Ga naar content

Les Gets

Les Gets is een echt Frans dorpje, in het departement Haute-Savoie. Het is een vriendelijk dorp dat voor de toerist gericht is op de buitensport. Zowel in de zomer als in de winter zijn hier genoeg activiteiten te ondernemen. Les Gets ligt, net als Châtel in het wintersportgebied van Les Portes du Soleil

Wandelen, zwemmen in het bergmeer, klimmen en golfen (18 holes) zijn activiteiten die alleen in de zomer gedaan kunnen worden. Voor de durfals is er genoeg te beleven in het bikepark met 128 kilometer aan uitgezette paden. Les Gets heeft het grootste bikepark van Europa en heeft sinds 2019 drie keer de MTB-bekerfinales georganiseerd. Samen met Morzine en Châtel hebben zij verschillende wereldbekerkampioenschappen mountainbike ontvangen.

Les Gets hotel
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Voor het verblijf in Les Gets is er voor elke toerist wat wils. Er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden en er is een ruime keuze aan restaurants, waar je heerlijk kunt eten na een dag in de buitenlucht.

Ecotoerisme Les Gets

De gemeenschap van Les Gets en Les Portes du Soleil zijn er zich terdege van bewust dat (winter)toerisme een druk legt op de natuur. Om deze footprint te verminderen zijn er verschillende duurzaamheidsinitiatieven geïnitieerd. Lees er meer over op onze tab wAARDEvol reizen naar Les Gets.

Wat te doen in Les Gets 

De omgeving van Les Gets is fantastisch. Of je nu leuke activiteiten in de natuur zoekt of iets minder inspannend, zoals yoga of relaxen in de spa, er zijn voldoende mogelijkheden om je te vermaken. Sander bezocht Les Gets in de winter en heeft een aantal gave winteractiviteiten op een rijtje gezet.

1. Fatbiken

Les Gets heeft een bikepark voor mountainbiken, maar in de winter ligt dit onder een laag sneeuw en is dus onbruikbaar. Om in de winter toch te kunnen genieten van de omgeving op twee wielen, kun je in het dorp een fatbike huren.

Dit is een stoere mountainbike met extra brede banden, waardoor je minder snel wegzakt in de sneeuw. Gelukkig zijn de fietsen elektrisch, want ze zijn zwaarder dan een gewone MTB en een berg op fietsen is voor de gemiddelde Nederlander een uitdaging. Met deze fatbikes is het een activiteit die voor bijna iedereen mogelijk is! 

Fatbike
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Vanuit het dal waarin Les Gets ligt, kun je verschillende richtingen kiezen om naar boven te fietsen. Wij hebben de Mont Chéry beklommen. Het eerste stuk is een asfaltweg. Na een kilometer of drie kom je op een bosweg. Deze wegen worden logischerwijs niet gestrooid, zodat je hier op sneeuw fietst. En daar komen de dikke banden goed van pas. Hoewel de fietsen wat zwaarder zijn dan de gemiddelde mountainbike, zak je niet weg en is er ook veel grip, zodat je de fiets goed onder controle houdt.

Fatbike dikke banden
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

In de winter hangt er vaak een dunne sluierbewolking in het dal van Les Gets. Je hoeft gelukkig maar een klein eindje omhoog en je komt al boven de mist uit. Wij hadden het geluk dat we een strakblauwe hemel hadden. De heldere berglucht zorgde ervoor dat we erg ver konden kijken en veel bergtoppen in de verte konden zien, zelfs de Mont Blanc.

De hoogste berg van de Alpen, ligt op de grens van Frankrijk met Italië, is 4.810 meter hoog en ligt hemelsbreed op slechts 40 kilometer van Les Gets. 

2. Skiën en snowboarden

Les Gets ligt zoals gezegd in het skigebied van Les Portes du Soleil en biedt maar liefst 650 kilometer aan pistes. Dat is veel, het is zelfs zo groot dat het ook een stuk in Zwitserland omvat. Je kan dus al skiënd de grens over.

Hoeft het allemaal niet zo ver, dan kun je ook kiezen voor een kleiner gedeelte van Les Portes du Soleil en alleen voor de dorpen Les Gets - Morzine een skipas kopen. Dit kleinere stuk heeft alsnog zo’n 120 km aan pistes en is ideaal voor een beginnende skiër of snowboarder. Wanneer je meer gevorderd ben, kun je beter voor het hele skigebied kiezen.

Skiën Les Portes du Soleil
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Er zit een groot verschil in classificering tussen de blauwe pistes: de ene is heerlijk lui, vals-plat naar beneden. De andere komt meer in de buurt van een rode piste of sluit soms aan op de rode piste, waardoor je ook echt moet werken om beneden te komen. Indien je al enige ervaring hebt en vertrouwd bent op ski of snowboard, zijn deze pistes echt heerlijk om vanaf te gaan.

De liftinstallatie(s) zijn voldoende berekend op de toestroom van skiërs, wij hebben nooit echt in de rij hoeven te staan. Wanneer de liften opengaan in de ochtend is er wel enige drukte, maar dit is zeker niet onbekend voor de wintersporters.

