Ga naar content

Wandelen in Frankrijk

Frankrijk - Geen land in Europa biedt zoveel verschillende mogelijkheden om te wandelen: van glooiende heuvels in Picardië, hoge bergen in het oosten tot grillige kloven in het zuiden: er is een enorme diversiteit aan mooie gebieden om te wandelen in Frankrijk. Het land heeft maar liefst 370 langeafstandspaden!

Mooie wandelroutes in Frankrijk

Wat zijn de mooiste wandelroutes en meerdaagse wandelreizen in Frankrijk? Omdat er meer dan 18.000 km aan gemarkeerde wandelroutes zijn, heeft men een systeem van verschillende soorten wandelroutes in Frankrijk geïntroduceerd:

  • Promenade et randonnée (PR): 2-8 uur. Gele rechthoek of streep. 
  • Grande rondonnée (GR): meerdaagse routes. Rood-witte bewegwijzering. 
  • GR de Pays (GRP): meerdaagse wandelroutes in een bepaalde streek. Roodgele bewegwijzering.

Goede wandelkaarten en wandelgidsen van Frankrijk vind je bij reisboekhandel De Zwerver, deze zijn erg handig tijdens een wandelvakantie. Wie meerdaagse wandelingen in Frankrijk onderneemt, kan overnachten in Gîtes d'étape of berghutten. Wildkamperen is in Frankrijk niet toegestaan, tenzij je toestemming krijgt. Een overzicht van de mooiste wandelgebieden in Frankrijk:

1. Wandelen in de Elzas en Vogezen

De Elzas staat bekend om het goede leven: lekkere wijn, heerlijk eten, mooie natuur en een prettig klimaat typeren dit deel van Frankrijk. Maak tijdens een wandelreis in de Elzas kennis met de lokale wijnboeren, ga wijnproeven en ontdek de ambachtelijke streekproducten van het mooie gebied. Combineer dit met de koele bossen en ronde bergtoppen ("ballons") van de Vogezen en je wandelreis is compleet.

Wandelgebieden Frankrijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lees meer over de Elzas en over wandelen in de Vogezen.

2. Wandelen in de Alpen

Geen landschap is zo mooi en geschikt om te wandelen als de hoogste bergen van Frankrijk. In de Alpen liggen diverse prachtige wandelgebieden. Een uitgestrekt netwerk aan wandelpaden over de hoogste bergkammen of in de idyllische valleien. Het Nationaal Park van de Vanoise, het Chartreuse bergmassief en natuurlijk de Savoie met de Mont Blanc.

Mont Blanc wandelen
Deel op Pinterest

Lees meer over wandelen in de Franse Alpen.

3. Wandelen langs de Loire

Het Loiredal is een zeer bijzonder gebied in Frankrijk. Veel mensen kiezen tijdens hun vakantie in deze regio om te fietsen. Maar ook te voet is het er prima vertoeven en je kan mooie dagtochten of meerdaagse wandelingen maken.

Wandelvakantie Frankrijk tips
Wandelen in de Loire
Deel op Pinterest

Wandelen langs de Loire rivier, dat is genieten van majestueuze kastelen, zonnige wijngaarden en een prachtig landschap. Een uitgestrekt netwerk van wandelpaden voert over glooiende heuvels en langs kabbelende beekjes. Van de GR3 zijn vooral onderstaande deeltrajecten de moeite:
- Chinon - Fontevraud-l'Abbaye - Saumur (40,5 km - 2 dagen)
- Saint-Rémy-la-Varenne - Juigné-sur-Loire (18 km - 1 dag). 

4. Wandelen in de Bourgogne

Wijngebied bij uitstek, de Bourgogne, leent zich voor wijnwandelreizen. Wandel langs de route des Grands Crus, tussen wijngaarden, langs pittoreske dorpjes en oude ruïnes en ga wijnproeven bij lokale Franse boeren. Vaak overnacht je tijdens een wandelreis in de Bourgogne in sfeervolle chambre d'hôtes of gîtes. Een weekje wandelen tussen de wijngaarden laat je het echte leven in Frankrijk ervaren.

