Ga naar content

Normandië

Mooie gebieden Frankrijk - Normandië staat bekend om zijn kust met krijtrotsen en prachtige plaatsen als Mont Saint-Michel en Honfleur. De natuurparken van Normandië die meer landinwaarts liggen mag je eigenlijk ook niet missen. Zeker niet wanneer je wilt wandelen en fietsen in Normandië.

Natuurvakantie in Normandië

Normandië heeft veel te bieden voor wie een korte trip naar Frankrijk wil boeken: van de ruige kust Cotentin tot aan de zandvlakten van de Calvados en de krijtrotsen van de Côte d’Albâtre. Landinwaarts kun je fietsen of wandelen over de glooiende heuvels van la Suisse Normande of langs de Seine die zich een weg baant door Normandië.

De streek staat vooral bekend om de appels en calvados van de boomgaarden van het Pays d’Auge. Je kunt allerlei vakanties vinden om actief te genieten van de natuur. Bekijk zeker ook onze vakantietips.

Onze selectie overnachtingen

Mooiste plekken in Normandië

Wat zijn de mooiste plekken van Normandië? Verspreid over Normandië liggen 4 natuurgebieden met prachtige namen te wachten om ontdekt te worden door wandelaars en fietsers en natuurlijk zijn er ook verschillende mooie plekken om te stoppen tijdens een roadtrip met de auto. Een overzicht van mooie plekjes.

1. Mont Saint-Michel

De beroemde Mont Saint-Michel bij Avranches is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk en kan je niet missen tijdens een rondreis in Normandië. Boven op de getijdenrots torent een imposante middeleeuwse abdij. Op de berg kronkelen vele straatjes met trappen langs de winkeltjes naar de abdij; deze zijn uitsluitend te voet toegankelijk. 

In de baai rond de Mont Saint-Michel kan je met een gids langs drijfzand de oversteek maken. Maar er is ook een veerdienst en brug. In 2023 bestond Mont St Michel 1000 jaar en om dat te vieren werden er tentoonstellingen, concerten en andere evenementen georganiseerd.

2 Krijtrotsen van Normandië

Prachtig zijn de witte krijtrotsen van Normandië. De bekende kliffen liggen in het noordoosten van Normandië; langs de kust van Albâtre en Etretat vormen de hoge witte rotswanden een prachtig contrast met de blauwe zee en groene begroeiing.

Krijtrotsen Normandie
Deel op Pinterest

Leuk voor de actieve reiziger: er lopen prachtige wandel- en fietsroutes over de kliffen. De langeafstandsfietsroute Vélomaritime loopt langs Etretat. Je kan de 43 kilometer lange etappe van Le Havre naar Etretat volgen en je vergapen aan de prachtuitzichten over de kliffen en de zee. De volledige Vélomaritime bedraagt 1500 kilometer en neemt je mee van Roscoff in Bretagne naar Duinkerke vlakbij de Belgische grens. Je trapt langs de roze granietkust, de Mont-Saint-Michel, de krijtkliffen en de baai van de Somme.

Mocht je een golfliefhebber zijn dan is Etretat ook een geweldige bestemming. Bovenop de kliffen is een golfbaan aangelegd. Zeker dat je nog nooit met zulk mooi uitzicht een balletje geslagen hebt!

3. Invasiestranden Normandië

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Normandië zijn de invasiestranden van D-Day. In de nacht van 5 juni 1944 kwamen de Britse en Amerikaanse troepen hier langs het water aan land. Waar liggen de invasiestranden van Normandië? Met de auto kan je rondreizen langs de vijf bekende landingsstranden in Normandië: Arromanches, Omaha Beach, Ouistreham (Engels invasiestrand met Le Grand Bunker) en Pointe du Hoc. Er worden ook fietsvakanties langs de stranden georganiseerd, zie onze vakantietips.

4. Chausey-eilanden

Op 17 kilometer van Granville ligt een eilandengroep. Deze onbetreden wildernis kan je ontdekken met een zeilboot of kajak. Op de îles Chausey leven diverse bijzondere vogels en andere diersoorten en de stille witte stranden geven je het gevoel alleen op de wereld te zijn. 

Chausey eilanden
Deel op Pinterest

5. Natuurpark 'Boucles de la Seine Normande'

In het Noorden van Normandië, tussen Rouen en Le Havre ligt dit regionaal natuurpark dat werd opgericht om het mooie oevergebied van de Seine te behouden. Ondanks de industriegebieden van Rouen en Le Havre biedt de omgeving veel cultureel en natuurlijk erfgoed. Met drie abdijen, evenzoveel nationale bossen en natuurgebied met een ecologische rijkdom is er ook veel te beschermen. Bossen en wetlands beslaan samen al de helft van het landschap. 

Parc Naturel des Boucles de la Seine
Parc Naturel des Boucles de la Seine
Deel op Pinterest

Wandelen in Normandië? Het park heeft een netwerk van 1000 kilometer aan wandelpaden. De routes lopen aan beide zijden van de Seine en bieden elke keer weer een ander gezicht op het gebied. Wie afwisseling in de activiteiten wil kan hier ook terecht voor paardrijden, fietsen, vissen en watersport. Meer informatie bij het informatiecentrum in de plaats Notre-Dame-de-Bliquetuit.

6. Natuurpark 'Marais du Cotentin et du Bessin'

In de landpunt onder Cherbourg ligt tussen de zee ingeklemd een van de mooiste gebieden in Normandië. Een mooi startpunt om dit natuurgebied te verkennen is het Informatiecentrum 'La maison du Parc' bij Saint-Côme-du-Mont.

