Ga naar content

De Elzas

Mooiste gebieden Frankrijk - De Elzas, in het Frans "L'Alsace", is een streek in het noordoosten van Frankrijk, tegen de grens met Duitsland. De meeste toeristen komen op vakantie in de Elzas om te genieten van gezellige kerstmarkten, een hoogstaande gastronomie en heerlijke wijnen. Wij geven je graag tips over de Vogezen en de overige mooie plekjes in de regio!

Bezienswaardigheden Elzas

Wat zijn de mooiste plekjes in de Elzas en wat mag je zeker niet missen tijdens een vakantie vanuit een vast verblijf? Of loont het meer de moeite om een rondreis te maken? Wie alle bezienswaardigheden van de Elzas wil zien, kan wellicht best een rondreis plannen, want het aantal mooie plekken is groot. Voor een volledig overzicht met uitgebreide informatie kan je een van de nuttige reisgidsen bij De Zwerver bestellen. Voor een kort overzicht van hoogtepunten in de Elzas: Naturescanner's 10 tips voor een vakantie!

1. Mooiste plaatsjes in de Elzas

Wie een vakantie in de Elzas in Frankrijk doorbrengt kan zich verwachten aan een gevarieerd verblijf. Talrijke charmante dorpjes liggen verspreid over het hele gebied en het ene dorp is nog idyllischer dan het andere. De plaatsjes staan vooral bekend om de mooie vakwerkhuizen; die vind je bijna nergens zo mooi als hier.

Bezienswaardigheden Elzas
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hoogtepunt is Colmar, een stadje met mooie kleurrijke huisjes. Sélestat heeft een zeer beroemde bibliotheek. Ook Straatsburg is een mooie stad: de Grande île staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een rondreis in de Elzas mag je echter zeker de kleinere plaatsjes niet overslaan. Hunspach in het noorden staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France: het hele dorp bestaat uit witte vakwerkhuisjes, een zeer bijzonder plaatsje, dat je prima kan combineren met Wissembourg. Verder naar het zuiden zijn er talrijke middeleeuwse dorpen.

2. Natuur in de Elzas

Valleien, hoge heuvels, meertjes en bossen: het landschap van de regio is sprookjesachtig. De Elzas is een langgerekt gebied. Het hele westen wordt gevormd door de Vogezen. Het oosten wordt gevormd door de laagvlakte van het Rijndal. Hier vind je vele mooie dorpen. Tussen de bergen en het lager gelegen gebied ligt de bekende wijnroute: uitgestrekte wijngaarden en tal van wijnboeren waar je altijd welkom bent voor een wijnproeverij. Tot slot is er de Kleine Camargue van de Elzas, een ongerept natuurgebied in het zuidoosten van de Elzas. Er komen zeer veel dieren in het wild voor.

3. Vogezen

De Vogezen is een schitterend gebergte. Het noordelijke deel van de Elzas, het Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen, is glooiend, met vele mooie bossen om te wandelen. Het gebied werd door de UNESCO bekroond als biosfeerreservaat. Zuidelijker ligt het Regionaal Natuurpark van de Ballons des Vosges, een zeer uitgestrekt natuurgebied met hogere bergen en vele activiteiten en routes om te fietsen of te wandelen. 

4. Burchten en ruïnes

Niet te missen zijn ook de vele burchten en ruïnes, die als adelaarsnesten op de flanken van de Vogezen liggen. Vanaf de parkeerplaatsen kan je mooie wandelingen langs de mooiste plekken in de Elzas maken. De bekendste burcht is Haut-Koenigsbourg, waarvandaan je een prachtig zicht hebt over de Vogezen. Een beetje verder naar het zuiden ligt de grootste ruïne van de Vogezen: de Hohlandsbourg. In het noorden kan je een wandeling maken langs 4 kastelen, waaronder de prachtige 12de eeuwse ruïne van Fleckenstein, die bovenop een rots over het landschap waakt.

