Ga naar content

Bretagne

Mooiste gebieden Frankrijk - De natuur in Bretagne is bijzonder mooi. Om alle mooiste plekjes te ontdekken is een rondreis in Bretagne aanbevolen, eventueel in combinatie met Normandië. Maar ook vanaf een sfeervol natuurhuisje of een leuke camping kan je de omgeving prima verkennen!

Mooiste plekken in Bretagne

Bretagne heeft alles: mondaine badplaatsen, idyllische vissershavens, oesterbanken, rode zandstenen kliffen en een rijke geschiedenis. De streek staat ook bekend om haar vele culinaire lekkernijen, zoals verschillende soorten oesters en de typisch Bretonse crêpe. We bezochten reeds enkele keren de regio en delen graag een overzicht van mooie gebieden in Bretagne!

Populaire vakanties in Bretagne:

1. Kust in Bretagne

Bretagne heeft een kustlijn van ruim 1000 km. Deze biedt een gevarieerd landschap, met rotsige schiereilanden, kapen, krijtrotsen, lieflijke havens en verscholen baaien. Bretagne staat ook bekend om haar vele vuurtorens, die pittoresk de woeste golven trotseren. Langs de kust zijn er veel plekken om te wandelen.

De Sentier des douaniers (G34) is een schitterende wandelroute die voert langs de roze granietkust (Côte de Granit Rose) van Noord-Bretagne. Het pad dankt zijn naam aan de kustwacht, die tot ca. halverwege de 20ste eeuw het pad inzette tegen smokkelaars en plunderaars. Je wandelt langs mooie stranden, eilanden, rotshopen en tal van culturele bezienswaardigheden als molens, vuurtorens en kapelletjes. De route is als individuele wandelvakantie te boeken bij SNP Natuurreizen.

Bij Trébeurden liggen prachtige witte zandstranden.

Tussen Lannion en Trebeurden is het natuurreservaat van Sept-Îles ook de moeite, vanwege haar unieke kolonie Jan-van-Genten. Bijzonder fraai zijn de rotsformaties van Ploumanac. Fotografie liefhebbers zullen tijdens hun vakantie in Bretagne genieten van de torenhoge golven, de klippen van Finistère en de indrukwekkende rotsen.

2. Megalieten van Carnac

Carnac is een plaats aan de zuidelijke kust van Bretagne. Het strand van Carnac wordt zeer geleidelijk dieper en is daarom favoriet bij gezinnen met kinderen. Bezoek zeker ook de Neolitische ruïnes. Meer dan 2000 megalieten en grote stenen zijn verspreid over een gebied en vormen een van de oudste sites van Europa. Je mag niet vrij rondwandelen tussen de historische stenen, maar van op korte afstand kan je ze wel bekijken.

3. Brest

Hoewel Brest grotendeels gebombardeerd werd, bevindt zich rond de haven nog een aantal historische monumenten, zoals het kasteel van Brest. Een andere bekende bezienswaardigheid in Brest is het aquarium Oceanopolis.

4. Ommuurde steden in Bretagne

Bretagne staat bekend om haar mooie omwallingen. Bekendste plaats in Bretagne is Saint-Malo, met haar vesting Cité d'Alet: via de 'Promenade de la Corniche' kan je langs de buitenkant van de versterkte stad wandelen, met fraaie vergezichten over de baai van St-Malo en de binnenstad. Bezoek de ruïnes van de St-Pierre kathedraal en de grot van Saint Père, de Tour Solidor.

Ook Concarneau is een ommuurde stad, met een oud centrum en een granieten muur. Twee bruggetjes geven toegang tot de omwalling. Een van de oudste ommuurde plaatsen in Bretagne is Dinan, een middeleeuwse stad bij de monding van de rivier de Rance. De kneuterige houten huisjes en prachtige gebouwen zijn erg mooi om te zien.

Leuk overnachten:

5. Bossen in Bretagne

Het bos van Huelgoat (Fontainebleau) is een oase van rust in het midden van Bretagne, met vele grotten en andere mooie bezienswaardigheden. Bomen, bijzondere rotsen, menhirs en natuurlijk prachtige natuur. Het is hier heerlijk om te hiken. Het gebied is gehuld in tal van Keltische legenden en verhalen.

Het bos van Paimpont (Forêt de Brocéliande) ligt op 30 km ten zuidwesten van Rennes. Het woud dankt zijn faam aan de verhalen van Koning Arhur en de ridders van de Ronde Tafel. Tal van legenden over Merlijn en de ridders omringen dit mysterieuze bos, en omgekeerd, veel plaatsen in het bos verwijzen naar oude verhalen.

Enkele bezienswaardigheden zijn het meer van Lancelot en de bron van de eeuwigdurende jeugd, de rots waar Merlijn zich zou in teruggetrokken hebben en een kerk waar de ridders gezocht zouden hebben naar de Heilige Graal. Vlakbij het woud kan je tevens een zeer oude eikenboom zien. Vanaf het Kasteel van Comper kan je deelnemen aan excursies in het bos en mysterieuze valleien in de omgeving.

6. Actieve vakantie Bretagne

In Bretagne kan je naast wandelen natuurlijk ook fietsen, mountainbike of gewoon heerlijk uitrusten en genieten van cultuur en natuur. Ontspan op een terrasje in St. Malo, Vitré of een van de vele Franse vissersdorpjes. Landinwaarts ontdekken wandelaars de ongerepte bossen, waar volgens de legende Koning Arthur ooit woonde. Bretagne is ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Je kunt een vakantie op diverse manieren boeken, als fly-drive, compleet verzorgde reis of zelf een leuk vakantiehuis uitzoeken.

Tips rondreis Bretagne - Normandië

Vaak wordt een rondreis in Bretagne gecombineerd met een bezoek aan de mooiste plekken in Normandië. Beroemd trekpleister in de omgeving is de bedevaartsplaats van de Mont Saint-Michel in Normandië: een abdij op een rots in zee, voor velen een van de mooiste bezienswaardigheden van de Atlantische Kust.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!