 • Flora en Fauna. Het tussen twee kusten gelegen gebied is rijk aan variatie. Je vindt hier moeras, heidevelden, veen maar ook duingebied en met zoutmoerassen omgeven rivierbeddingen. Het is een vochtig gebied met veel kanalen, sloten en rivieren. Het gebied is populair bij trekvogels die op weg zijn om te overwinteren in Afrika. In vergelijking met de andere parken is hier veel minder bos. Bomen zijn overal maar worden afgewisseld door in het verleden gebruikte landbouwgronden en hagen. Over de flora en fauna in dit gebied kun je niets algemeens zeggen eigenlijk; naar de kusten toe is door het zoutgehalte de natuur zo anders dan landinwaarts.
 • Wandelen. De meeste van de 20 wandelroutes zijn te lopen in 2,5 uur. Wil je het beste van twee werelden? Maak dan bijvoorbeeld een boswandeling door de 234 hectare van Saint-Sauveur-le-Vicomte en wandel de route langs de kust aan de oostkant. 
 • Aan de noordwestkant van het schiereiland liggen de Dunes de Biville. Een mooi duinengebied om doorheen te struinen en watervogels te observeren.
Deel op Pinterest

7. Natuurpark van Normandië-Maine

In het zuiden nabij Alençon ligt een uitgestrekt natuurgebied. Hier vind je de hoogste toppen van Normandië, tot net over de 400 meter.

 • Flora en Fauna. Of je nu te voet, te fiets of met paard door de bossen rijdt, je zult verstelt staan van de prachtige natuur van Normandië. Wanneer je in stilte geniet zul je meer te zien krijgen en misschien de steenuil, herten, wilde zwijnen of de zwarte specht zien. En sta even stil als je een vogel acrobatische toeren ziet uithalen in de lucht: je kijkt dan waarschijnlijk naar de kiekendief. 
 • Wandelen. Wie graag wil wandelen in Normandië kan zijn hart hier ophalen en iedere dag een nieuwe route uitzoeken. De uitgezette wandelroutes voeren langs de mooiste plekjes in Normandië. Naast doorlopende wandeltracks zijn er rondwandelingen vanaf 7 km tot 20 km voor de meer ervaren wandelaar. 
 • Fietsen. Wil je fietsen in Normandië? Door dit gebied loopt een fietsroute die onderdeel uitmaakt van een route vanaf Mont Saint Michel en die eindigt op de Notre-Dame. Ja, ja, die in Parijs, 440 km verderop.

Voor wie in Normandië bergbeklimmen wil: verspreid door het park zijn veel plaatsen waar geklommen wordt.

8. Regionaal natuurpark van de Perche

Parque naturel régional du Perche ligt in het uiterste zuidoosten van Normandië, in het binnenland.

Het afwisselende landschap is heuvelachtig met bossen, even later strekken de boomgaarden zich voor je uit en dan weer is de natuur een combinatie van drassige grond en weilanden. In deze omgeving vallen de romantische stadjes als Bellême en Mortagne het meeste op, maar overal in deze streek kan je genieten van de relaxte landelijke sfeer.

 • Fietsen en wandelen. Een mooi natuurgebied in het noorden van NP Perche is 'Bog of Froux' in de buurt van Manou. Dit gebied van 9 hectare heeft een rijke en unieke flora en fauna. Je vindt hier veel veen, bos en heide. Heide trekt veel insecten zoals vlinders en libellen. Door dit gebied loopt een houten pad over het soms drassige veenmos van bijna 1,4 km. Hierdoor is het gebied voor wandelaars toegankelijk gemaakt. De bossen stammen uit de tijd van Louis de XIV. Hij had een economische reden voor de aanleg: het werd aangeplant om de scheepsbouw van hout te voorzien. 
 • Flora: in de lente vind je hier de boshyacint en het lievevrouwebedstro. Er zijn bomen met fantastische namen als "Drie Broers" en de "Eiken leunstoel". In de herfst vind je er een grote variëteit aan paddenstoelen waarvan sommigen zeer zeldzaam. 
 • Fauna. Met een beetje geluk en geduld zal je kennis maken met enkele bewoners: de honingbuizerd, genoemd naar zijn voorkeur voor wespen en bijen, of een zwarte ooievaar. Meer voorkomend in deze streek zijn de bonte vliegenvanger, de hop en de appelvink.
  De drassige veengronden trekken veel vlindersoorten en libellen die een zonnige dag fleur en kleur geven. Water is absoluut overal in de vorm van venen met een rijke vegetatie; deze tapijten van mos staan bekend als veenmos, en het paarse heidegras vormt grote bosjes.
  Meer naar het Noorden en ook het bezoeken waard zijn Les Mousseuses in La Ferté-Vidame, en de Etang de la Benette in Senonches waar kikkers en padden hun eigen paradijs hebben rond het meer dat in de middeleeuwen gecreëerd werd door monniken voor hun visvoorraad. 

9. Parc naturel régional du Vexin français

Ook in het binnenland, maar wat noordelijker dan voorgaande natuurparken ligt het regionaal natuurpark van Vexin. Het authentieke landschap hier bestaat uit weiden, heuvels en bossen. Diverse kunstenaars lieten zich inspireren door de lieflijke dorpen en natuur. 

Deel op Pinterest

Hoogtepunten zijn het Kasteel van Théméricourt, waar ook de beheerders van het natuurgebied huizen. Ook het nabijgelegen plaatsje Vernon is een stop waard. Over de Seine heeft een oude molen de tand des tijds doorstaan. De "Vieux-Moulin de Vernon" dateert uit de 16de eeuw, maar de brug waarop hij is gebouwd is nog ouder, uit de 12de eeuw.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!