Ga naar content

Dracénie

La Dracénie. De naam klinkt als een mysterieus en grillig gebied uit een fantasy reeks. In werkelijkheid is het een stil, vreedzaam gebied in het achterland van Zuid-Frankrijk. De regio heeft als slogan "Venez, vous reviendrez". Kom en u zult terugkomen.

Vooraleer we Dracénie bezochten, hadden we niet echt een beeld bij dit gebied. Het ligt in Zuid-Frankrijk, ingeklemd tussen de Gorges du Verdon en het Massif des Maures. Al snel voelden we ons echter thuis in de regio. Hier vind je nog de echte Franse tijdsgeest.

Het leven is er rustig. Mensen zijn eenvoudig, houden van het goede leven; lekker eten, een praatje in de bistrot op de hoek en een mooie wandeling in de natuur. Onze gids Frederic wijst me er op dat veel toeristen hetzelfde zouden moeten doen.

Wijn Dracenie
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een stap terugnemen, slow travel. Genieten van de kalmte die hier heerst. Dat is pas echt vakantie. Gehaast als ik altijd ben, probeer ik gehoor te geven aan zijn wijze woorden. En het gaat eigenlijk vanzelf. Want de Dracénie heeft een mediterend karakter, 

Mooiste plekken in La Dracénie

De vele hoogteverschillen en soorten gesteenten zorgen voor een mooie afwisseling in de natuur. De Dracénie herbergt zowel kloven als bossen en uitgestrekte vlakten. We nemen je mee langs hoogtepunten en minder bekende bezienswaardigheden.

Overnachtingstips Dracénie

1. Natuur bij Salernes - Saint Barthélémy en natuurlijke baden

Salernes dankt haar bekendheid vooral aan de pottenbakkers. Natuurliefhebbers mogen de bossen en poelen in deze omgeving niet missen. Saint Barthélémy is een beschermd natuurgebied. Naast de bron van de Braque rivier vind je hier een mooi schaduwrijk park en grotten waar kinderen zich kunnen vermaken. Bijzonder zijn ook de natuurlijke zwembaden aan La Bresque rivier. Bij deze watervalletjes van La Muie mag je baden, maar er is geen bewaking.

De Cascade de Sillans, de hoogste waterval van de Var is maar liefst 40 meter hoog. Het is een kwartier wandelen tot een mooi uitkijkpunt. Zwemmen is helaas verboden.

2. Natuur bij Les Arcs sur Argens en Vidauban

Een bijzonder gebied is de plek waar de rivieren de Argens en de l'Aille samenkomen. Deze hele regio is doorzeeft met rivieren, is groener dan groen en herbergt een interessante mix van fauna en flora. In de buurt van de roestige Pont de l'Aille - een ijzeren brug uit 1905 - zijn verschillende parkeerplaatsen, die het beginpunt vormen van wandelingen in de omgeving.

Argens Pont de la Tournavelle
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De gele route van 11,3 kilometer voert langs de Dolmen en Menhirs des Terriers, met onderweg diverse mooie uitzichtpunten. Ook interessant is de 10 km lange Castel Diaou trail langs oranje rotsen of de wandeling La Tournavelle, naar ik begreep langs wijnvelden. Er zijn ook kortere routes voor gezinnen met kinderen. 

Ten zuiden van Vidauban vind je de Cascades de l Aille, een zalig plekje om na je wandeling te picknicken of de rust in de natuur op te zoeken.

Middeleeuwse dorpjes

Wat is er leuker dan een roadtrip langs historische Franse dorpen, met hun prachtige ligging op een heuvel. De Dracénie is hier bijzonder geschikt voor. Het ene na het andere dorpje tekent zich af op de heuvelruggen in de vallei.

1. Trans-en-Provence

Een prachtig dorp met kenmerkende Franse huizen en een kerktoren zoals we die vaker zien in deze regio in Zuid-Frankrijk. De bekendste trekpleister is de Nartuby, een rivier die als een kolkende massa door het dorp stroomt, net als de gelijknamige watervallen. Door de aanhoudende droogte staat de rivier bijna geheel droog tijdens ons bezoek. 

Trans en Provence
© Naturescanner
Deel op Pinterest

La Boucle du Calant is een mooie rondwandeling over de nieuwe voetgangersbrug, la passerelle himalayenne, door de natuur om het dorp en langs de droge bedding / rivier die hier normaliter doorheen stroomt. Het is een triest aangezicht dat er nog enkele vogeltjes zitten te pikken tussen de rotsen.

De 5 overige bruggen in het dorp wijzen er op dat dit in het verleden een welvarend dorp moet zijn geweest. Aan de oostkant van de doorgaande weg is er nog een ander merkwaardig historische monument. De Puits Aériens is een bouwwerk van de Belgische ingenieur Achilles Knapen, met als doel om nachtdauw om te zetten in water. Helaas heeft de uitvinding nooit het gewenste resultaat opgeleverd.

Puits aériens in Trans en Provence
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Draguignan

Draguignan - het land van de draak - geldt als het middelpunt van de Dracénie en als een uitvalsbasis voor het Parc naturel régional du Verdon. In het historische centrum kan je cultuur snuiven in de verschillende musea en historische gebouwen. 

