Ga naar content

Wandelen in de Pyreneeën

De Pyreneeën, die zich uitstrekken op de grens van Frankrijk en Spanje, vormen één van de mooiste wandelgebieden in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk, althans dat is onze ervaring. De veelzijdigheid aan gesteenten en niveaus zorgt voor veel afwisseling. Wandelroutes voeren je langs de eenzame hoge bergtoppen, groene valleien en mooie watervallen.

Mooiste wandelgebieden Pyreneeën

Het hele jaar door kan je prachtige wandelingen en meerdaagse trektochten maken in de bergen. Enkele bekende hiking routes zijn de GR 11 in de Spaanse Pyreneeën, de GR10 in de Franse Pyreneeën, de Haute Randonnée Pyrénéenne (HRP) en kortere wandelroutes. 

Sierra de Guara hike
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij reisboekhandel De Zwerver zijn gedetailleerde wandelkaarten en -gidsen verkrijgbaar voor ieder gebied. Aangezien er zeer veel wandelpaden door de bergen voeren, raden wij toch aan om van tevoren je vakantie goed te plannen en alvast de mooiste wandelpaden in de Pyreneeën uit te stippelen. NatureScanner verkende zelf het gebied en geeft je een aantal tips voor populaire wandelroutes en tochten in minder bekende gebieden.

Populaire wandelvakanties

1. Wandelen in Ordesa

Ordesa y Monte Perdido is een van de ruigste en meest bijzondere wandelgebieden aan de Spaanse zijde van de Pyreneeën. Een bekende route voert door de Ordesavallei, tot helemaal aan het einde van het dal naar de bekende waterval Cola de Caballo.

Wandeltips Pyreneeen
Torla
Deel op Pinterest

Maar er zijn veel meer trektochten en korte wandelingen te maken in dit park met steile rotswanden. Trek er dus enkele dagen voor uit, zodat je niet alleen het hoofdpad kan wandelen! Ook de Añisclo, Pineta en Otalvalleien liggen binnen direct bereik en herbergen tal van indrukwekkende en rustige wandelroutes. 

2. Wandelen in de Sierra de Guara

Sierra de Guara is een voorgebergte, een van de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. Het is een markant, ondergewaardeerd klovengebied, waar wij echt van genoten hebben. Diverse wandelroutes voeren langs kleurrijke rotswanden, turquoise riviertjes en het altijd groene struikgewas. 

Mooiste wandelgebieden in de Pyreneeen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een aanrader om bijzonder te wandelen in de Pyreneeën, zeker voor mensen die iets minder goed te been zijn of voor gezinnen met jonge kinderen.

3. Wandelen in Aigüestortes

Aïguestortes - één van de twee nationale parken aan Spaanse kant van de Pyreneeën, met haar vele meertjes en kolkende riviertjes - heeft voor elke wandelaar wat te bieden. Het landschap is zeer afwisselend, met hoge bergen en talrijke meren. Daarnaast vind je in de regio vele prachtige dorpen met Romaanse architectuur.

Wandelen met kind Pyreneeën
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De bekendste route is deels toegankelijk voor rolstoelen en is een heerlijk pad om te wandelen met kinderen. Er liggen hier overal grote rotsblokken en het pad is heel breed. Zo kunnen jongens klauteren en meisjes huppelen, of omgekeerd! Maar ook voor ervaren wandelaars is het gebied een walhalla, met vier toppen boven de 3.000 meter hoogte!

Bekijk zeker ook tips van het Verkeersbureau over wandelen in Catalonië.

4. Cirques in de Franse Pyreneeën

Het Cirque de Gavarnie en het Cirque de Troumouse zijn keteldalen aan de Franse kant van de Pyreneeën. Imposante rotswanden, kuddes schapen en een grote diversiteit aan bloemen en planten kenmerken de tochten in dit gebied. 

Cirque
Deel op Pinterest

Ook aan de Franse kant van de Pyreneeën geniet je tijdens een trektocht van waanzinnige vergezichten! Bekijk de ervaringen van onze reporters tijdens het wandelen in de Pyrenées orientales en de tochten rond het Lac des Bouillouses.

5. Wandelen in Andorra

Bekijk ook het bijzondere landje Andorra, een dwergstaat in de Oostelijke Pyreneeën, waar je prachtige wandelingen kan maken.

Wandelvakantie in de Pyreneeën

Je kan kiezen voor een georganiseerde wandelvakantie, in groep met gids, of privé. SNP Natuurreizen biedt diverse wandelreizen in de Spaanse én de Franse Pyreneeën, zowel in groepsverband als individueel. Je hebt er dus een ruime keuze aan mogelijkheden.

Hoe oriënteren in de bergen?

Berggids Martijn Schell deelt nuttige informatie over oriëntatie in de bergen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!