Ga naar content

Ordesa y Monte Perdido

Mooie plekken in de Pyreneeën - Zowel in de zomer als winter komen natuurliefhebbers van over heel Europa genieten van de fraaie bergen in de Spaanse Pyreneeën. De hotspot voor velen is het Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park, een zeldzaam mooi natuurgebied op de grens met Frankrijk. De natuur bestaat hier uit diepe kloven, omringd door bergtoppen van ruim 3.000 meter hoog.

Mooiste plekken in Ordesa

Het nationaal park is in alle seizoenen mooi. In de lente en zomer zijn de valleien fris groen, in het najaar kleurt het natuurgebied in fraaie herfstkleuren en in de winter zorgt de sneeuw voor idyllische plaatjes. Wat zijn de mooie bezienswaardigheden en leuke plekken om te bezoeken in Ordesa?

1. Torla

Het pittoreske dorpje Torla vormt de uitvalsbasis voor hikers, klimmers en andere outdoor liefhebbers die deze hotspot van de Pyreneeën willen verkennen. Het plaatsje is niet alleen heerlijk om in rond te kuieren en lekker te eten, je vindt er ook diverse informatie- en natuurcentra en aanbieders van excursies in de omgeving. Kijk voor appartementen en hotels in Torla op Booking.com. Ook zuidelijker liggen gezellige dorpen, zoals Broto en Ainsa. 

Ordesavallei
Deel op Pinterest

2. Ordesavallei

De bekendste en mooiste plek in Ordesa is de gelijknamige Ordesa Valley. De gletsjervallei staat met haar steile wanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bergen reiken hier tot boven de 3000 meter hoogte en het landschap biedt een afwisseling van ijskoude watervallen, torenhoge rotswanden en met sneeuw bedekte bergtoppen. De Arazas rivier baant zich een weg door de Ordesa vallei en valt op diverse plekken als een waterval over de rotsen.

Mooiste plekken Ordesa NP
Deel op Pinterest

In de zomer is het niet mogelijk om zelf tot in het park te rijden: ieder kwartier vertrekken er bussen vanaf het natuurcentrum in Torla, die je tot op de parkeerplaats in het dal vervoeren. Kaartjes kan je best een dag eerder kopen, op een rustig moment. De wandeling door de Ordesavallei kan als het ware ingedeeld worden in drie delen van 1 uur wandelen. Het eerste deel is een makkelijk stuk, over een breed pad, langs drie watervallen. Het derde deel gaat tot diep in het dal, en biedt de mooiste natuur. De bekendste waterval, de Cola de Caballo of "paardenstaart", bevindt zich ook achterin het dal. 

3. Añisclo kloof

Vanuit het zuidelijker gelegen plaatsje Nérin kan je wandelen en actief zijn in een van de mooiere kloven van de Pyreneeën. De schaduwrijke Añisclo kloof is veel smaller dan het brede Ordesadal. Een 16 km lange wandelroute is hier uitgehouwen in de steile rotswanden en voert langs kolkend water. Dit is een van de beste canyoning gebieden van Spanje. Canyoning excursies kan je boeken bij bureaus in Torla en Nérin. Deze tours zijn inclusief materiaal, gids, foto's en vervoer naar de Gloces en Añisclo kloven.

4. Escuain

Escuain bevindt zich aan de andere zijde van het Ordesapark. Hier kan je wandelen in de kloof van de Yaga rivier.

5. Pineta

In het oosten van Ordesa Nationaal Park ligt de minder bezochte Pinetavallei. Wandel langs met mos bedekte rotswanden, kristalheldere meertjes, watervallen en hoge bergen. Los llanos de Lallari is een perfecte vlakte om te lunchen.

6. Monte Perdido

De Monte Perdido is een 3.355 meter hoge berg op de Spaans-Franse grens. Het is de derde hoogste berg van de Pyreneeën en hij kan van alle kanten in Ordesa gezien worden.

Wandelen in Ordesa
Deel op Pinterest

Niet alleen het dal is betoverend mooi. Ook boven in de bergen kan je prachtige trektochten maken met schitterende vergezichten.

Bereikbaarheid Ordesa

Je kunt met eigen vervoer naar Spanje rijden, maar voor veel Nederlanders is dat toch net te ver rijden. De reis wordt een avontuur wanneer je met de trein gaat. NS International brengt je tot in Barcelona en hiervandaan kan je verder reizen met huurauto of openbaar vervoer.

Transavia vliegt naar Barcelona. Hiervandaan is het nog 325 km rijden naar Torla. We raden altijd Sunny Cars aan voor het reserveren van een huurauto. Hier zijn alle kosten inbegrepen en zo vermijd je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!