Ga naar content

Loir

Natuur in Frankrijk - Rivier de Loir ligt in midden-Frankrijk onder Parijs. Le Loir is 312 km lang en een zijrivier van de Sarthe, die samen met de Mayenne de rivier Maine vormt. Verwar de rivier trouwens niet met de veel bekendere rivier de Loire, die 40 à 50 km ten zuiden van de Loir ligt. 

Vallée du Loir

In de Loirvallei liggen veel mooie kastelen, zoals in Châteaudun, Cloyes-Les-Tros-Rivières en Vendôme. Je kunt fantastisch wandelen en fietsen langs de rivier, tuinen bewonderen en natuurlijk ook genieten op het water, bijvoorbeeld in een kano. 

Zoek je rust en ruimte, natuur en cultuur tegen een betaalbare prijs: Le Loir! Naturescanners Wil en Anna bezochten Vallée du Loir. Wat zijn de mooiste plekken?

1. Bonneval

Het oude vestingstadje Bonneval is een strategisch punt aan de rivier Le Loir. Wat is er te zien en te doen?

- Historische gebouwen

In 857 is er al sprake van een Benedictijner klooster in Bonneval. Het klooster krijgt te maken met branden en plunderingen. De in de negentiende eeuw gerestaureerde abdij is nu een ziekenhuis voor psychiatrische patiënten en draagt de mooie naam l’Abbaye Saint Florentin-et-Saint-Hilaire.

Bonneval
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Een ander opvallend, groot en bijzonder huis aan één van de grachten is La Maison Cheval Blanc met restanten uit de dertiende eeuw. In het dorp zijn de fortificaties te bewonderen vanuit de straten, maar vanuit een geheel ander perspectief ook vanaf het water in de grachten.

Bezoek in elk geval ook de Église de la Madeleine, La Place du 18 Octobre met zicht op het Hôtel de Ville en probeer de tekst te ontcijferen op de voorzijde van het monument.

- Boottocht

Vaar met een elektrische boot van La Capitainerie de Bonneval een mooie route, die goed is aangegeven met borden. Je vaart door de grachten, de route gaat zelfs een klein stukje buiten de stad om waar je bruggen en het oude viaduct Parijs-Tours passeert, om vervolgens via de grachten weer terug te komen bij je startpunt. 

Varen door Bonneval
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Je komt o.a. namen tegen als Fort Michel, Donjon (dertiende eeuwse toren met de volksnaam La Poivrière, oftewel de Peperbus), Porte Saint-Roche (vijftiende eeuw) en aan de muren van de grachten zijn kunstwerken bevestigd. Deze boottocht is echt een aanrader!

- Fietsen

Het is heerlijk en rustig fietsen rond Bonneval. In het voorjaar fiets je langs gele velden met koolzaad en het groen van opkomend graan. Zoek je een route: raadpleeg het Office du Tourisme. Bij La Capitainerie de Bonneval kun je naar een mooie route vragen, die deels langs de rivier Le Loir voert.

2. Château de Châteaudun

Château de Châteaudun is eigenlijk geen kasteel, maar een paleis vanwege de koninklijke relatie en de koninklijke bezoeken. Het is het eerste kasteel/paleis in Vallée du Loir en heeft geen grote tuin. Wel is ter hoogte van de kelders een hangende tuin gecreëerd, de eerste in Frankrijk naar Italiaans voorbeeld.

Château de Châteaudun
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Je vindt hier vier eeuwen aan architectuur. Allereerst was het een houten fort in 911 en vervolgens kwam de slottoren van drie verdiepingen in de twaalfde eeuw. Dan een nieuwe westvleugel van vijf verdiepingen in 1459 en de noordelijke Longueville vleugel met praalzaal, grote kamer en salette. Tenslotte de Heilige Kapel, gebouwd tussen 1451 en 1493 voor het bewaren van een relikwie en voorzien van prachtige beelden.

Châteaudun kasteel
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Vanaf de rivier Le Loir ziet het kasteel c.q. paleis er kolossaal uit vanwege de enorme hoogte. Op de muren van de kerkers zie je in groten getale inscripties aangebracht door de gevangenen. Eén van de vertrekken is versierd met op de wand aangebrachte lelies als teken van koninklijke waardigheid en koninklijk bezoek van de zonnekoning Lodewijk XIV in 1682 en 1687.

