Ga naar content

La Provence Verte

De Groene Provence, een vergeten stukje Frankrijk. Tot Brad Pitt en George Clooney zich er kwamen vestigen en de regio tot wereldnieuws maakten. Niet voor niets zoeken de sterren niet langer hun heil aan de Côte d'Azur, maar juist hier, in het bosrijke gebied tussen de Gorges du Verdon, de Dracénie en de Franse kust. Want deze regio staat bekend als een rustig en authentiek stukje Frankrijk, terwijl de bekende bezienswaardigheden toch om de hoek liggen. Welkom in La Provence Verte!

Overnachtingstips Provence Verte

Mooiste plekken in het groene achterland

Het achterland van de Var is een ideale bestemming om tot rust te komen. Zeker buiten het hoogseizoen, wanneer de hitte van de zomer is verdwenen en het hier fijn vertoeven is in de natuur. We trokken op verkenning en delen de niet te missen bezienswaardigheden.

1. Sainte Baume National Park

Sainte Baume is een natuurpark in het meest zuidwestelijke deel van de Provence Verte. Het staat bekend om spectaculaire rotswanden, mooie bossen en de historische ijskelders, zoals de gerestaureerde Glacière Pivaut. Hoog tegen de dramatische kalksteenkliffen bevindt zich de heilige grot van Sainte-Baume, waar volgens de legende Maria Magdalena vele jaren in afzondering doorbracht.

Sainte-Baume
Sainte-Baume
Deel op Pinterest

Je kunt erheen wandelen, als pelgrim, of gewoon om te genieten van de rust. De tocht is 7 kilometer en wordt beschouwd als behoorlijk pittig. Vanaf de grot kan je nog verder hiken naar de kapel helemaal bovenop de rotsen. Het massief biedt prachtige wandelmogelijkheden met adembenemende uitzichten op de omringende bossen.

Ook op andere plekken in het Sainte-Baume massief is het heerlijk om te wandelen. Bijvoorbeeld in de kloof van Le Caramy vanaf Tourves, of langs de Huveaune rivier met vertrek vanaf het plaatsje Nans-les-Pins.

Deel op Pinterest

2. Verdon Regional Nature Park

Veel kans had je nog niet gehoord van Sainte-Baume, maar ken je wel ons volgende hoogtepunt. In het noorden ligt de bekendste bezienswaardigheid van de regio, het natuurpark van de Verdon. De diepe, grauwe canyon, waar een helderblauw lint doorheen slingert, is een van de mooiste rijkdommen van Frankrijk.

Nature Park Verdon
© naturescanner
Deel op Pinterest

3. Correns, eerste biologische dorp van Frankrijk

Belangrijke tip! Je kunt als natuurliefhebber de Provence Verte niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan het dorp Correns en het wijnhuis Domaine Aspras. Correns is een heel mooi Frans dorpje, met kleurrijke huizen, 17 fonteinen en steile straatjes met kasseien.

Correns Provence Verte
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De heldere Argens rivier stroomt langs de dorpskern. Je kunt er kajakken. Bovendien wordt de rivier even verderop omringd door kloven met steile rotswanden, waar klimmers van over het hele land naartoe komen om een van de 200 klimroutes te bedwingen. De biodiversiteit is hier enorm.

Maar wat is er zo bijzonder aan dit dorp? De natuur in Correns telt 5 keer meer planten- en dierensoorten dan de naburige dorpen.

Hoe dat kan? Correns was het "eerste volledig biologische dorp van Frankrijk". Dit is te danken aan Michaël Latz, een bijzondere man, die hier 25 jaar burgemeester was en die we konden spreken tijdens ons bezoek aan Aspras. Tijdens zijn carrière als landbouwingenieur kwam Latz in aanraking met Monsanto en andere multinationals uit de bio-industrie, schrok zich een hoedje over hun macht en besloot om zich te mobiliseren voor biologische landbouw.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als burgemeester betrok hij alle boeren en producenten uit zijn dorp en tot vandaag de dag wordt alles biologisch verbouwd in Correns. Olijfolie, eieren, honing, fruit en groenten, kaas en wijn: alles in Correns is zonder chemische bestrijdingsmiddelen! Het heeft gezorgd voor veel extra werkgelegenheid en mensen komen van heinde en verre hierheen om te werken in de landbouw. Geen geitenwollen sokken, maar een nieuwe generatie jonge, moderne boeren zet zijn werk verder.

À l’ombre des vieux baobabs, les jeunes pousses ont du mal à éclore

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan voeding op de scholen in de omgeving. Want voor Latz staat een ding vast: het is belangrijk dat kinderen leren om gezond te eten en geen eten te verspillen. Naast het lokale werk zet hij zich ook in voor een gemeenschap in Congo, waar mishandelde vrouwen en kindsoldaten worden opgevangen en zich kunnen ontplooien op een biologische boerderij.

Correns natuur klimwanden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast klimroutes, zijn er tal van fiets- en wandelroutes te vinden en is het een erg leuke plek om de natuur in te trekken. Oh en nog een feitje: het is hier dat Brad Pitt een huis met wijndomein heeft gekocht. Miraval is een samenwerking tussen de beroemde wijnfamilie Perrin en Brad. De kans dat je hem ziet is nihil, maar de inwoners zijn wel trots op hun bekende buur.

