Ga naar content

Lac des Bouillouses

Wandelen in de Pyreneeën - De Oostelijke Pyreneeën, in het zuiden van Frankrijk, vormen een prachtige en heel diverse bestemming voor zowel natuurliefhebbers als wandelaars. Eén van de meest populaire plekken in dit gebied is de regio rondom het Lac des Bouillouses, in het Catalaans ook Llac de la Bollosa genoemd.

Deze plek, in het hart van de Catalaanse Pyreneeën (natuurpark in het Franse deel), staat bekend om zijn adembenemende landschappen, de vele wandelmogelijkheden en de rijke fauna en flora. Het gebied bevindt zich op 2 uur vanuit Perpignan, op een half uur van Font-Romeu.

Reporter Valerie van Hauwaert ging hier voor ons op pad.

Barrage de Lac des Bouillouses, ideaal vertrekpunt van wandelingen

Van relaxte wandelingen tot uitdagende, meerdaagse bergtochten, hier is voor elk niveau wel iets te vinden. De wandelpaden rondom Lac de Bouillouses zijn heel goed gemarkeerd.

Vlakbij het meer is het Hotel Bones Hores gelegen. Hier zijn zowel individuele kamers met eigen sanitair, als de traditionele slaapzalen (met gedeeld sanitair, zonder lakens en handdoeken) aanwezig.

Hotel Bones Hores
Hotel Bones Hores
Deel op Pinterest

In de buurt van de barrage is ruime parkeergelegenheid. In de zomermaanden juli en augustus wordt de weg hiernaartoe echter afgesloten en brengen busjes / navettes je naar de start van de wandelroutes.

Mooiste wandelingen

Een overzicht van mooie routes om te wandelen bij Lac des Bouillouses

1. Boucle des étangs du Carlit

   Deze rondwandeling brengt je vanaf de stuwdam via een stevige klim naar het hogergelegen plateau, waar het ene na het andere bergmeer voor je opduikt. Zo loop je onder meer langs het Estany Negre (étang noir of zwarte meer), Estany Sec (étang sec of droog meer) en Estany de la Comassa. Opvallend hier is dat de benaming van de meren meestal in het Catalaans staat genoteerd.

   Wandel je de kleine variant (2u30), dan loop je langs 9 meren. De grote variant (3u30) doet nog eens 3 extra meren aan. Afstand in kilometers uitdrukken is niet zo gebruikelijk in de bergen; beter is te spreken over de nodige wandeltijd om ergens te komen.

   Deze tocht biedt adembenemende uitzichten op de omliggende bergen.

   2. Boucle de la Pradella (1u30) 

   Dit is een heel toegankelijke wandelroute. Als je startpunt bij de stuwdam ligt, dan krijg je eerst een langzame afdaling. Hier wandelen de paarden en koeien met je mee. Opgelet als er jonge dieren in de buurt zijn, dat mochten wij aan den lijve ondervinden! Tegen het einde wacht je dan een steile klim door een bosrijk stukje.

   De wandeling brengt je langs 4 meren: Estany del Raco, Estany Llarg, Estany Negre en het grootste meer Estany de la Pradella, dat dan ook haar naam mag geven aan deze boucle.

   Boucle de la Pradella
   Boucle de la Pradella
   Deel op Pinterest

   3. Secteur des Étangs Bleus

   De wandeling naar de Secteur des Étangs Bleus begint bij de parkeerplaats van de Bouillouses. Gedurende een drietal kilometer wandel je nabij en parallel met de rand van het meer Lac des Bouillouses. Naarmate je hoger klimt, openbaart zich een reeks van prachtige bergmeren met kristalhelder blauw water. Vandaar de naam van deze regio.

   Deze meren, omgeven door groene weiden en indrukwekkende rotswanden, vormen een prachtig decor. Elk meer biedt een geweldige plek om te rusten en te genieten van het uitzicht. Hoe hoger je wandelt, hoe beter je ziet hoe de rivier Têt meandert door de bergweides.

   De route is goed aangeduid en volgt de streek GR (regionale LAW) Tour du Capcir.

   Duidelijke routeaanduiding
   ©Naturescanner Valerie
   Deel op Pinterest

   4. Secteur des Camporells

   Voor de verkenning van deze ‘secteur’, kozen we voor een klim naar de Pic Camporells, vertrekkend vanuit de refuge. Deze piek flankeert de Pic Péric en de Petit Péric.