Overnachtingstip Châteaudun

Overnacht eens in een stijlvol huis zoals La Place Saint Martin in Marboué. De vriendelijke gastvrouw en -heer van dit chambre d’hôte verwelkomen je en je voelt je meteen op je gemak. Een heerlijk bed in kamer Canelle (Kaneel), maar ook Tilleul (Linde) of Suite Familiale (familieverblijf) zien er geweldig uit! 

La Place Saint Martin
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Bij binnenkomst op de begane grond tref je een prachtige grote centrale ruimte aan waar de gasten kunnen verblijven buiten hun kamers. De ruimte is smaakvol ingericht en nodigt uit om plaats te nemen in de leren fauteuils met zicht op de mooi aangeklede schouw. Op het terrein bevindt zich een meertje, waar je met de kano of waterfiets het water op kunt.

3. Boursay 

Het landschap van Boursay maakt deel uit van Regionaal Natuurpark de Perche, is ca 182.000 km groot en verdeeld over de departementen Orne en Eure-et-Loir. 

Boursay
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Het landelijk glooiend landschap kenmerkt zich door akkers met veel koolzaad en tarwe, weiden, veel verspreid staande landhuizen, typische boerderijen, schilderachtige en rustieke dorpjes en vergezichten. De hoogste gebouwen die hier tegen de horizon afsteken, zijn de watertorens. In deze streek lijkt de tijd stil te staan en is het dus een ideaal gebied voor rust- en natuurliefhebbers!

In 2000 start het project La Maison Botanique. De vereniging is een Atelier Vivant (levend atelier) ter bevordering van de natuur- en milieueducatie. En mooi streven waar veel vrijwilligers, zoals onze gidsen, vorm en duiding aan geven.  

La Maison Botanique
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

In 2002 start het project Chemin des Trognes: de ontwikkeling van een pad met aan weerszijden zowel levende oud-uitziende-bomen als dode bomen, die lijken op knotwilgen. Deze karakteristieke bomen bieden plaats aan nieuw leven: insecten, zoogdieren en vogels. Er zijn drie wandelroutes: 

  • Chemin Botanique (2,5 km). Een route aangegeven met richtingsborden en panelen met informatie over de struikachtige flora en kruidachtige hagen.
  • Chemin des Trognes (200 m). Een gemakkelijk toegankelijk pad voor jong en oud, valide, minder valide én invalide bezoekers waar je levende en dode trognes van verschillende soorten bomen kunt bewonderen.
  • Chemin de Découverte (2,5 km). Tijdens de met borden geduide route maak je kennis met levende trognes in het glooiende landschap met akkers en weiden, holle landwegen begrensd door struiken en bosjes en kleine lagunes. Lees én ontdek ook de informatieve en grappige borden.

4. Cloyes-Les-Trois-Rivières

Cloyes-Les-Trois-Rivières leent zich bij uitstek om een tocht over de Loir te maken. Je kunt de rivier op 3 manieren ontdekken: 1-persoons-kano, 2/3-persoons-kano of suppen (stand-up-peddling). Samen met mijn gastheer van Club Canoe Kayak Cloyes ga ik naar een plek waar we samen de grote kano in het water laten glijden en om de beurt instappen: een kritisch moment! We peddelen met de wind mee en tegen de stroom in, die nagenoeg niet aanwezig is. 

Cloyes-Les-Trois-Rivières
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

We passeren een prachtig landschap met o.a. mooie (land-)huizen en tuinen langs de rivier. In de verte zie ik de contouren opdoemen van een groot kasteel op een hoog strategisch punt, zoals dat ook in Châteaudun het geval is. De contouren groeien langzaam uit tot het indrukkend kasteel: Château de Montigny-le Gannelon, met de eerste vermeldingen in de tiende en elfde eeuw, en een waarlijk sieraad voor deze stille en zo vreedzame regio.

5. Vendôme 

De stad Vendôme heeft een rijke geschiedenis en is bekend van de hofdichter Ronsard en Honoré de Balzac. 

In de stad ligt de Abdij van La Trinité. Van de Romaanse Kerk uit de elfde eeuw in de vorm van een Latijns kruis zijn uiteindelijk de muren van het transept (dwarsbalk van het kruis) overgebleven. De oorspronkelijke kerk maakt plaats voor een Gotische kerk, zonder het transept volledig te slopen. 

Abdij in Vendôme
Abdij van La Trinité
Deel op Pinterest

In 1271 starten de werkzaamheden voor een nieuwe abdijkerk met een uitgebreide abdis: een halfronde of veelhoekige nisvormige ruimte. Tijdens de honderdjarige-oorlog stagneert de bouw van de abdij en gelijktijdig ook de realisatie van de kloostergebouwen. Maar in de periode van 1498-1508 voltooit Jean Texier (Jean de Beauce), dezelfde man die ook deels verantwoordelijk is voor het paleis in Châteaudun, de flamboyante gevel van de Abdij. Aan de buitenkant vanuit de kloostertuin zijn de absis en vijf kapellen goed herkenbaar.

