Ga naar content

Bergen in Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland. Geschikt voor winter- en zomervakanties, culinaire en culturele vakanties, actieve- en relaxvakanties. De afwisselende natuur in Frankrijk heeft iedereen wat te bieden, maar het zijn de bergen in Frankrijk die een walhalla zijn voor de echte outdoor liefhebber.

Vakantie bergen in Frankrijk

Om te wandelen, klimmen, skiën en uiteraard fietsen in de bergen zijn er veel mogelijkheden. Van de zuidelijke Ardennen naar het centraal massief, de Vogezen, de Jura, de Alpen en de Pyreneeën, Frankrijk is gevormd door een reeks van bergen en bergketens die uitnodigen om actief te genieten van al het moois.

Mooiste bergen van Frankrijk

Waar vind je de mooiste bergen in Frankrijk? Alle gebergtes in Frankrijk hebben hun charme. Wil je prachtige wandeltochten maken tussen hoge bergen, dan zijn de Alpen en de Pyreneeën aanraders. Wijnliefhebbers zullen een voorkeur hebben voor meer glooiende heuvellandschappen. Hieronder de mooiste berggebieden van het land en leuke tips voor een vakantie in de bergen in Frankrijk!

1. De Alpen

De bekendste bergen van Frankrijk zijn natuurlijk de Alpen, het hoogste gebergte van West-Europa. In Frankrijk wordt het onderverdeeld in de Noordelijke en Zuidelijke Alpen, die zich uitstrekken over het zuidoostelijk grensgebied tussen Italië en Frankrijk. De bekendste bergtop van de Franse Alpen is de Mont Blanc (4.810m), de op 1 na hoogste berg in Europa. Deze wordt omringd door Dome du Goûter, Mont Maudit en Mont Blanc du Tacu.

Mooiste bergen in Frankrijk
Deel op Pinterest

Voor wandelaars, fietsers, wintersporters en bergklimmers zijn de Alpen een favoriete bestemming om in de bergen in Frankrijk te vertoeven. Je herkent vast namen als de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux (Tour de France), de Goûter-route (klimroute naar de Mont Blanc), Val Thorens en Val d’Isère (skiën) en het Mercantour Nationaal Park, in de Alpes-Maritimes.

Wintersport bestemmingen

Er is heel wat te ondernemen in de winter en op onze site hebben we dan ook tal van tips over elke regio. Niet alleen over skiën en snowboarden, maar ook over de andere winteractiviteiten om te doen in de bergen. Check bijvoorbeeld de tips over winter in Isère van Gina, winter in Avoriaz en winter in Morzine van Mirre.
Onze reporter Sander bezocht Châtel en Les Gets

2. De Vogezen

De Vogezen, in het Frans "Les Vosges", is een middelhoog gebergte in het noordoosten van Frankrijk, ten westen van de Rijnvallei. Geologisch gezien is dit geen gebergte, daar door de druk van de vorming van de Alpen de Rijnslenk zakte en oudere steenlagen naar boven kwamen. Bergen zijn er echter genoeg in deze streek, vaak kenmerkend met ronde toppen, lokaal "les Ballons" genoemd. De hoogste top is de Grand Ballon (1.424m). Bekende bergpassen zijn de Col de la Schlucht en de Col de Bramont. 

Gebergtes in Frankrijk
Naturescanner
Deel op Pinterest

Je kunt de Vogezen ruwweg in vieren delen; de grote (hoge), centrale en lage Vogezen en de bron van de Lauter. Kenmerken van de Vogezen zijn het afwisselend heuvellandschap, de variatie in bossen, prachtige vergezichten en een mild klimaat. Tel daar bij op dat het slechts op ruim 500 km van de Nederlandse grens ligt en je begrijpt dat deze authentieke landelijke streek een favoriete bestemming is om de bergen van Frankrijk in te trekken. Wandelen, fietsen, mountainbiken, langlaufen (winter), kanoën, klimmen of te paard de omgeving verkennen, in de Vogezen kan het allemaal.

3. De Pyreneeën

De Pyreneeën is het gebergte op de grens van Spanje en Frankrijk. Het strekt zich uit van het oosten naar het westen tussen de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan en is ontstaan door een botsing van het Iberische Schiereiland met het continent van Europa. De bergen bestrijken zes Franse departementen en vier Spaanse regio’s. Het kleine bergstaatje Andorra ligt volledig in het gebergte.

De bergen in Frankrijk worden gekenmerkt door kleine, smalle valleien met steile hellingen. Uitzondering hierop is de Cerdagne streek in de Oostelijke Pyreneeën; met prachtige vergezichten oogt het uitgestrekt, open en zonnig. Het is uitstekend geschikt om te wandelen, maar je kan er ook mee met Le Petit Train Jaune, bijgenaamd de Kanarie, een knalgele trein. 