   Het pad ernaartoe was bij momenten bijzonder steil en heel rotsachtig. De grillige pieken, met hun besneeuwde toppen zelfs in de zomer, zorgden voor een waar spektakel tijdens deze wandeling. En er lag niet alleen sneeuw op de toppen. Vrij snel kwamen we zelf al in de sneeuw terecht.

   In deze periode van het jaar (begin juni) is het zaak om dan heel voorzichtig te zijn. Smeltwater kan immers onder een sneeuwlaag een riviertje vormen en zo een zwakke plek in de sneeuwmassa veroorzaken.
   Voor de afdaling zochten we onze eigen route langs diverse meren (Lacs des Camporells) en moesten we diverse keren onze eigen weg of oversteek zoeken over de bergrivieren.

   Secteur des Camporells
   Secteur des Camporells
   Deel op Pinterest

   5. Meerdaagse trektochten

   Naast de dagwandelingen biedt de regio Lac des Bouillouses ook mogelijkheden voor meerdaagse hikes, waarbij je kunt genieten van de prachtige natuur en het landschap gedurende langere tijd, met een verblijf in één van de berghutten of de zogenaamde refuges. 

   Een mooie tweedaagse huttentocht is de verkenning van de secteur des Étangs Bleus, een overnachting in de Refuge des Camporells en vervolgens de verkenning van de secteur des Camporells de volgende dag.

   Secteur des Camporells
   Secteur des Camporells
   Deel op Pinterest

   6. Pic Carlit

   De Pic Carlit is met 2.921m hoog het hoogste punt in dit oostelijke deel van de Pyreneeën. Deze top is dan ook vaak het dagdoel voor de meer geoefende bergwandelaar. De beklimming vereist een stevige conditie. Op de top word je echter getrakteerd op een panoramisch uitzicht, met als hoogtepunt de indrukwekkende toppen van de Canigou en de Puigmal.

   Overnachten in Refuge des Camporells

   De Refuge des Camporells op 2.250m hoogte, is een traditionele, bijzonder eenvoudige berghut.
   De hut biedt 1 grote slaapzaal met stapelbedden en dekens voor 19 personen. De sanitaire voorzieningen zijn zeer beperkt: geen douche, een ‘droog toilet’ en enkel buiten een stenen wasbak met ijskoud water.

   Er is een grote ruimte waar je kunt ontspannen en ’s avonds met z’n allen kan genieten van een warme maaltijd. Bij goed weer biedt het terras voor de refuge een schitterend zicht op het Estany del Mig en de omliggende bergtoppen.

   Op een weiland achter de refuge is er gelegenheid om met je eigen tentje te bivakkeren. Refuges zijn vooral in het hoogseizoen bijzonder populair bij wandelaars. Het is dan ook aan te raden vooraf te reserveren om zeker te zijn van een plaatsje in de berghut. Op aanvraag kun je ook een lunchpakket voor de volgende wandeldag verkrijgen.

   Refuge des Camporells
   ©Naturescanner Valerie
   Deel op Pinterest

   Goed voorbereid op pad!

   Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en de juiste uitrusting mee te nemen. Stevige wandelschoenen, voldoende water, snacks, zonnebrandcrème, lippenbalsem en beschermende kleding zijn een must. Hou ook zeker de weersomstandigheden in de gaten, het weer in de bergen kan snel omslaan.

   Overweeg eens met een gids op pad te gaan!
   Wij gingen 3 dagen met de plaatselijke gids op stap. Sarah las de wolken perfect en zorgde ervoor dat wij steeds op tijd op onze schreden terug konden keren en vlak voor het onweer de refuge bereikten. De gids was niet gebonden aan een organisatie maar werkte als zelfstandige.

   Een bijkomend voordeel van met een gids op stap te gaan, is dat zij de gebruikelijke paden vaak verlaten, hun eigen route maken en je daardoor zo op ongebruikelijke en ongerepte plekken komt. Zeker een aanrader!

   Secteur des Comparells
   ©Naturescanner Valerie
   Deel op Pinterest

   Nog veel meer in petto!

   In de Catalaanse Pyreneeën en specifiek rond het Lac des Bouillouses is er nog veel meer moois te ontdekken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon wilt genieten van een wandeling in een schilderachtige omgeving; of je hier maar één dag vertoeft of er meerdere dagen op uittrekt, deze regio biedt je hoe dan ook een onvergetelijke ervaring.

   Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Tourisme Pyrénées-Orientales.

   Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!