Ga naar content

Pyrénées-Orientales

Pyreneeën - De Pyrénées-Orientales is het meest oostelijke deel van de Franse Pyreneeën. Dit gebied is zo uniek omdat je, met enkele uurtjes rijden vanaf het mediterraanse strand, de hoogste bergtoppen kan bedwingen.

Het maakt, deze van oorsprong Catalaanse streek, erg populair onder reizigers die op zoek zijn naar een actieve vakantie. Het gebied ademt namelijk buitensport, in alle soorten en maten. Van kajakken en snorkelen, tot skiën of wandelen met uitzicht op de Middellandse Zee. Het kan hier allemaal!

Mooi gebied in de Franse Pyreneeën

Geen wonder dat Frankrijk en Spanje elkaar zo lang hebben betwist over de aanspraak op deze regio. De oorsprong van de vestingstadjes en de op de bergwand prijkende signaaltorens reikt terug tot de 13de eeuw. Maar sinds het verdrag van de Pyreneeën in 1659, zijn de Pyrénées-Orientales officieel onderdeel van Frankrijk. Al zijn de diepgewortelde Spaanse invloeden nog duidelijk merkbaar in het eten, souvenirs en het nog schaars gesproken Catalaans.

Natuur in de Oostelijke Pyreneeën

Als natuurliefhebber kun je hier je geluk niet op. De Pyrénées-Orientales huisvest namelijk de meeste biodiversiteit van Europa! Door de hoge variatie in biotopen bevinden zich hier enkele duizenden planten- en insectensoorten. Soorten die je absoluut gezien moet hebben als je hier op vakantie gaat zijn de apollovlinder en de Pyreneese lelie.

Apollovlinder
© Bart Schoon
Deel op Pinterest

Ook voor vogelliefhebbers is er voldoende te zien: Dit is namelijk één van de weinig plekken waar je alle vier de Europese soorten gieren kan zien. De vale gier, monniksgier, aasgier en de lammergier. Houd je ogen dus goed open.

Mooiste plekken in de Pyrénées-Orientales

Wat zijn de hoogtepunten om te zien tijdens je reis naar dit oostelijke deel van de Franse Pyreneeën? Onze reporter ging een week op stap en deelt zijn tips voor een actieve vakantie met een combinatie van cultuur en natuur.

1. Massief van de Canigó

Een iconisch bergmassief zichtbaar vanuit bijna elke uithoek van deze regio. De hoogste top ligt op 2.784 meter hoogte maar de voet ligt pal aan zee. De Canigó (Pic du Canigou in het Frans) vormt zo een natuurlijke barrière tussen de Franse en de Spaanse Pyreneeën. Dit baken van Catalonië is vanaf ver op zee al zichtbaar en biedt ruimte aan 500 km aan wandelroutes, 200 km aan mountainbikeroutes en 5 berghutten voor meerdaagse tochten. 

Canigó
Deel op Pinterest

2. Le train jaune (de gele trein)

Deze historische trein vormde ooit de enige (snelle) verbinding tussen het hooggebergte en bewoonde wereld in het lager gelegen gebied. Vanuit een heuse cabrio-coupé kun je genieten van het uitzicht op oude vestingstadjes, geel gebloemde berghellingen en geweldige rotsformaties. De trein vertrekt vanuit het vestingstadje Villefranche-de-Conflent en eindigt in Latour-de-Carol op zo’n 1200 meter hoogte. 

Gele trein Pyreneeën
Deel op Pinterest

3. Les Orgues d’Ille-sur-Tet

Vlakbij het dorpje Ille-sur-Tet ligt deze bijzondere rotsformatie die ook wel de orgelpijpen van Ille-sur-Tet worden genoemd. De jarenlange blootstelling aan weer en wind hebben de rotsen uitgesleten in een unieke vorm. Wandelend door dit unieke landschap waan je je bijna op een andere planeet. 

Orgues Ille-sur-Tet
Deel op Pinterest

4. Villefranche-de-Conflent

Dit vestingstadje uit de 11de eeuw is zo goed bewaard gebleven dat het inmiddels UNESCO-Werelderfgoed is. Binnen de imposante, volledig intacte stadsmuur vind je souvenirwinkeltjes, kunstgalerieën en nog echte authentieke bakkers en slagers.

Villefranche de Conflent
Deel op Pinterest

5. Grotte des Grandes Canalettes

Pal naast Villefranche-de-Conflent kun je de grotten van Canalettes bezichtigen. Dit grottenstelsel werd in 1951 per toeval ontdekt. Inmiddels is er meer dan 25 km aan gangenstelsel verkend. De grotten zijn met of zonder gids te bezoeken. Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur, waarbij er meerdere mooi verlichte ruimten bezocht worden vol stalactieten en stalagmieten.

6. Vernet-les-Bains en de thermische baden

Vernet-les-Bains is absoluut een bezoek waard. Al sinds het begin van de 20ste eeuw is deze plaats populair onder de Britse aristocratie, wat duidelijk terug is te zien in de bouwstijl van het badhuis, het casino en de vele villa’s. De mooie plaats is gelegen aan de voet van de Canigó en na een lange wandeling, bijvoorbeeld naar de Cascades des anglais, is het hier ultiem ontspannen in de warmwaterbaden. Een goede reden om een zwembroek in te pakken. Net buiten de stad vind je overigens vele prachtige oeroude bomen.