Wijnwandelreizen in de Bourgogne kan je boeken via SNP. Lees meer over de Bourgogne.

5. Wandelen in de Franse Pyreneeën

Het bergmassief van de Pyreneeën vormt de grens tussen Spanje en Frankrijk. Gevoed door invloeden van de Atlantische Oceaan, is de Franse kant groener dan de Spaanse kant en als je de Pyreneeën te voet wilt verkennen, dan raden we dus ook aan om te wandelen in Frankrijk. Vanaf de laagvlaktes gaat het bergmassief al snel steil de hoogte in. De hoogste toppen liggen ruim boven de 3.000 meter.

Wandelen in de bergen in Frankrijk
Deel op Pinterest

De wandelmogelijkheden in dit gebergte zijn zeer groot, het mooie van de Pyreneeën is de grote verscheidenheid aan landschappen. Bijvoorbeeld Monte Perdido, het hoogste kalkmassief van Europa, met zijn diepe canyons en op de toppen een soort maanlandschap. Verder naar beneden kenmerken de Pyreneeën zich door veel groen, bruisende beekjes en heldere meertjes. Lees meer over wandelen in de Pyreneeën.

6. Wandelen op het eiland Corsica

Bijzonder mooi is de natuur op het eiland Corsica, in de Middellandse Zee. De hoofdroute, de GR20, werd verkozen tot een van de mooiste wandelingen wereldwijd. Lees meer informatie over wandelen op Corsica.

7. Wandelen in Normandië en Bretagne

De kusten van Normandië en Bretagne zijn bezaaid met idyllische stranden en mooie duinen. De wandelpaden hier voeren langs historische monumenten, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk ook langs de invasiestranden. Hoogtepunten is de imposante Mont-Saint-Michel, de abdij die uitsluitend te voet bereikbaar is.

Wandeltips Frankrijk
Deel op Pinterest

Normandië is bedeeld met mooie natuur, bossen en groene weilanden, die de herinneringen aan haar woelige verleden lijken weg te wissen. In de gezellige dorpen geniet je van de heerlijke Franse keuken. Meer over Normandië en over wandelen in Bretagne.

8. Wandelen bij de Ardèche

De Ardèche is een prachtige streek in Zuid-Frankrijk en kenmerkt zich door de diepe kloof waar de rivier haar weg doorheen kronkelt, de Gorges de l'Ardèche. Een wandelparcours leidt 30 km langs de rivier. Er zijn meerdere vertrekpunten, maar een van de makkelijkste is bij Le Gournier.

Wandelen langs de Ardeche
Wandelen langs de Ardeche
Deel op Pinterest

In de hele omgeving zijn echter tal van leuke wandelingen te maken, ook door het omringende landschap. Ga op zoek naar ruïnes van de Tempeliers of wandel over de autoweg. Verscheidene uitkijkposten bieden spectaculaire uitzichten op de Ardèche en de steile rotswanden die de rivier omringen. Hou er rekening mee dat het er in de zomer snikheet kan worden en dat het er dan minder aangenaam wandelen is.

9. Wandelen langs de Middellandse Zee

Een van de mooiste plekken waar wij gewandeld hebben is het Esterelmassief, dat pal aan de Côte d'Azur ligt. Vanaf Saint-Raphaël rijd je zo de bergen in en wandel je tussen rode rotspunten. Bijzonder indrukwekkend.

Esterel wandelen
© Naturescanner
Wandelen in de Franse Estereld
Deel op Pinterest

Verkies je eindeloze bossen, dan heeft het zuiden nog wel meer te bieden. Kijk eens voor een wandelreis in het Massif Sainte-Baume in de Provence Verte of ontdek het rustige achterland in La Dracénie. Verder naar het westen ligt de Camargue, waar vooral vogelliefhebbende wandelaars hun hart kunnen ophalen!

Wandelvakantie Frankrijk

Er zijn vele manieren om een leuke wandelreis in Frankrijk te boeken. Op welke manier boek jij jouw wandelvakantie? Ga je individueel op pad, neem dan altijd een goede wandelgids of -kaart mee!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!