Ga naar content

Côte d'Azur

Mooie gebieden Frankrijk - In het zuiden van Frankrijk ligt een van de populairste vakantiebestemmingen van het land. Voor de meesten bekend om de mondaine badplaatsen Cannes, Nice, Saint-Tropez en natuurlijk Monaco. Minder bekend is de natuur bij de Côte d'Azur, dus Naturescanner geeft je tips voor de mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis!

Natuur Côte d'Azur

De Côte d'Azur is het meest oostelijke deel van de Franse Middellandse Zee kust: tegenwoordig bedoelt men vooral het stuk vanaf Cap Camarat (schiereiland bij Saint-Tropez) tot de grens met Italië. De stranden aan de Côte d'Azur trekken zonaanbidders van over de hele wereld en de regio is tevens een vakantieoord voor tal van beroemdheden.

Maar ook voor de natuurreiziger heeft de regio veel te bieden. Direct achter de stranden van de Côte d'Azur presenteert zich een bijzonder achterland met een uitbundige flora en fauna. Dit is een unieke streek waarin je in de prachtige berglandschappen ruige kloven (gorges) aantreft.

Duurzaam reizen kan met eigen auto of de trein. NS International rijdt naar Nice. Vanuit een vakantiehuis of camping kan je de kust, de natuur en de bergen volop ervaren.

Op zoek naar een leuke accommodatie, liefst kleinschalig en weg van de gebaande paden? Bekijk dan onze tips voor originele overnachtingen aan de Azurenkust.

Onze vakantietips:

Mooiste plekken Côte d'Azur

Wat zijn de mooiste plaatsen om te zien aan de Côte d'Azur? Wat zijn mooie steden, bijzondere bezienswaardigheden en welke verborgen gebieden kan je vinden aan de Franse Kust? Een overzicht van mooie plekjes:

1. Grasse, geur van kruiden en bloemen

Grasse is de parfumstad van de Côte d'Azur. De geur van kruiden en bloemen is overal aanwezig. In de oude middeleeuwse stad met nauwe straatjes en romantische fonteintjes is het heerlijk relaxen na een ochtend wandelen door de weelderige omgeving. De azuurblauwe zee ligt op een half uurtje rijden. Iets ten noorden van Grasse bevindt zich de plaats Gourdon. Dit is zeker een bezoekje waard vanwege de Gorges du Loup, een mooie, doch onbekende kloof. 

Gorges du Loup
Deel op Pinterest

2. Fameuze Provençaalse Rosés

Ontdek de lokale druivenrassen die de fameuze Provençaalse Rosés hun bijzondere karakter geven. Drink op het grote plein van St-Paul-de-Vence bij de Auberge La Colombe d'Or, waar ooit Yves Montand en Simone Signoret trouwden, een glas Rosé en proef de tonen van wilde kersen en zoete aardbeien.

3. Camargue

Hoewel dit gebied niet meer binnen de grenzen van de Côte d'Azur valt, is een natuurvakantie aan de Franse kust niet mogelijk zonder een bezoek te brengen aan het moerasgebied van de Camargue. Het natuurgebied bevindt zich in de delta van de rivier de Rhône. De natuur kenmerkt zich door moerassen, lagunes, duinen en meren. Voornaamste bezienswaardigheid van de Camargue zijn de dieren die er in het wild voorkomen: de Camargue paarden, grote aantallen roze flamingo's en stieren.

Natuur Cote d'Azur
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De Grande Camargue is een soort eiland, wat door twee deltarivieren van de Rhône werd gevormd. De Petite Camargue (Camargue Gardoise) is het meer westelijke deel.

4. Nationaal Park Mercantour

Een van de mooiste nationale parken van Frankrijk is het Parc National du Mercantour, bij de grens met Italië. Grijze ruige bergen contrasteren fel met de groene weiden, naaldbomen en een strakblauwe lucht. Zes toppen reiken hier hoger dan 3.000 meter en verder zijn er prachtige valleien. Niet alleen de natuur in Mercantour is bijzonder fraai, het park heeft ook een hoge historische waarde, met ruim 35.000 rotstekeningen. Hiermee is het natuurpark een archeologische bezienswaardigheid van formaat. 

Nationaal Park Mercantour
Deel op Pinterest

5. Provence

Tijdens een vakantie aan de Côte d'Azur kan je diverse excursies of uitstapjes naar het binnenland maken. Zo is het zeker aanbevolen om ook de natuur in de Provence te ontdekken.

Actieve vakantie Côte d'Azur

Zin in avontuur en actie? Ook dat kan aan de Azurenkust. Wat dacht je van een trektocht in de bergen, een fikse beklimming met een mountainbike of een adrenalineboost tijdens het abseilen. 

1. Wandelen aan de Côte d'Azur

Er zijn vele mogelijkheden om te wandelen bij de Côte d'Azur. Tijdens een vakantie hier is de geur van bloemen steeds aanwezig en dat is niet zo vreemd. De mimosa (uit de vlinderbloemenfamilie) is in de loop der tijd uitgegroeid tot hét symbool van de Côte d’Azur. Dit komt omdat de Engelsen in het begin van de vorige eeuw volop mimosa meenamen. Aanrader voor mensen die houden van wandelen en bloemen: de Mimosa Route. Dit 130 km lange wandelpad voert vanaf de Corniche des Maures langs bloeiende mimosavelden naar het massief van Tanneron.

Voor fervente hardlopers die een combinatie van natuur- en cultuur zoeken raden we je aan om eens een City Running Tour in Nice te boeken. Hierbij ga je samen met een lokale gids hardlopen door zowel de stad, als het omliggende landschap. Een leuke en sportieve manier om meer over de regio en nabij gelegen natuur te ontdekken.

2. Fietsen aan de Côte d'Azur

Ook voor fietsers voldoende mogelijkheden. Een tocht langs de schitterende kustlijn of door de bergen in het binnenland is toch een droom voor iedere fietser? Er zijn ook vele mogelijkheden voor mountainbikers.

3. Canyoning

Volg de loop van een rivier door een van de vele kloven in het bergachtige binnenland. Laat je meeglijden in het helder stromende water of waag een sprong van 5 meter hoogte.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!