De klokkentoren staat los van de abdij en het kloostercomplex. De toren is gebouwd in de twaalfde eeuw en rijkelijk versierd met gebeeldhouwde ornamenten. Bovendien herken je in deze toren opmerkelijk veel overeenkomsten met de zuidelijke klokkentoren van Chartres, die in de zelfde periode vorm krijgt. De klokkentoren symboliseert het grote aanzien van deze abdij.

Overnachten in Vendôme

Op 20 minuten rijden vanaf het centrum van Vendôme ligt La Cave Margot. Nathalie & Nicolas zijn er in geslaagd van een complete bouwval een bijna niet te evenaren overnachtingsplaats te maken. De oude boerderij is verworden tot een veelzijdige plek. 

Cave Margot
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Op het terrein zijn in het hoofdgebouw centraal de privévertrekken aangebracht. Rechts hiervan een prachtige Kota en links staat een Roulotte XXL. In deze ruime pipowagen hebben wij heerlijk geslapen! Ook is er een spa-sauna, grote eetgelegenheid, relaxruimte, speeltuin en -velden en een zwembad aanwezig. Sublime et chapeau!

6. Trôo 

Je komt het oude vestingstadje Trôo met de auto binnen via de oude Westpoort, waar nu een atelier en een glasblazerij zijn gevestigd. Links van de weg zie je op een geringe verhoging een waterput met een bijzonder verhaal. De legende vertelt het verhaal van een veel pratende vrouw, die uiteindelijk in de put terecht komt en alles beantwoordt: de echo! Ga je nog iets verder in de richting van de kerk, dan zie je links van de weg de oude herberg Auberge de Château met prachtig beschilderde luiken: uniek!

Trôo
Auberge de Château
Deel op Pinterest

In Trôo zie je bebouwing op drie niveaus. Je kunt gebruik maken van de trappen, die je via deze terrassen met nauwe straatjes naar het hoogste punt leiden met de kerk Collégiale de Saint-Martin. Op een hoogte naast de kerk heeft ooit een houten uitkijkpost gestaan als strategisch punt in deze regio. 

Cave Yuccas
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

In de grotwoningen zie je hoe in het verleden de mensen gewoond en geleefd hebben. Je kunt eenvoudig wonen in een grot, maar sommigen zijn er ook in geslaagd luxe versies te creëren.

8. Sasnières - Jardin du Plessis

De gebouwen en bijgebouwen van dit landgoed dateren uit de negentiende eeuw. Het landgoed is bewoond tot 1914. Een vakantiekolonie huurt het huis van 1939 - 1960. De familie van Rosamée Henrion kwam in 1883 in het bezit van dit landgoed. Rosamée begint aan het herstel van het landgoed inclusief de tuin en verzamelt bomen en planten uit alle windstreken. 

Jardin du Plessis
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

En dan kan het ook gebeuren, dat bepaalde planten moeite hebben met het klimaat, zoals de Braziliaanse Reuzenrabarber bij het bruggetje met de waterval, die wèl schade oploopt in de winter maar zich goed herstelt. Bomen, planten bloemen gedijen niet evengoed op alle soorten grondsoorten. De grond van o.a. dit landgoed is arme grond en dus heeft de moestuin, die op een andere plaats is gegenereerd, mest nodig: elk jaar ca 30 m3 paardenmest.

Jardin du Plessis
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Inmiddels zijn er op het terrein een winkeltje, een theesalon en een fraai restaurant. De bezoekers kunnen de medewerkers zomaar in een andere rol aantreffen. Zo helpt onze gids Guillaume bijvoorbeeld in de tuin bij het snoeien, maar zien we hem ook in het restaurant met een schort voor en bakt hij taarten voor de theesalon. Kortom, dit particulier initiatief verdient een dikke pluim, veel bezoekers en waardering en hulde voor de Fam. Henrion en de medewerkers!

Wil en Anna pakten de Eurostar naar Parijs en verkenden vanaf daar met de huurauto de mooiste plekken langs de Loir. Liever de hele reis per trein maken? Bekijk dan de opties op SNCF, de Franse treinmaatschappij. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Wil Weerd
Geschreven door
Wil Weerd
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!