Ga naar content

Esterel

Tussen Cannes en Saint-Tropez strekt zich een van de mooiste delen, zij het niet hét mooiste stuk van de Côte d'Azur, uit. Hier, bij Saint-Raphaël en Fréjus, liggen de oranjerode rotsen van het Esterelmassief. Een Natura 2000 gebied met schitterende vergezichten. De naam zou zijn afgeleid van de fee Estérelle, die hier woonde en vrouwen meer kans gaf op het krijgen van een kind.

Natuur Estérel

Het vulkanische gebergte is een beschermd gebied en vormt een van de belangrijkste trekpleisters van de regio voor wandelaars en natuurliefhebbers. Als een van de regio's met de meeste zonuren in Frankrijk kan je hier bijna het hele jaar terecht om heerlijk buiten te zijn. 

Natuur in het Esterelmassief
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ruige toppen, rode rotskliffen en ravijnen zorgen voor een steeds wisselend landschap. De flora is even divers: kurkeiken, maritieme dennen, heide, aardbeibomen. Deze omgeving is typerend voor de Middellandse Zee. 

Het gebergte verkennen

Te voet, op de fiets of te paard, het kan allemaal. Tal van paden voeren door het gebergte en nemen je mee naar de fraaiste uitzichtpunten op de Middellandse Zee. Om het optimale uit een wandeling te halen, is een lokale gids aanbevolen. Deze kan je reserveren via Rando PACA.

Een van de mooiste kustroutes van Europa kronkelt langs de kust, om het rotsmassief heen. Uitzichtpunten laten je in betovering vallen voor het schitterende contrast tussen de oranje rotspunten, de blauwe zee en groene mediterrane begroeiing.

Hiken in de Esterel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Let op. In de zomer, bij extreme hitte en wanneer de mistralwind over het landschap waait, kan de toegang tot het massief afgesloten zijn vanwege brandgevaar. Voordat je vertrekt, is het dus aanbevolen om de weersomstandigheden in de Estérel te controleren.

Overnachtingstips Estérel

De mooiste plekken in de Estérel

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en bijzondere plekjes die je niet mag missen in het Esterelgebergte?

1. Cap Roux

Een van de meest markante plekken is de Cap Roux. Vanaf Agay kan je het bordje "Massif de l'Estérel" en daarna "Col Notre-Dame" volgen. Parkeren kan bij de parkeerplaats van Sainte-Baume. Hiervandaan voert een wandelpad naar de Cap Roux. Vervolg de route naar de Col du Saint-Pilon (281 m). Je komt op dit stuk voorbij enorme puimvelden.

Puimveld
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De gids vertelt ons dat de begroeiing rond rotsvelden altijd hoger is dan die in de rest van het gebied. Heeft te maken met de warmte en vocht die de stenen vasthouden. Overigens zien we tijdens onze wandeling tal van bijzondere planten en bloemen, ook in het najaar.

Sla na Col du Saint-Pilon linksaf en volg de gele markering tot je bij de Cabrier-rots komt. Vanaf daar zie je een bosweg die naar de Col du Cap Roux voert. Er zijn verschillende schitterende uitkijkpunten, bij de Col du Saint Pilon (met uitzicht op de ïle des Vieilles) en bij de Balcons de l'Estérel.

Cap Roux hike
Deel op Pinterest

Bij het uitzichtpunt met de oriëntatietafel bevindt je je op een hoogte van 453 meter. Dit is het moment om te genieten van een van de beste uitzichten op de Middellandse Zee, met op mooie dagen een zicht van Cannes tot aan Cap Camarat.

2. Grotte de Saint-Honorat

Het is mogelijk om vanaf hetzelfde vertrekpunt naar de kapel van de grot van Saint-Honorat te hiken. Neem hiervoor een pad aan de linkerkant, 60 meter voor de parkeerplaats. Deze klim wordt niet aanbevolen aan mensen met hoogtevrees. Hoewel het een pelgrimsoord betreft, is het ook een aanrader voor natuurliefhebbers die er om andere redenen naartoe gaan.

3. La Corniche d'Or

Het was in 1903 dat men deze 30 kilometer lange autoweg langs de Middellandse Zee heeft aangelegd. Tijdens ons bezoek in 2023 werd het 120-jarig bestaan van de bekende weg gevierd. De route leidt van Cannes naar Saint-Raphaël en is een van de mooiste wegen in Frankrijk.

Route langs de Côte d'Azur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Elke bocht van de Corniche d'Or biedt weer een nieuw, adembenemend perspectief op de blauwe zee, de ruige inhammen en de rode rotsmassieven. Rijd langs het Viaduct d'Anthéor, een spoorwegbrug die gebouwd werd op bevel van Napoleon. Stop bij een van de vele stopplekjes om te kijken naar de zee of af te dalen naar een kiezelstrand dat verborgen ligt tussen de markante rode rotsen.

4. Pic de l'Ours

Vanaf Agay volg je het bord Massif de l'Estérel en dan de borden naar Pic de l'Ours. Vanaf de Col Notre-Dame is er een korte rondwandeling (Dent de l'Ours - Pic de l'Ours 2,3 km) langs de zendmast. Het uitzicht vanaf het panoramapunt op 492 meter hoogte is adembenemend. De terugweg is behoorlijk steil, maar je kunt ook weerkeren over de verharde weg. Dat is 20 minuten langer, maar het pad is gemakkelijker.

Zicht Middellandse Zee
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Les Adrets de l'Estérel

Dit dorp biedt een mooi uitzicht op de baai van Cannes en de Lerins eilanden in de Middellandse Zee. Het is tevens het vertrekpunt voor tal van hikes. Je kunt hiervandaan wandelen naar de Mont Vinaigre, het Lac de l'Avellan, de Vallon de la Verrerie, enz.