Wil je Correns bezoeken? Jaarlijks vindt in het derde weekend van augustus het Fête du Bio et du Naturel plaats, waar 130 marktkramers zich verzamelen met hun streekproducten. Een goed moment voor een verblijf in het dorp. 

Naast een select aantal hotels (zie Booking.com) is de kleinschalige Camping le Grand Jardin een van de fijnste plekken om te overnachten in Correns.

4. Une Campagne en Provence

We bezochten Une Campagne en Provence met het Domaine Le Peyrourier. Het ligt in Bras en wordt gerund door het Duitse stel Martina en Claude Fussler. Het complex is prachtig gelegen in een 180 hectare groot natuurreservaat, met wijngaarden, bossen en gebouwen, waarvan sommigen dateren uit de tijd van de Tempeliers (12e eeuw). Op het terrein zijn maar liefst 81 vlindersoorten en 68 vogelsoorten geteld!

Deel op Pinterest

De accommodatie bestaat uit gîtes en appartementen, met zicht op de mediterrane tuin. Schaduwrijke hoekjes, fonteinen en roestige bistrotstoeltjes laten mijn fotocamera overuren draaien. De keuken is voortreffelijk en het is gebruikelijk dat gasten hier met zijn allen samen buiten aan tafel schuiven. 

Tussen de terrassen en pittoreske hoekjes is er een groot verwarmd zwembad, aan de andere kant van het domein een wijngaard en een eikenbos. Je kunt hier wandelen, joggen en paardrijden.

Campagne en Provence
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De B&B biedt kooklessen en excursies aan, zoals bosbaden, waarbij je onder begeleiding van een gids een meditatieve wandeling maakt in het bos. Je leert om met al je zintuigen te letten op de kleine dingen om je heen. Mindfulness in het bos zeg maar. Wij vonden € 25 eerlijk gezegd wel aan de dure kant, zeker voor mensen die het wel gewend zijn om in het bos te wandelen. Dit terzijde, want verder is dit werkelijk een uniek plekje om te verblijven in de natuur!

5. Bellone en Provence

Het ene natuurgebied ligt in het zuiden, het andere in het noorden van de Provence Verte. Idealiter verblijf je ergens tussenin, zodat je beiden kunt bezoeken tijdens je vakantie. Tijdens onze trip verbleven we ook bij Bellone en Provence in Brue-Auriac. Deze chambre d'hôtes ligt compleet verscholen tussen groene bossen en heuvels. We hadden nooit verwacht dat de natuur nog tot aan de horizon kon reiken in dit deel van Frankrijk.

Natuur bij Bellone en Provence
Natuur zo ver het oog reikt
Deel op Pinterest

Bellone ligt op een uitgestrekt gebied, met bossen, fruitbomen, olijfbomen en een enorme groentetuin. De voormalige stallen werden compleet gerenoveerd tot een prachtige woning, met verschillende slaapkamers. De eigenaren Thierry en Sylvie zijn bijna geheel zelfvoorzienend en verwennen de gasten met een heerlijke Provençaalse keuken. Olijfolie, jam, alles wordt door hen geproduceerd. En Sylvie is echt een keukenprinses. We likken onze vingers erbij af. 

Bellone
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij waren hier in de herfst, maar ook in de zomer moet het heerlijk zijn om op het terras naast het karakteristieke gebouw met blauwe luikjes te dineren. De accommodatie is "adults only" en het is goed om te weten dat je bij de mensen in huis verblijft. Wij vonden het een paradijsje. 

6. Wijngaarden

Wijn is zonder twijfel een van de grote troeven van de Provence Verte. De bodem van klei en kalksteen en de vele uren zon, maar ook andere factoren zoals de mistralwind, hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen.

Wijn Provence
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je kunt verschillende wijnhuizen bezoeken. Wij gingen langs bij enkele van de bekendere wijnhuizen, waaronder Le Domaine de Cantarelle in Brue-Auriac. Het wijnhuis staat vooral bekend om haar rosé, maar produceert ook rode wijn en gin.

Op het domein zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden. De Romeinen gaven niet alleen hun naam aan de Provence, "Provincia Romana", maar brachten ook de wijncultuur hiernaartoe.

Domaine de la Cantarelle
© Naturescanner
Cantarelle
Deel op Pinterest

Wat vooral leuk is aan Cantarelle, is dat je na een bezoek aan het wijnhuis een mooie wandeling over het domein kunt maken. Er is een route van 3 kilometer uitgezet, met 11 borden en verschillende plekken om te picknicken. Je komt langs een oud Provençaals hutje, bossen en truffeleiken. Oh ja, de truffel: nog zo'n specialiteit van deze regio. Syrah, Muscat, Grenache Noir, Chardonnay en Merlot zijn enkele van de druivenrassen die men hier gebruikt.

Culinaire hoogstandjes

Zelden hebben we tijdens een rondreis in Frankrijk zo lekker gegeten als in de Provence Verte. Bij Bellone en Provence proefden we de lekkerste tomaten uit de oven die ooit iemand kan maken, bij la Campagne en Provence werden we verwend met heerlijke gevulde paprika's en een absolute aanrader is ook het restaurant l'Oie qui Boit in Carcès.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Le Var L'Unique en Atout France.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!