Ga naar content

Wandelen in de Pyrénées-Orientales

Pyrénées-Orientales - Van meerdaagse trektochten en bergbeklimmingen tot korte dagtochten door rustgevende bossen. Het variabele landschap van de Pyrénées-Orientales (oostelijke Pyreneeën) biedt eindeloze mogelijkheden voor elk type wandelaar. De wandelpaden zijn over het algemeen goed gemarkeerd en er zijn ook voldoende mogelijkheden voor wandelingen met kinderen of beginnende wandelaars. Wij reisden af naar de Pyrénées-Orientales om te ontdekken wat de mooiste wandelingen van dit gebied zijn.

Mooiste wandelingen in de Pyrénées-Orientales

Wat zijn mooie trails in de oostelijke Pyreneeën? Wat ons betreft zijn dit de aanraders.

1. Ronde van de Canigó

Een echte Catalaan moet de Pica del Canigó minstens één keer in zijn/haar leven bedwingen. De hoogste piek van dit bergmassief is vanaf de “Refuge des Cortalets” als dagtocht te beklimmen. Maar de schoonheid van de Canigó is pas echt goed te zien tijdens de meerdaagse wandeltocht rond het massief.

Canigou
Deel op Pinterest

In vijf dagen tijd loop je dwars door het ongerepte landschap van de oostelijke Pyreneeën. De vijf berghutten bieden de mogelijkheid tot comfortabele overnachtingen en het lopen met lichte bepakking.

2. Gorges de la Carança

Deze spectaculaire dagtocht is niet voor mensen met hoogtevrees. De wanden van de kloof van Carança zijn op sommige stukken zo steil dat er een pad in uitgehakt moest worden. Je loopt dan “in” de berg als het ware. Maar goed dat er touwen zijn aangebracht om je aan vast te kunnen houden.

Het pad is goed begaanbaar en loopt aan de ene kant van de kloof heen, en aan de andere kant weer terug. Halverwege biedt een klein meertje welkome verkoeling op een warme dag. De vele bruggetjes die de kloof doorkruisen bieden goed zicht op de beek die er doorheen loopt. Dit zijn de beste plekken om de waterspreeuwen te zien die in de beek vissen. 

Carança kloof
Deel op Pinterest

3. Lac des Bouillouses

Het is bijzonder moeilijk om een mooiste wandeling te beschrijven in dit merengebied. Deze plek, in het hart van de Catalaanse Pyreneeën (natuurpark in het Franse deel), staat bekend om de schitterende natuur en vele wandelmogelijkheden. Het is dan ook één van de meest populaire plekken: de regio rondom het Lac des Bouillouses.

Het gebied bevindt zich (met de wagen) op 2 uur vanuit Perpignan, op een half uur van Font-Romeu, en is ook makkelijk met de skilift te bereiken. Het skistation in Font-Romeu brengt je naar het wandelgebied rond het Estany de la Pradella ; de skiliften in Formiguères kunnen als toegang dienen voor de meren van Camporells. En ook vanuit het skigebied Les Angles zijn er mogelijkheden om de wandelpaden te verkennen.

4. Gieren

Waar vale gieren zich over het algemeen goed laten zien, moet je voor een lammergier toch iets beter je best doen. Laat je de dieren nou net goed kunnen zien tijdens een wandeling op de bergkam van La Serre de Maury. Deze wandeling begint bij het skigebied van Formiguères, vanaf waar er een pad loopt richting de meren van Camporells (Estanys de Camporells).

Niet alleen heb je vanaf deze bergkam fantastisch uitzicht over de omliggende bergtoppen, je hebt hier ook een aanzienlijke kans om de op de thermiek rondcirkelende lammergieren te spotten. De grootste kans op lammergieren heb je aan het einde van de ochtend.

Lammergier
Deel op Pinterest

Deze wandeling is mogelijk als dagtocht maar is vanwege de berghut bij de meren van Camporells ook leuk om over twee dagen uit te spreiden.  

4. Mont-Louis - Saint-Thomas les Bains

Deze wandeltocht loopt parallel aan het spoor van Le Train Jaune (de gele trein) door het dal heen, van het treinstation van Mont-Louis tot aan de thermische baden van Saint-Thomas les Bains.
Onderweg heb je mooi uitzicht op de hangbrug van Gisclard, maar het absolute hoogtepunt is toch echt aan het eind.

In de thermische baden kun je even helemaal bijkomen van jouw wandelavonturen wat een goede motivator is om snel door te stappen. 

Saint Thomas
© Bart Schoon
Deel op Pinterest

5. Watervallen Cascades des Anglais

“De watervallen van de Engelsen” of Cascades des Anglais zijn erg leuk om met kinderen te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats bij Vernet-les-Bains is het ongeveer een uurtje lopen. Over de brede paden en rotsblokken kan uitstekend geklommen en geklauterd worden en je kunt lekker zwemmen in een van de vele poeltjes van de beek. Omdat deze beek vanuit smeltwater gevoed wordt, is het water kraakhelder. Onderweg kom je nog voorbij andere watervallen.

Cascades de l'Alzina
© Bart Schoon
Deel op Pinterest

6. Racou (Argelès-sur-Mer) - Banyuls-sur-Mer

Een wandeling langs de kust is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de Pyreneeën, toch geeft dit een unieke kijk op dit gebied. Onder de rook van de Canigó kijk je vanaf de rotsachtige kustlijn uit over de Middellandse zee. Of kom even helemaal tot rust op een strandje dat verstopt ligt tussen de rotsen.

Wandelvakantie in de Franse Pyreneeën

Onze reis werd mogelijk gemaakt door Pyrenées-Orientales Tourisme en Visitpo. Op de website vind je meer informatie over de streek. Heb je zelf zin in een wandelvakantie in de Oostelijke Pyreneeën van Frankrijk, dan kan je makkelijk zelf op pad. Het gebied in de Franse Pyreneeën is makkelijk te bereiken met de eigen auto of met de trein naar Perpignan. Eenmaal gearriveerd kunnen de wandelschoenen aan! Met een goede wandelkaart of app op je telefoon kom je een heel eind. 

Overnachtingstips Pyrénées-Orientales

Afbeelding van Bart Schoon
Geschreven door
Bart Schoon
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!