Ga naar content

Luberon in Frankrijk

Denk je aan de mooiste plekken in de Provence, dan denk je aan lavendelvelden, de Mont Ventoux, de toppen van de Ronde van Frankrijk. Vergeet echter niet het Parc Naturel Régional du Luberon met de grootste concentratie 'Plus beaux villages de France'.

Vakantie in de Luberon

De natuur in de Luberon is bijzonder mooi en in een beroemde rode reisgids uit 1969 wordt die Franse streek nog als onbereikbaar en ondoordringbaar beschreven. Daarom is het, door schrijvers als Peter Mayle en Jean Giono, geromantiseerde rustieke leven van de Provençaal tot op vandaag nog te vinden in dorpen waar het heden het verleden niet heeft uitgevaagd. De natuur deed er ook zijn voordeel bij. Wetenschappelijk bewezen adem je tijdens een vakantie in de Luberon de zuiverste lucht van Europa in en bewonder je er de klaarste sterrenhemel. Het bezorgde de streek het label Unesco werelderfgoed voor de Biosfeer.

Mooiste plekken Luberon

Veel doorsnee toeristen kiezen voor een zonvakantie in de Luberon: heerlijk relaxen bij een zwembad naast een romantisch vakantiehuis, terwijl de kinderen kunnen spelen in het water. Hoewel het klimaat heerlijk is, is er in het Franse natuurgebied veel meer te zien dan alleen maar een hotel met zwembad. Het is een paradijs voor wandelaars! En na al dat sporten en wandelen in de Luberon is het misschien toch geen slecht idee een dagje rust in te lassen, in de zon aan het zwembad! Hoe is de natuur, het landschap en wat zijn de mooiste plekjes in de Luberon? Een overzicht van mooie bezienswaardigheden en bijzondere gebieden:

1. Bergen in de Luberon

De Petit Luberon en de Grand Luberon kenmerken het schitterende berglandschap. De Kleine Luberon in het westen bevindt zich tussen de Alpen en de Middellandse zee. De grote Luberon bevindt zich in het oosten en bestaat uit witte kalkrotsen tussen steile wanden. In beide gebergtes vind je diepe rotskloven, fraaie dalen en steile wanden. De bergen vormen het leefgebied van vele roofvogels en andere wilde dieren.

Natuurreis Luberon
Deel op Pinterest

Het bergmassief van de Luberon wordt in het zuiden begrensd door de vallei van de Durance, en in het noorden door de vallei van de kleinere rivier de Calavon. Deze bepaalt meteen ook de grens met het volgende massief, dat van de Monts de Vaucluse, dat iets hoger gelegen is. Deze unieke situatie levert een enorme verscheidenheid aan landschappen en vegetatie op. In de vallei en op de hellingen overheersen de wijn- en boomgaarden, terwijl hogerop de vegetatie authentiek is gebleven, zeer bosrijk is en door de mens bijna onaangeroerd.

2. Mooie plaatsen in de Luberon

Toeristisch is de Luberon vooral bekend van zijn geklasseerde dorpen die als adelaarsnesten op zijn noordflanken liggen. Lacoste, Bonnieux, Oppède-le-Vieux en zeker het Ménerbes uit One Good Year van Peter Mayle zijn de populairste. Van hieruit maak je wandelingen over de goed onderhouden en gesignaleerde Grandes Randonnées (GR) over bijvoorbeeld de kam van de Luberon, van het eeuwenoude cederbos in Bonnieux tot aan de voet van de Petit Luberon in Cheval-Blanc. 

Mooiste plekken Luberon
Deel op Pinterest

3. Grasvelden en garrigues

De grasvelden op de toppen van de Grand Luberon klinken misschien als de minst spectaculaire bezienswaardigheid in de Provence, maar ze huisvesten wel de grootste variëteit aan bloemen, planten, vogels en vlinders uit de ganse streek. In de lager gelegen garrigues (uit de Keltische traditie en betekent letterlijk 'Boom van de rots') onderscheiden we twee types: de garrigue van de kurkeiken en de garrigue van de rozemarijn. In deze garrigues is de grootste rijkdom aan kruiden en medicinale planten te vinden. Ver van populaire trekpleisters en in alle rust zijn het stuk voor stuk interessante maar stevige wandelingen en aangepast schoeisel en een goede planning zijn noodzakelijk.

Dieren in de Luberon

In de vallei van de rivier Calavon, tussen Les Monts de Vaucluse en de Luberon, wordt het landschap getekend door wijngaarden, olijfbomen en cipressen. Van de oorspronkelijke bewoners zijn vooral de wilde zwijnen de meest spectaculaire, al zal je enige moeite moeten doen om ze te ontmoeten. Zeker in toeristisch hoogseizoen zal je ze pas tegen middernacht, op een verlaten weg in de heuvels en garrigues tussen de kurkeiken en wilde buxusbossen, kunnen verrassen. Of omgekeerd! Andere reguliere vaste gasten zijn vossen, dassen, hazen en konijnen. Die laatsten hebben dan weer meer te vrezen van uilen zoals de Grand en Petit Duc de l'Europe, dan van toeristen.

Sinds enkele jaren heeft de vale gier en de aasgier zich opnieuw in de Luberon gevestigd. Wie deze vogels met een vleugelspanwijdte van 2,5 meter van dichtbij wil zien, rijdt tot Remuzat, voorbij Mont Ventoux en oostelijk van Nyons. Een honderdtal van deze zwevers zorgen voor een adembenemend spektakel, net boven je hoofd!

De timing om meer specifiek aan vlinder- en of vogelobservatie te doen is zeer belangrijk. Het zou ons hier te ver brengen maar de observatiepost voor vogels in Merindol kan op elk moment van het seizoen de geïnteresseerde bezoeker zeker richting geven.

Je ontdekt allerlei dieren onder en tussen de stenen en rond het water. De groene meerkikker, muur- en parelhagedissen, gekko's, schorpioenen, bidsprinkhanen en slangen om er maar enkele te noemen. Alleen de zeldzame Viper is echt gevaarlijk, maar die hebben ze er in jaren niet gezien. Paddenconcerten zijn er ook geregeld en de nachtegaal zingt je onbewust in slaap.

Je eigen Provence

Ben je natuur- of sportliefhebber, het maakt niet uit, de Luberon biedt een thuis voor elk type toerist. Zelfs aan tafel, waar beiden zich ontmoeten, heeft een vakantie in de Luberon het beste te bieden; zongedroogde tomaten, olijfolie, de mix van Provençaalse kruiden. Courgetten, aubergines en cavaillons, allemaal van eigen bodem. Het is aan jou om zelf je menu van de dag samen te stellen en op Chateau de la Merletade weten ze je daar zeker mee te helpen.


Tot binnenkort in de Luberon!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!