Ga naar content

Wandelen in Catalonië

Catalonië heeft alles te bieden voor een heerlijke wandeling of een actieve trektocht. Van de Costa Daurada tot de ruige gebergtes in het binnenland, de regio heeft een netwerk van meer dan vijfduizend kilometer aan langeafstandspaden en ca. vierduizend kilometer aan kortere wandelroutes.

Mooiste wandelroutes in Catalonië

Er is een eindeloze lijst aan wandelroutes in Catalonië. De grote verscheidenheid - langeafstand (GR-paden), korteafstand (PR-paden) en lokale routes (SL-paden) - bieden elk soort wandelaar de mogelijkheid om te wandelen in Catalonië, of je nu met vrienden of met familie op vakantie bent. Hieronder een overzicht van mooie wandelgebieden! 

1. Carros de foc

Van hut naar hut in Aigüestortes. Voor de meest ervaren en goed getrainde wandelaars is deze huttentocht in Catalonië een van de mooiste routes. De trektocht voert in een cirkel langs 9 berghutten in het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park. De hutten bevinden zich allemaal op een hoogte tussen 1.900 en 2.400 meter, en het hoogste punt van de tocht is de Contraigpas, op 2.475 meter. 

Deel op Pinterest

Om de hele route te wandelen heb je vijf tot zeven dagen nodig. De spectaculaire berglandschappen, de heldere meren en de prachtige zonsondergang laten een onuitwisbare indruk achter op wandelaars die deze tocht hebben beleefd.
Praktische info
: 55 km, rondwandeling, 9 etappes, medium tot zwaar. Beste periode van mei tot oktober. Hoogteverschil: +4.850 m / -4.850 m.

2. Het Vijfde Meer (El Cinquè Llac)

Een tocht vol magie en mysteries. Deze bergtocht op medium hoogte, net onder het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Nationaal Park, is toegankelijk voor ieder type wandelaar. De wandelroute slingert door een afwisselend landschap in een van de meest onbekende en verrassende gebieden van de Pyreneeën, tot het punt waar je Montcortés, het "Vijfde Meer", bereikt. Naast de mooie natuur, is deze omgeving ook omhuld door legendes, waardoor deze wandeling omringd is door een extra portie magie.

Montcortés
Deel op Pinterest

Praktische info: 105 km, rondwandeling, 5 etappes, makkelijk - medium moeilijkheidsgraad. Beste periode van mei tot oktober.

3. GR1 - Transversale Route

Het langeafstandspad de GR1 vangt aan bij de Griekse en Romeinse ruïnes van Empúries bij de Middellandse Zee, om vervolgens het hele noorden van Spanje van Oost naar West te overbruggen tot in het westen van het land, bij Finisterre in Galicië. Het Catalaanse deel leidt tot Pont de Montanyana, waar het pad haar weg door Aragón vervolgt.

De Transversal Trail loopt parallel met een andere bekende tocht in de Pyreneeën: de GR11 of Pyrenean Trail. De GR1 voert meer door het voorgebergte van de Pyreneeën, een bijzonder mooi landschap. Onderweg passeer je historisch belangrijke plaatsen, zoals Besalú en Ripoll, waar Romaanse architectuur domineert. Het laatste stuk wandel je door de Montrebei kloof, de enige lange canyon in Catalonië die alleen bereikbaar is via een uit de rotsen gehouwen pad. Dit is een van de mooiste wandelpaden van Noord-Spanje!
Afstand in Catalonië: 355 km.

4. Wandelen in het bos in Els Ports Natuurpark

Els Ports is een schitterend natuurgebied, met watervallen, bossen en prachtige rotsen. Het Natura 2000 gebied ligt nabij de Ebrodelta in het zuidwesten van Catalonië. Tijdens een wandeling in de bossen kom je volledig tot rust. Het park kenmerkt zich door twee verschillende klimaten, waardoor er een veelzijdige fauna en flora is ontstaan. 

Els Ports natuurpark
Deel op Pinterest

Meer dan 1.000 plantensoorten werden hier geteld en het is tevens een van de weinige plekken in Catalonië en Zuid-Europa waar beuken goed vertegenwoordigd zijn. Dieren zoals steenbokken, gieren, lynxen, steenarenden en adders kunnen hier gezien worden.

Wandelen is hier heerlijk. Het hoogste punt is de top van de Caro-berg (1.447 meter), waar je op een heldere dag de Pyreneeën en de Balearen ziet. Wie liever de tweewieler pakt, kan uitdaging vinden in de diverse mountainbikeroutes. Speleologen weten het gebied te vinden voor de vele grotten en kloven,

Bezoek
: het bezoekerscentrum in Roquetes, het regionale museum van Montsià (in Amposta, dat het belang van de ecologie in Els Ports laat zien) en het Ecomuseum van Els Ports (in Horta de Sant Joan).