Skipiste Les Gets
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

En vergeet de vergezichten niet! Aan de ene kant (zuid – zuidoost) heb je zicht op de Mont Blanc en het Mont Blancmassief. Aan de andere kant, in het noorden en noordwesten, kan je, wanneer er geen bewolking of mist hangt, het Meer van Genève zien liggen.

3. Sneeuwschoenwandelen

Wandelen kan op verschillende manieren in de omgeving van Les Gets. Met je wandelschoenen, snowboots of met sneeuwschoenen. Met de laatstgenoemde hebben we een wandeling op een van de berghellingen gedaan.

Biodiversiteit
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

In één van de vele verhuurwinkels in Les Gets zijn sneeuwwandelsets te huur. Mochten je eigen snowboots al geschikt zijn, dan hoef je misschien alleen de bindingen te huren.

De sneeuwwandelset bestaat uit wandelschoenen, met een verstevigde zool en twee gaatjes aan de zijkant van de punt van de schoen, en de bindingen. Bij deze schoenen worden de bindingen in deze twee gaatjes geklikt. Wanneer je met je eigen, stevige snowboots gaat wandelen, worden ze om je schoenen vast gegespt. Er is weinig verschil tussen de twee systemen en ze lopen hetzelfde. Verder bestaat de sneeuwwandelset nog uit twee wandelstokken om je te helpen in balans te blijven.

Sneeuwschoenwandelen
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Wij hebben een wandeling gedaan op het Plateau van Loëx, een fantastische plek om te voet te verkennen. Dit plateau is een verborgen parel, wellicht ook omdat niet het hele gebied het hele jaar betreden mag worden. Het stuk waar wij gewandeld hebben, was overigens wel permanent toegankelijk voor wandelaars. 

Een aantal maanden per jaar, in de winter (van 1 januari tot 15 mei) of wanneer de sneeuw begint, worden er delen van het plateau afgesloten om het korhoen rust te gunnen. Deze fazantachtige vogel kwam tot in de jaren 70 ook algemeen voor in Nederland en België, tegenwoordig komen ze alleen nog op de Sallandse Heuvelrug en de Hoge Venen in België voor. In Frankrijk wordt deze vogel ook beschermd en we merken dat de gidsen en mensen die we spreken erg begaan zijn met het korhoen.

4. Alta Lumina

Het Alta Lumina-pad is een indrukwekkende nachtwandeling en laat zich het best omschrijven als een lichtspektakel, maar het is meer dan dat. Het is een belevenis voor zowel je ogen als je oren. Het is een ware attractie die je wandelend in het donker door een bos aflegt, waarbij er een verhaal verteld wordt - uitgebeeld door middel van projecties, lichtshows en muziek. 

Alta Lumina
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Er zijn verschillende stops in de wandelroute waar je, soms op een bankje, naar de projectie of lichtshow kunt kijken. Je zit of loopt middenin of dóór de lichtshow, waardoor je je echt in het verhaal begeeft.

Wij hebben Alta Lumina op een winteravond bezocht en het was schitterend! Door de besneeuwde bomen geeft de lichtshow een extra dimensie en waan je je in een echt betoverd bos...

5. Châtel

Wij combineerden onze vakantie in Les Gets met het nabijbelegen dorp Châtel. Dit heeft een hele andere vibe dan Les Gets, het is ook groter en drukker, maar is erg gezellig in en rond de restaurants en cafés. Er is veel keuze in overnachtingsmogelijkheden en horeca aangelegenheden. Deze zitten ’s avonds gezellig vol met vakantiegangers, die de hele dag in de bergen geweest zijn.

Châtel
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Châtel heeft een goede connectie met de skigebieden eromheen. De piste boven het dorp heeft een snowpark voor de stuntmannen en -vrouwen, maar het piste-aanbod is hier beperkt. Vanuit het centrum rijden de hele dag door gratis pendelbussen van en naar de ski-liften van Linga en verder in het dal, Pré la Joux

Wanneer je verder in Les Portes du Soleil wilt trekken om een mooie tocht te maken, kun je het beste beginnen bij Linga. Pré la Joux is erg druk, vooral aan het begin van de dag wanneer de liften opengaan. Vanuit Pré la Joux kun je in de richting skiën van Avoriaz, een bijzonder autovrij dorp, met interessante architectuur.

Bereikbaarheid Les Gets

Wij reisden met de trein naar Les Gets. Dit is een heerlijk ontspannen manier van reizen - geen files - waarbij je in de trein toegang hebt tot WiFi en in een gereserveerde stoel uit kunt rusten van alle hectiek voor vertrek.

De Eurostar / TGV is een duurzame en goed toegankelijke manier om naar Les Gets te reizen. Het is ook te boeken via NS International. Naast de ontspannen manier van reizen is het ook ecologisch verantwoord: zo is er maar 20% van de CO2-uitstoot ten opzichte van reizen met de auto.

Trein
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Het laatste stuk van het treinstations Cluses naar Les Gets of via Thonon-les-Bains naar Châtel is via een busverbinding te overbruggen.

Sander bezocht Les Gets op uitnodiging van Greenspin en de Toeristische Dienst van Les Gets.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!