Ga naar content

De Var

De Var is een Zuid-Frans departement waar je, dankzij het mediterrane klimaat, het hele jaar door terecht kunt voor een heerlijke vakantie. Veel zon, rustieke dorpjes met een groot aantal bezienswaardigheden en natuurlijk die waanzinnige Provençaalse keuken! Tot de hoogtepunten behoort zeker de mondaine Côte d'Azur, maar ook de meren, rivieren, kloven en bergen in het binnenland. Op ontdekkingstocht in een bijzondere regio!

Natuur in de Var

Het is vooral de veelzijdigheid aan natuur die de Var zo bijzonder maakt. Je kunt tijdens een vakantie van enkele dagen de meest diverse activiteiten doen; van zwemmen en duiken in de zee tot hiken in de bergen, kajakken in een kloof en een glaasje rosé proeven bij een biologische boerderij.

Wijnen Var
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De bergen variëren in kleur en vorm. De groene glooiende hellingen van het Massif des Maures zijn anders dan de steile wanden in het Massif de la Sainte-Baume en niet te vergelijken met de rode formaties in de Estérel. Ook de indrukwekkende Verdon heeft haar geheel eigen karakter; in de kloof stroomt de melkblauwe rivier tussen steile grijze kalkstenen rotsen. En laten we de belangrijkste bezienswaardigheid niet vergeten, de donkerblauwe Middellandse zee en haar kust met baaitjes en stranden.

Massief in de Var
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Elk jaar in de herfst vindt de Semaine Varoise de la Nature plaats, met tal van speciale activiteiten rond het thema natuur. Wij trokken ook in deze periode naar de Var en dat beviel ons goed! Het najaar is een aangename periode voor een vakantie in Zuid-Frankrijk.

Mooiste plekken van Le Var

Genoeg te ontdekken dus in dit departement. Wij gingen op verkenning en nemen je mee in een overzicht van mooie plekjes om te zien. 

Overnachtingstips Le Var

1. Het Estérelgebergte

In het oosten van de Var ligt het Massif de l'Estérel, een gebergte dat zich kenmerkt door oranje rotsen. Diverse routes leiden over de bergen naar uitzichtpunten waar je een fantastisch panorama aantreft met zicht op de zee. Wie geen zin heeft in wandelen of fietsen kan met de auto over een van de mooiste kustwegen van Frankrijk rijden, de beroemde Corniche d'Or. Lees meer over dit en andere mooie plekken in de Esterel.  

Uitzicht op zee vanaf het Estérelgebergte
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Verdon

In het noorden van Le Var ligt voor velen het mooiste hoogtepunt van het departement, de Gorges du Verdon. Steil oprijzende rotswanden torenen hier hoog boven het blauwe water van de rivier. Een weg slingert boven de steile afgronden en vanaf de uitkijkpunten kijk je met knikkende knieën neer op de indrukwekkende spleet in de aardkorst.

Gorges du Verdon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het is puur genieten hier, van de mooie natuur, de ruigheid van de kloof en de gemoedelijke sfeer in de omliggende dorpen. 

3. La Dracénie

De groene vallei, ingeklemd tussen de Verdon, het Mauresmassief en de Esterel, draagt de sprookjesachtige naam La Dracénie. Wil je een stukje Provence vinden, zoals je dat herinnert uit je kindertijd, dan vind je dat in dit authentiek gebleven gebied. Verschillende middeleeuwse dorpen liggen verspreid over de vallei. Slenter over markten en neem plaats op schaduwrijke dorpspleinen waar Franse levensgenieters de tijd nemen voor een praatje of een wijntje.

Var natuurgebied
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op de kaart ligt een serie van wijngaarden, naast elkaar in de vorm van een glimlach. Je zou van minder blij worden. Maar ook voor de actieveling en natuurliefhebber is er veel te vinden. Want tussen alle culturele bezienswaardigheden, weet zelfs de natuur haar oorspronkelijke charme te behouden. De regio heeft veel rivieren, is heel groen en biedt talrijke wandel- en fietspaden. Lees meer over de authentieke Dracénie

Nog meer overnachtingstips

4. La Provence Verte

Stille dorpen en groene bossen zover het oog reikt. Met aan de randen van de regio imposante natuurverschijnselen zoals de Gorges du Verdon en het Massif de Sainte-Baume. De Groene Provence is net zo onbekend als La Dracénie. 

dorp in de Var
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En toch, sinds Brad Pitt zich hier kwam vestigen werd het op de kaart gezet als het geheim van de Provence. Hoewel de naam al doet vermoeden dat het een groene regio is, waren wij zeer verrast door de hoeveelheid en de uitgestrektheid van de bossen.

5. Plaine des Maures

De laagvlakte bevindt zich tussen het Massif des Maures in het zuiden en de kalkmassieven in het noorden van de Var. De slecht doorlatende siliciumbodem maakt dat de vlakte gedurende een groot deel van het jaar een puzzel van riviertjes en poeltjes is, die allen uitmonden in de Aille, een bijrivier van de Argens.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een deel van de vlakte bestaat uit een beschermd natuurreservaat, met een enorme rijkdom aan fauna en flora. Tientallen orchideeën, enkele zeer specifieke diersoorten en tientallen beschermde planten maken dit tot een uniek gebied. Midden in de Plaine des Maures ligt een stuwmeer, het Lac des Escarcets, dat aanvankelijk aangelegd werd voor het bestrijden van bosbranden, maar nu een belangrijk foerageergebied voor vogels is.

