieren.

Geschreven door
Teun Bos
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!