6. Étangs de Villepey

Heb je geen tijd om de Camargue te bezoeken, dan biedt dit gebied een mooi alternatief. Dit is een van de enige lagunes tussen de Camargue en Italië, met 268 waargenomen vogelsoorten! 

7. Île des Vieilles

Vanaf het Viaduct d'Anthéor kan je kajaks huren. Rustig glijd je over het kabbelende water naar het rotseiland voor de kust. L'Île des Vieilles heeft allerlei inhammetjes en er is zelfs een nauwe doorgang tussen de rotsen, waar je net doorheen kunt kanoën. Je vaart dus tussen de rotsen van het eiland door, terwijl krabbetjes en vissen schichtig wegschieten.

Kajakken île des vieilles
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wanneer er niet te veel golven zijn, vormt de kreek tussen de rotsen een heerlijk plekje om te zwemmen en te snorkelen. Jongeren uit de omgeving komen hier dan ook vaak in de zomer om te relaxen met vrienden.

8. Calanques

Langs de hele kust liggen baaitjes verscholen tussen de rode rotsen. Via een trapje kan je afdalen naar een verlaten strand. Ga snorkelen in het heldere water of zwem langs de rotskust op zoek naar verborgen grotten. In de zomer kunnen deze stranden druk zijn, maar op andere momenten heb je een baai al snel voor jou alleen.

Kustweg Esterel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen en fietsen in de Esterel

Er zijn tal van fiets-, mountainbike- en wandelpaden uitgezet, de ene wat avontuurlijker dan het andere.

De bekendste wandeling is de Sentier du Littoral, een 11 kilometer lange tocht met gele markering. De hike begint bij de haven van Santa Lucia. Deze is bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Saint-Raphaël.

Voor gezinnen met kinderen of mensen met beperkte mobiliteit is de 3,2 km lange wandeling naar Rocher Saint-Barthélémy in Saint-Raphaël een aanrader.  Een ontspannen wandeling voert vanaf Puget sur Argens langs drie meertjes. Deze route is 6 kilometer lang en je doet er ongeveer 2u30 over. Nog een makkelijke wandeling vertrekt in Fréjus en voert in 7 kilometer naar de Mont Vinaigre. Uitdagendere hikes zijn het Parcours du Trail Hermès vanaf de Cocteau kapel en de 26 kilometer lange Trail des Mange-Lamberts. 

Wandeling in het Esterel gebergte
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook voor fietsers zijn er routes in alle moeilijkheidsgraden. Bij het Toeristenbureau zijn kaarten te koop met de gemarkeerde routes.  Enkele fietsroutes vangen aan bij Place du Togo in Agay. 

Bezienswaardigheden Saint-Raphaël

Saint-Raphaël is, zoals de meeste plaatsen aan de Côte d'Azur, een mondaine badplaats, met een historische haven vol dure yachts en statige Belle Époque villa's, luxe huizen uit de 19de eeuw, waar tal van beroemde schrijvers en acteurs verbleven. Langs de kade bij de haven zitten dure restaurants en luxe hotels. De stad is onderverdeeld in meerdere wijken; Agay, Valescure, Anthéor, le Trayas en Dramont.

Wie tijd heeft om de stad in te trekken, kan hier de Basilique Notre-Dame de la Victoire bezichtigen. Er zijn ook enkele musea, waaronder het Musée Archéologique en het Musée Louis de Funès naar de bekende Franse acteur.

- Cap Dramont

Wanneer je vanaf het dure centrum doorrijdt naar het oosten, kom je in Dramont, waar je voor een veel lager bedrag kunt overnachten en eten. Langs de hoofdweg vonden we twee uitstekende restaurants: Le Sémaphore en pizzeria Babbo. In Dramont bevindt zich een rotseiland voor de kust. Aan de overzijde van de zee is er een herdenkingsmonument over de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog, dat deel uitmaakt van de Liberation Route Europe, een Europees netwerk met wel 1.000 plaatsen ter nagedachtenis aan de oorlog.

- Île d'Or

Een van de bekendste bezienswaardigheden bij Saint-Raphaël is een rotseiland voor de kust. De vierzijdige toren op het eiland is opgetrokken in dezelfde rode steen waar de Esterel bekend om staat. Het eiland is privébezit sinds 1897, en kan sporadisch bezocht worden wanneer er een vlag wel of niet uithangt. 

île d'Or Dramont
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Nog leuk om te weten voor de liefhebbers; de kust rond en voor het eiland vormt een van de beste plekken in de omgeving om te snorkelen en te duiken. 

Bezienswaardigheden Fréjus

Westelijk van Saint-Raphaël ligt een andere historische parel, Fréjus. Ook hier zijn veel bijzonderheden te ontdekken. Neem een duik in de tijd, tijdens een bezichtiging van het Romeinse amfitheater en aquaduct. De nieuwere wijken lopen door tot aan zee. Struin langs de haven of wandel bij de Étangs de Villepey.

Overnachtingstips Fréjus

Bereikbaarheid Estérel

De meest duurzame manier van reizen is natuurlijk de trein. De TGV doet er 4u45 over van Parijs naar Saint-Raphaël-Valescure (in het centrum van de stad). Kom je met de auto, dan neem je afrit 37, 38 of 39 vanaf de A8. 
Met het vliegtuig zijn de luchthavens van Nice (65 km) en Toulon Hyères het dichtst bij.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Le Var en Atout France. Het enthousiasme over dit prachtige gebied is geheel oprecht van ons.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!