Ga naar content

Wandelen in Bretagne

Wandelen in Frankrijk - Haal nog eens diep adem, voel de zoute lucht en laat het landschap op je inwerken. Bretagne is met zijn indrukwekkende en afwisselende natuur een goede bestemming voor een wandelvakantie. In het departement aan de westkust van Frankrijk vind je alle ingrediënten voor mooie wandeltochten: ruige kliffen, brede zandstranden, weidse uitzichten, oude bossen, mooie paadjes en meer. Kortom, het is heerlijk wandelen in Bretagne!

Tips voor een wandelvakantie in Bretagne

Wat zijn mooie gebieden om te hiken in Bretagne en hoe organiseer je een wandelreis in dit deel van Frankrijk? Hieronder geef ik je graag tips en ideeën om jouw dagwandeling of meerdaagse trektocht te organiseren.

1. Wandelen langs de kust of door het binnenland

Wie zoekt op wandelroutes in Bretagne, zal vooral tips voor de kust vinden. Langs de ruige noordkust met enorme rotsformaties, over de klifkusten van Finistère of over de uitgestrekte stranden in de Bretonse baaien. Of je nu een dagtocht wilt maken of een langeafstandsroute wilt lopen: de kust van Bretagne leent zich perfect om te wandelen. 

Wandelroutes Bretagne
Deel op Pinterest

Maar voor de afwisseling kun je zeker ook in het binnenland van Bretagne lopen. De oeroude bossen waren de coulisse voor spannende verhalen uit vervlogen tijden, zoals het mysterieuze bos van Brocéliande, waar zich de lengende van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel afspeelt. Of wat dacht je van de ‘bergen’ van Bretagne? De Monts d’Arrée vormen met bijna 400 meter hoogte een mooie bestemming voor iedereen die van mooie uitzichten houdt.

2. Legendarisch: het kustpad Sentier des Douaniers (GR34)

Waar ooit de douaniers patrouilleerden, wandel je nu over een van de mooiste wandelroutes van Bretagne. Tot het begin van de 20e eeuw werden hier smokkelaars en plunderaars van scheepswrakken onderschept. Eind vorige eeuw zorgden fervente wandelaars ervoor dat het pad in Bretagne weer bewandelwaar werd: het Sentier des Douaniers (GR34) was geboren. 

GR34 Bretagne
Deel op Pinterest

De beroemde rood-witte markering leidt je nu langs de Bretonse kust tussen Mont-Saint-Michel in het noorden en de brug van Saint-Nazaire in het zuiden. De GR34 is 2000 kilometer schitterend wandelen in Bretagne! Aan je ene kant de oceaan en grillige kustlijn, aan je andere kant het afwisselende binnenland met bos, heide, historisch erfgoed en moeras.

3. Mooiste plekken voor een dagje wandelen in Bretagne

Maar ook als je liever dagtochten maakt, valt er in Bretagne genoeg te wandelen. Zo zijn de bizarre rotsformaties van de Roze Granietkust bij Ploumanac’h schitterend om langs te lopen. Of wat dacht je van een hike naar het einde van de wereld? Wie aankomt op Pointe du Raz in Finistère wordt bijna aan alle kanten omringd door de oceaan. 

Mooiste plekken om te wandelen Bretagne
Deel op Pinterest

Ook schiereiland Crozon is een waar wandelparadijs in Bretagne. Maak bijvoorbeeld de Tour du cap de la Chèvre, een pittige wandeling over verschillende pointes, waar je het ene na het andere adembenemende uitzicht zal hebben. Het allerhoogste punt van de Bretonse kust is trouwens het Pointe de Plouha met 104 meter. Het is onderdeel van de 14 kilometer lange kliffen van Plouha aan de Côtes d’Armor en een absoluut wandelpareltje in Bretagne.

4. Wandelen op de eilanden van Bretagne

Alsof al die kilometers wandelpad op het vasteland nog niet genoeg zijn, kun je ook nog wandelen op de Bretonse eilanden. Als kruimels liggen ze verspreid voor de kust van Frankrijk. Het grootste eiland van Bretagne heet niet voor niets Belle-Île-en-Mer: het veelzijdige landschap is zeker belle. Terwijl de kust aan de kant van het vasteland beschut en lieflijk is, is die aan de Atlantische Oceaan juist ruig. Een stuk kleiner, maar ook mooi om te wandelen is Île-de-Bréhat.

Wandelen Bretonse eilanden
Deel op Pinterest

De overtocht vanaf Paimpol met de ferry duurt maar een klein kwartier en toch waan je je helemaal in een andere wereld. De roodbruine rotsformaties vormen een mooi contrast met de vele bloemen die door het subtropische klimaat op het eiland groeien. Hortensia’s, mimosa, agapanthus en nog veel meer: terecht heeft het eiland de bijnaam île aux fleurs gekregen. Bretagne telt tientallen eilanden en is daarmee een mooie bestemming om tijdens je wandelvakantie te gaan eilandhoppen.

5. Steeds veranderende kust: eb en vloed in Bretagne

Waar je het ene moment nog over het tientallen meters brede strand wandelt, zal je het later op de dag hogerop moeten zoeken. Niets zo veranderlijk als de zee in Bretagne. Door de getijden kan het zeeniveau tussen eb en vloed soms wel meer dan 10 meter verschillen! Het landschap verandert constant en daarom is wandelen langs de kust van Bretagne nooit saai. 

Kustwandeling Bretagne
Deel op Pinterest

Bij eb komen brede stranden, maar ook slik en rotsformaties op de zeebodem tevoorschijn. Inwoners gaan op zoek naar schelpdieren en kinderen kunnen naar hartenlust krabbetjes en andere zeebewoners ontdekken. Bij vloed beuken de golven tegen de kliffen. Eb en vloed bieden mogelijkheden voor afwisselende wandelingen: je kunt bijvoorbeeld heen over de zeebodem en terug over het hoger gelegen kustpad. Zorg wel dat je goed geïnformeerd bent over de getijden en kijk op een wandelkaart waar je kunt lopen; neem hierbij geen risico’s.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janna Kamphof
Geschreven door
Janna Kamphof
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!