5. GR11 - De Pyrenean Trail

De GR11 of Pyrenean Trail is de meest bergachtige trektocht in Catalonië. Deze langeafstandswandeling voert van de Middellandse naar de Cantabrische Zee, door de zuidelijke Pyreneeën, en verbindt hiermee Andorra, Aragón, Navarra en het Baskenland. Onderweg passeer je grote natuurgebieden, zoals Aigüestortes, Alt Pirineu en het Cap de Creus natuurpark. Bezienswaardigheden zijn belangrijke historische en religieuze gebouwen, waaronder Núria, met haar santuari en tandradtreintje, en het Sant Pere de Rodes klooster. Sommige delen zijn alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Bovendien ligt er gedurende een groot deel van het jaar veel sneeuw, dus de beste periode voor deze hike is de zomerperiode.
Totale afstand in Catalonië: 378 km. 

6. GR92 - Middellandse Zee Route

Wandelen langs de kust in Catalonië. Vanaf het vertrekpunt in Portbou, bij de grens met Frankrijk, langs Lloret de Mar tot het eindpunt in Ulldecona, in de Terres de l'Ebre, voert de GR92 van Noord naar Zuid langs de Catalaanse kust.

Grote delen van dit 583 kilometer lange pad vinden hun oorsprong in de tijd dat wachters hier op de uitkijk stonden voor piraten. De natuur is zeer veelzijdig, met prachtige grotten en scherpe kliffen. De ruige kust herbergt ook oude vissersdorpen, zoals Cadaqués, waar Salvador Dalí een huis had, en L'Ametlla de Mar, met haar mooie stranden.

Cap de Creus
Deel op Pinterest

Wandel door enkele van de mooiste Catalaanse natuurgebieden, zoals Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà, Montnegre i el Corredor, Collserola en Garraf, en tot slot de Ebredelta. Bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse ruïnes van het Sant Pere de Rodes klooster, de kastelen van Montgrí en Begur, de Botanische Tuin van Cap Roig en de overblijfselen van de Grieks-Romeinse cultuur in Empúries en Tarragona, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bij de Ebrodelta biedt de GR92 voortdurend zicht op de Middellandse Zee.

7. GR175 - Cisterciënzer route

Ontdek middeleeuws Catalonië! Deze rondwandeling verbindt de kloosters van Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Tevens staan historische dorpen van de Pla de Santa Maria en het ommuurde dorp Montblanc op het programma. In Poblet vind je een van de grootste kloosters in Europa, tevens UNESCO Werelderfgoed.

Deel op Pinterest

In het noorden liggen de Pradesbergen, een gebied met bronnen en wouden, dat tot Natural Site of National Interest benoemd is. In de regio van Urgell bevindt zich het 8 eeuwen oude klooster van Vallbona de les Monges en een kerk die de overgang van Romaanse naar Gothische architectuur weerspiegelt.
Technische info
: 105 km, rondwandeling, 3 etappes, makkelijk - medium. Kan het hele jaar door. Hoogteverschil: +3.295m / 3.309m.

8. Camino Ignaciano

Natuur, cultuur en spiritualiteit. Deze vrij nieuwe wandelroute in Catalonië (de Camí Ignassià) volgt de reis die de Spaanse geestelijke Ignatius van Loyola - oprichter van de Jezuïetenorde - heeft gemaakt in 1552: van zijn geboorteplaats bij Azpeitia in Guipúzcoa, naar Manreasa in het midden van Catalonië. Het traject voert door vijf autonome regio's en grotendeels over dezelfde paden als de Camino de Santiago. In Catalonië lopen de wandelaars langs wijngaarden van DO Costers del Segres en langs de beroemde berg van Montserrat, een prominente heilige plek in Catalonië.
Praktische info
: totale afstand in Catalonië 183 km, 7 etappes, lineaire route, gemakkelijk. Kan het hele jaar door. Hoogteverschil: +3.230 m / -3.148 m.

Duurzaam reizen

Groen op reis? Reis dan naar Catalonië met de trein (NS International).

We geven je hierboven alvast tips voor mooie wandelpaden en bekende trektochten, maar als je meer wil weten over hiken in Catalonië verwijzen we je graag door naar deze gids. Zoek je wandelroutes in de Catalaanse Pyreneeën, dan kan je hier meer info vinden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!