Ook meer naar het westen, vind je prachtig gelegen baden, les bains de Saint-Thomas.

7. Lac des Bouillouses

Onze reporter Valerie verkende een uitstekend wandelgebied rond dit stuwmeer in de Franse Pyreneeën. Het serene water weerspiegelt de majestueuze bergtoppen die het meer omringen, terwijl weelderig groen de oevers bedekt.

Mooie meren
© Naturescanner Valerie
Deel op Pinterest

In de omgeving zijn tal van avontuurlijke routes voor ervaren hikers, maar je kunt uiteraard ook gewoon ontspannen genieten van de natuur rond het Lac des Bouillouses.

8. De zoutmeren bij Le Barcarés

De hoge temperatuur en harde wind zorgen voor een bijzonder stukje natuur rond de zoutmeren in het Noordoosten van de Pyrénées-Orientales. Planten en insecten zijn hier goed aangepast aan droogte en het hoge zoutgehalte van het water.

9. Argelès-Sur-Mer

De badplaats Argelès-Sur-Mer, vlak onder Perpignan, ligt tussen de bergen van de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Het historische centrum met smalle straatjes is een bezoekje waard, maar zeker ook de omgeving rondom de badplaats. Zelfs in de herfst en winter is hier voldoende te doen voor de natuurliefhebber. Wandel bijvoorbeeld over de Sentier du Littoral, het wandelpad langs de kust. Geniet van de kliffen en mooie herfstkleuren. 

Massane Tower
© Office de Tourisme Argeles-sur-Mer
Deel op Pinterest

In de herfst is een fietstocht door de wijngaarden ook een aanrader, want dan vindt de 'vendage' plaats; het plukseizoen. Door de ligging tussen bergen en zee waait hier vaak een windje. Hiermee is het ook een prima bestemming voor watersport, van windsurfen tot wingfoilen.

Enkele bezienswaardigheden in de buurt van Argelès-Sur-Mer die de moeite waard zijn: de Tour de la Massane van 794 meter hoog voor het beste uitzicht over de Vermeille kust en het kasteel Valmy in Art Nouveau stijl. 

Vakantie in de Pyrénées-Orientales

Een vakantie in de oostelijke Pyreneeën in Frankrijk betekent niet per se dat je de hele tijd in de bergen aan het wandelen bent. Je kunt hier ook prima kiezen voor zon, zee en watersport. De vlakke wateren van de zoutmeren bij Le Barcarès en de immer aanwezige bergwind maakt deze stek zeer geschikt voor kite- en windsurfers.

Maar je kunt er ook kajakken, waterskiën, suppen, duiken of snorkelen. Liever de natuur in? Ontdek met een boottocht het Mariene natuurpark “Golfe de Lion” of maak een wandeling over één van de kustpaden waar het wemelt van de Europese kanaries, steltkluten, lachsterns of misschien wel een enkele kuifkoekoek. 

Landschap Pyrenées orientales
© Bart Schoon
Deel op Pinterest

Kies je toch voor een wandelvakantie? Het feit dat maar liefst 3 GR’s dit gebied doorkruisen bevestigt het vermoeden dat het een uitstekende bestemming is voor jouw volgende wandelvakantie. Verschillende berghutten en bivakplekken bieden de mogelijkheid tot langere trektochten. Lees meer over de mooiste wandelingen in de Pyrénées-Orientales.

Bijzondere overnachting

L’Orri de Planès is een ecologische lodge met een huiselijk sfeer. Ze wekken hun eigen stroom en warm water op en importeren alleen etenswaren van wel 30 lokale biologische producenten. Elke avond wordt er warm eten verzorgd en wordt er gezamenlijk gegeten. Overnachten is mogelijk in één van de kamers of of de camping.

Bereikbaarheid Pyrénées-Orientales

De stad Perpignan is als het ware de toegangspoort tot de Pyrénées-Orientales en is goed te bereiken met de auto en vliegtuig. Wij raden je echter aan om met de trein te gaan. Met de Eurostar en TGV reis je snel, comfortabel en milieuvriendelijk, kijk voor tickets op NS International.

Perpignan stad
© Bart Schoon
Deel op Pinterest

Er zijn vervolgens vanuit Perpignan voldoende mogelijkheden voor reizigers zonder eigen vervoermiddel. Zo kun je met de trein naar Banyuls-sur-Mer, het startpunt van de de GR10, en er loopt ook een spoorlijn vanaf Perpignan helemaal tot aan de grens met Andorra, midden in het hooggebergte. Dit spoorlijntje heeft onderweg voldoende stations van waaruit je direct de natuur in kan.

De reis naar de Pyrenées-Orientales van onze reporter werd mogelijk gemaakt door Tourisme Pyrénées Orientales en Visitpo.fr. Op de website vind je meer informatie om jouw vakantie voor te bereiden.

Afbeelding van Bart Schoon
Geschreven door
Bart Schoon
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!