Kastelen Elzas
Deel op Pinterest

5. Wijnen van de Elzas

Van het noorden naar het zuiden wordt de Elzas doorkruist door een van de bekendste wijnroutes van Frankrijk: de 170 km lange Route des Vins voert van Marlenheim in het noorden naar Thann in het zuiden. Bezoek de vele pittoreske dorpjes, geniet van een degustatie en dineer in een van de vele hoogstaande restaurants voor elk budget. De belangrijkste wijnen van de streek zijn Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Sylvaner, Gewurztraminer en Muscat.

6. Fietsen en wandelen in de Elzas

Wie wil wandelen in de Vogezen of andere mooie gebieden in de Elzas kan zich richten tot een van de vele toeristische kantoortjes, waar je informatie over ruim 17.000 km aan uitgezette wandelroutes kan verkrijgen. Ook kan je kiezen voor een georganiseerde wandelvakantie.

Actieve vakantie Elzas
Deel op Pinterest

Wil je gewoon af en toe een eindje wandelen, zonder dat het een verzorgde wandelreis is, bezoek dan een van de vele burchten of ruïnes. In de omgeving zijn altijd veel wandelroutes uitgezet. Wie wil wandelen in de Noordelijke Vogezen kan ook Saverne als uitvalsbasis nemen, hiervandaan kan je de streek goed te voet verkennen. Naast de vele dagwandelingen is ook een meerdaagse wandelvakantie mogelijk. De bekende GR 5 voert door de Vogezen.

Het fietsnetwerk heeft de hoogste concentratie fietsroutes van heel Frankrijk. Zowel wielrenners als mountainbikers of dagfietsers genieten op de vele fietspaden. De meest volhardende mountainbikers nemen de Traversée du Massif des Vosges, een 420 km lange route van Wissembourg naar Thann. De Vogezen zijn dan weer uitermate geschikt om te mountainbiken, op deze pagina tonen we alle mooiste fietsgebieden in de Vogezen.

Tips voor fiets- en wandelvakanties in de Elzas

7. Paardrijden in de Elzas

Met ruim 1000 kilometer aan ruiterpaden is de Elzas een ideaal gebied om te paardrijden. Verken mystieke wouden en rijd langs wijngaarden zover het oog reikt.

8. Elzas Kerstmarkten

Vanaf eind november tot Kerst kan je vele sprookjesachtige kerstmarkten in de Elzas bezoeken: de meeste dorpen hebben wel een Kerstmarkt. Geniet van een heerlijke "vin chaud", een bakje "choucroute" of peperkoeken figuurtjes.

Vakantietips Elzas

Maar er is nog meer! Wie genoeg burchten, vakwerkhuisjes en bossen heeft gezien, kan ter afwisseling een bezoek brengen aan een van volgende bezienswaardigheden in de Elzas:
- Centre de Réintroduction des Cigognes et des Loutres: in de Elzas wordt veel in het werk gesteld om de ooievaars en otters weer voldoende leefgebied te geven. Een bezoek aan dit centrum loont de moeite.
- Mont Sainte-Odile: een klooster en bedevaartsoord. Op zich niet heel spectaculair, maar wie het pad naar beneden neemt komt terecht op een van de zeer mooie wandelpaden om de Mont Sainte-Odile. Zeer fraai!
- Roofvogelshow: indrukwekkend spektakel in de Kintzheim burcht, in het midden van de Elzas.
- Apenberg: de Montagne des Singes bij Sélestat brengt je in direct contact met ca. 300 berberapen.
- Peperkoekenmuseum: dit koekenmannetjesmuseum in Gertwiller is zeer de moeite voor kinderen. Zeer ludieke rondleiding door het paleis van het koekenmannetje, een kijkje in de productie en een zeer grote winkel. Let wel, er zijn verschillende musea, voor de kids is het "Palais du Pain d'épices" het leukste.
- Memorials: in de Elzas vind je diverse musea en activiteiten in oorlogstijden.
- Pottenbakkers: in de Noordelijke Elzas kan je diverse pottenbakkers bezoeken.
- Donon: het hoogste punt van de Lage Vogezen, met een Romeinse tempel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!