6. De Middellandse Zee

Eén van de grootste troeven van de Var is natuurlijk de Middellandse Zee. Van Saint-Cyr-sur-Mer tot aan Le Trayas kronkelt een gekartelde kustlijn, bedeeld met idyllische, verborgen baaien. Daal af met een trappetje en neem plaats op een kiezelstrandje, helemaal voor jou alleen. 

Bruisende badplaatsen en mooie stranden liggen verspreid langs de kust. Het gebied ten zuiden van het Massif des Maures omvat het Parc National de Port Cros, met de îles d'Hyères, île de Port Cros en île du Levant binnen het beschermde gebied. Vanaf Toulon kan je de boot nemen naar Porquerolles om deze natuurrijke eilanden te bezoeken. 

Kajakken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het grootste gedeelte van het jaar kan je zwemmen in de Middellandse Zee. Zelfs rond kerst is het water soms warm genoeg. Wanneer de golven rustig genoeg zijn, is er op diverse plekken de mogelijkheid om te kajakken. Wij deden dit langs de grillige kust bij Saint-Raphaël.

Wie met een bootje verder de zee op gaat, maakt kans op het zien van dolfijnen. Ook onder water valt er heel wat te beleven. Duik naar wereldberoemde wrakken en laat je verwonderen over het mariene leven in het heldere water van de Méditerranée. Murenen, tandbaarzen, schorpioenvissen, zeebrasem en andere zeedieren laten zich zien tijdens een duik.

7. Meren

Twee meren die de moeite waard zijn voor natuurliefhebbers. Het Lac de Saint-Cassien et het vogelreservaat van Fondurane in het Pays de Fayence, een gemeenschap van 9 dorpen. En het Lac de Sainte-Croix met haar turquoise water bij de Grand Canyon van de Verdon.

8. Overige natuurgebieden

Er zijn nog meer natuurgebieden te ontdekken, zoals de zoutmeren van Hyères en lagunes van Villepey bij Fréjus, de drie landtongen van het schiereiland van Saint-Tropez (Cap Lardier, Cap Taillat en Cap Camarat). Laat ons gerust weten als jij nog meer verborgen parels kent!

Streekproducten - Van mimosa tot kastanjes

Een roadtrip door de Var zal altijd gepaard gaan met een stukje cultuur. Want hoe fijn is het om over een Provençaalse markt te lopen en de geuren op te snuiven van al die lokale producten. Verleid te worden om lokaal geproduceerde wijn, olijfolie, truffels of honing te kopen.

In de winter bloeit de mimosa, een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De donzige bloemetjes zijn te zien in de hele Var regio, van tuinen tot de hellingen van de gebergten. Er is een speciale 130 kilometer lange Mimosa route uitgezet. In die periode zijn er dan allerlei activiteiten rondom de mimosaplant: van excursies en wandelingen tot braderijen. De meest uiteenlopende ambachtelijke producten met mimosasmaak worden aangeboden door lokale producenten: van mimosa ijs tot cocktails.

Kastanjes Var
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Jaarlijks vindt een groot kastanjefestival plaats in Collobrières, een plaats in het Massif des Maures. Een authentiek dorp, met kinderkopjes en fraai versierde gevels. Duizenden mensen komen er op af, om gepofte kastanjes te proeven of alle mogelijke producten op basis van kastanjes te kopen. Van ijs tot liqueur en kastanjebrood, het bestaat!

Wijn, daar kunnen we een heel hoofdstuk over schrijven. Leuk om te weten is dat de Var de grootste Rosé producent én verbruiker ter wereld is. 

Laat je smaakpapillen verwennen met gerechten uit de Provençaalse keuken, en probeer zeker de lokale olijven en olijfolie en truffels. Natuur en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer we het hebben over de produits du terroir, de lokale producten van de Var. 

Villages, kloosters en monumenten

De Provençaalse dorpen getuigen van een flinke dosis historie. Het ene dorpje is nog mooier dan het andere. Gelukkig zijn filmrolletjes ver verleden tijd, want met al die blauwe luikjes, oude deuren en afgebrokkelde gevels hoef ik me niet in te houden met fotograferen. 

Le Var huis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wat de mooiste dorpjes in de Var zijn is moeilijk te zeggen. Er is een lijst van 14 charmedorpen, waar onder meer Cotignac, La Cadière-d'Azur en Le Castellet op staan. Andere bekende namen zijn Salernes, Bargème en Collobrières. Allemaal mooi, maar dat zijn andere, minder bekende dorpjes ook.

Een van de hoogtepunten in de omgeving van Collobrières is het schitterend gelegen Monastère de la Verne. Tegen de flank van een berg, midden in de eindeloze bossen. Het klooster kan elke dag bezocht worden tussen 11u en 17u, maar is gesloten in januari en op katholieke feestdagen. In geval van brandgevaar sluit het klooster ook zijn deuren.

Monastère de la Verne
Chartreuse de la Verne Collobrières
Deel op Pinterest

En zo zijn er nog wel meer abdijen en kloosters te vinden in de Var: het Monastère Saint-Michel du Var, de Abbaye du Thoronet, Basilique de Saint-Maximin, Abbaye de la Celle, de Villa Noailles à Hyères en Domaine du Rayol.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Le Var en Atout France.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!