3. Taradeau

Wij overnachten op Camping de Taradeau, in het gelijknamige dorp dat bekend staat om haar wijnen. Ruim 2.000 jaar aan wijnkennis zit hier. Cultuurliefhebbers kunnen er ook terecht voor het Oppidum Fort en de middeleeuwse Taradeltoren. Op de camping verblijven we in een kleinschalige bungalow, direct naast een wijngaard. Het is heerlijk wakker worden als ik in de vroege ochtend meteen een groene specht zie wegvliegen.

Naturescanner
https://www.campingdetaradeau.fr/
Deel op Pinterest

De camping is voorzien van een prachtig zwembad en er zijn ook nog andere leuke accommodaties. 

4. Lorgues

De ultieme plek om te bezoeken voor wijnliefhebbers. Daarnaast zijn er in dit tempeliersdorp ook een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals oude fresco's en historische kerk.

Markt in Lorgues
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Elke dinsdagochtend vindt hier een enorme markt plaats, de grootste markt van het hele departement. Streekproducten van lokale boeren en producenten worden aangeboden naast antiek en brocante. 

5. Roquebrune-sur-Argens

Heel wat moois, stijl wilde westen in Amerika, is er ook te vinden in dit plaatsje. De kloof van La Bouverie biedt een palet aan rode kleuren, omzoomd door groene struiken. In dezelfde omgeving ligt de kloof van Blavet (Gorges du Blavet), met okerkleurige kliffen.

6. Flayosc

Flayosc is een onbekend pareltje, met veel mooie natuur. Redelijk recent werd hier het Monastère Saint-Michel du Var, een orthodox klooster gebouwd. Al ben je geen liefhebber van kloosters en kerken, dan is dit nog een bezoekje waard is. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest
La vallée magique

7. Bargemon

Bargemon staat bekend de parel van de Noordelijke Var. Het is een prachtig gelegen dorpje, met een spitse kerktoren. Fossielen, mineralen en oude schrijfmachines zijn te bewonderen in de verschillende musea. 

8. Bargème

Niet te verwarren met Bargème, dat op de lijst staat van de mooiste dorpen in Frankrijk. Het Château Sabran de Pontevès, met haar versterkte vesting, waakt over de schitterende natuur. Dit is echt een mooi dorpje.  

Versterkte burcht Bargème
Deel op Pinterest

9. Claviers

Een charmant dorp met smalle straatjes, pleinen met platanen en een omgeving vol olijfbomen. Dit pareltje, net ten zuiden van Bargemon, ligt verscholen tussen de bossen op een heuvel.

Activiteiten in Dracénie

Genieten, de rust nemen en ontspannen. Dat zijn de voornaamste dingen om te doen. Ook op de fiets, te voet of in een kajak kan je volledig opgaan in de natuur in al haar facetten. In de zomer zijn er veel plekken om te zwemmen in de rivieren of meren in de omgeving.

1. Fietsen

De Dracénie is prima te verkennen op twee wielen. Er ligt hier meer dan 100 kilometer aan groene routes en andere fietspaden te wachten om verkend te worden.

- Vigne à Vélo - Een van de mooiste fietsroutes brengt je langs de wijngaarden in het hart van de Dracénie. De route wordt nog verder uitgebouwd en moet uiteindelijk zo'n 42 kilometer lang worden. Maak zeker een stop bij Château en Chapelle Sainte Roseline. Naast wijnproeven en een bezoek aan de kelders, mag je de kapel niet missen. Hier liggen relikwieën en het nog merkwaardig goed bewaarde lichaam van de heilige Roseline, die hier leefde van 1300 tot 1329. 

Roseline Provence
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de kapel zijn ook kunstwerken te vinden van Chagall, Bazaine, Ubac en Giacometti.

Méditerrannée à vélo (EV8) - Vanaf Cadix in Spanje tot aan Athene, en via Monaco loopt een prachtige langeafstandsfietsroute. 850 kilometer in zijn totaliteit en daarvan loopt een groot stuk dwars door La Dracénie. Je passeert onder meer Salernes, Flayosc en Draguignan. Bij Draguignan smelt de route samen met de Vigne à Vélo.

- e-bike route - Vanaf Natur'Evasion, op de weg tussen Carcès en Lorgues vertrekt een parcours van 40 km.
Een andere e-bike route met gids is mogelijk door de wijngaarden van Arcs sur Argens. 

- Sentier de Courourette - Mountainbikeroute tussen Salernes en Sillans la Cascade, met een lengte van 19 kilometer. Je passeert de Gourgaret brug en slingert over oude paden door de bossen. 

2. Wandelen

Met uitzondering van de zomer, is La Dracénie het hele jaar door een heerlijke plek om te wandelen. Van september tot juni kun je hier onthaasten, terwijl je wandelt over een van de 40 bewegwijzerde wandelroutes.

Bij de meeste dorpen zijn korte wandelroutes uitgezet rond het dorp. Wil je wat langere afstanden maken, dan zijn Les Arcs sur Argens en Salernes goede vertrekpunten.

Vakantie in La Dracénie

Kom en u zult terugkomen. Ja, dat klopt. Ik denk niet dat het onze laatste keer in de Dracénie was. Onze trip maakte deel uit van een persreis en werd mede mogelijk gemaakt door het Departement Le Var. We waren bijzonder verrast door de natuur, die toch echt wel anders is dan in de rest van de Provence. Kleinschaliger en minder massaal. Een uitstekend gebied voor rustzoekers en mensen die op zoek zijn naar een authentiek stukje Frankrijk. 

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!