Bergvakantie in Frankrijk
Deel op Pinterest

Zowel aan de Franse als aan de Spaanse zijde van de bergen liggen diverse nationale parken. Het langgerekte en smalle Parc National des Pyrénées Occidental ligt in de Westelijke Pyreneeën. Hier liggen ook de hoogste Franse bergtoppen. Bekend onder de wielerliefhebbers (Col du Tourmalet of Col d’Aubisque) en geschikt voor ervaren en onervaren wandelaars, natuurliefhebbers, vogelaars, maar ook voor activiteiten zoals kajakken of raften zijn de Pyreneeën een heerlijke vakantiebestemming voor wie actief wil zijn in de bergen van Frankrijk.
- Wandelreis in de Pyreneeën van SNP.

4. De Jura

De Jura is een middelgebergte aan beide zijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Van noord naar zuid strekken de toppen zich naast elkaar uit in dit oude berggebied. Naar het westen verloopt de Jura terrasvormig, aan de oostzijde daalt het gebergte met een hoge, steile wand af. De hoogste toppen zijn te vinden in het zuiden, met aan de Franse zijde Crêt de la Neige (1.718 m). Naar het noordoosten toe worden de bergen lager. Het Juragebergte ziet er grillig en vreemd gevormd uit, met opvallende bergplooien, grotten, onderaardse rivieren en diepe kloven.

Berggebieden Frankrijk
Deel op Pinterest

Vernoemd naar het Latijnse "jura" (bos) zijn grote delen van deze Franse bergen bedekt met eiken, beuken en sparren. In tegenstelling tot de Alpen zijn de bergpieken niet erg hoog en de zomers niet zo heel erg warm. Je vindt hier overigens veel druipsteengrotten, maar bijvoorbeeld ook het klooster van Arlay, ooit toebedeeld aan Willem de Zwijger. Prinses Beatrix is nog altijd Barones van Arlay.

5. Het Centraal Massief

Het Centraal Massief of Massif Central is een hoger gelegen berggebied in het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, bestaande uit bergen en plateaus. Ontstaan door vulkanisme telt dit gebied meer dan 400 uitgedoofde vulkanen, meer dan waar dan ook elders in de Wereld! Het gebied heeft bijna een landklimaat met koude winters, vroege lentes en warme zomers. Door de invloed van de bergen kan het weer per streek sterk verschillen. In het zuidoostelijke deel van het Central Massif in Frankrijk liggen de Cevennen en de Grands Causses: een desolaat en bergachtig gebied van grote natuurlijke schoonheid.

Frankrijk bergen
Deel op Pinterest

De bergen zijn bedekt met bossen, graslanden en afgelegen riviervalleien, wat een gevarieerd landschap geeft. Diepe kloven geven het landschap een dramatisch aangezicht. Onder de grond bevinden zich prachtige grotten. Maar er is meer: naast grotten, spelonken en ravijnen zijn hier ook warmwaterbonnen te vinden, waaronder de bekende bron van Vichy. De kalkstenen ondergrond was nooit erg geschikt voor landbouw of industrie, waardoor de natuur hier zo ongerept is gebleven. De hoogste bergtoppen van het Centraal Massief zijn Puy de Sancy (1.886m) en Plomb du Cantral (1.855m). Het massief beslaat een groot aantal departementen waarvan de Ardèche met de gelijknamige rivier het bekendste is.

6. Franse Ardennen

Hoewel het meer bekend staat als het heuvelachtige, bosrijke laaggebergte in oostelijk België, strekken de Ardennen zich ook uit over Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk. Grofweg kan je de Ardennen opsplitsen in de hoge en lage Ardennen. De hoge Ardennen liggen ten noorden van de Ourthe in België met toppen tot ruim 600 meter.

De lage Ardennen strekken zich uit tot in Noord-Frankrijk met heuvels die over het algemeen niet hoger zijn dan 500 meter. Echt van bergen kan je hier dus niet spreken, maar wie dichter bij huis de natuur in wil, kan zeker een vakantie in de Franse Ardennen overwegen. Talloze kleine rivieren ontspringen in het Ardense heuvelland en het is dicht bebost, waardoor het een aantrekkelijk leefgebied is voor herten, wilde zwijnen en roofvogels. Je kan hier heerlijk wandelen en in de winter ligt er vaak genoeg sneeuw om te kunnen langlaufen.

Wintersport in de Franse bergen

In de winter zijn de Franse bergen niet minder een trekpleister voor vakantiegangers: niet om te wandelen, wel om te skiën, te snowboarden en te genieten van een leuke wintersport bestemming. Het aanbod skivakanties is dan ook groot. Goed vergelijken is aanbevolen: waar kan je mooi skiën in Frankrijk? Welke reisorganisaties bieden skivakanties in Frankrijk inclusief skipas, wat zijn de mooiste skigebieden in Frankrijk, enz. Aanbevolen en betrouwbare reisorganisaties om je wintersportvakantie in Frankrijk te boeken zijn TUI of ANWB. Nogmaals, goed vergelijken is aanbevolen, prijzen kunnen fors variëren.

Fit de Franse bergen in

Wanneer je in Frankrijk (of elders) naar de bergen gaat, is een degelijke voorbereiding van het grootste belang. Wat voor kaarten en gidsen neem je mee, hoe zorg je voor een goede conditie en welke oefeningen kan je thuis al doen? Bekijk eens onze tips voor bergwandeltechnieken en thuis trainingen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!