Ga naar content

Wintersport in Méribel

Frankrijk - Het Franse Méribel ligt in het hart van het overkoepelende wintersportgebied Les Trois Vallées in de Franse Alpen (regio Savoie Mont Blanc). De "Drie Valleien" staat bekend als het grootste aaneengesloten wintersportgebied ter wereld en staat ook in menig lijstje met mooiste skigebieden dankzij de sfeervolle houten accommodaties en de prachtige omliggende natuur. 

Met maar liefst 600 kilometer aan pistes is Les Trois Vallées een waar walhalla voor snowboarders en skiërs. Hier ben je werkelijk nooit klaar met verkennen. Geen wonder dat hier in 2023 het Wereldkampioenschap skiën plaatsvond. 

2023 Méribel
© Sylvain Aymoz
Deel op Pinterest

Maar ook als je geen skiër bent, zoals ik, heb je eindeloze opties om te genieten van het winterwonderland. Ik ging op uitnodiging van Meribel Tourisme half maart op pad om de outdoor mogelijkheden in winters Méribel te verkennen.

Skigebied Méribel

Vanuit Méribel heb je onbegrensde mogelijkheden om te skiën en snowboarden. Dankzij de vele gondels en liften sta je in enkele minuten aan de top van een berg, waar je geniet van panoramische uitzichten voordat je afdaalt. Dankzij de hoge ligging en de sneeuwkanonnen is Les Trois Vallées een sneeuwzeker wintersportgebied gedurende het hele winterseizoen. Zeker het hoogst gelegen wintersportdorp in de Méribel Vallei, Méribel-Mottaret (1750 m), staat met zijn ski-in ski-out opties garant voor een mooie vakantie in de sneeuw.

1. Pistes

Rond Méribel vind je maar liefst 150 kilometer aan pistes voor ieder gezelschap en ieder niveau. Groene, blauwe, rode en zwarte pistes zijn allemaal vertegenwoordigd. Wie net begint kan goed overweg op de groene pistes of de themapistes in het Altiport bos. Wie in is voor een uitdaging neemt de pittige afdalingen van de hogere bergen. Ook heeft Méribel speciale zones voor de freerider, die beschermd zijn tegen lawines. In Méribel kan je van de eerste zonnestralen tot de sluiting van de liften door zonder één keer dezelfde piste te doen. Om alvast een indruk te krijgen van de pistes kan je kijken op de plattegrond van Méribel.

Pistes Meribel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Skipassen

Het voordeel van verblijf in Méribel is de uitstekende verbinding met de andere zes resorts in Les Trois Vallées (Courchevel, Brides-les-Bains, Les Menuires, Saint-Martin-de-Belleville, Val Thorens en Orelle). Je bereikt andere skiresorts eenvoudig met gondels en liften. Je kan er dan ook voor kiezen om enkel een skipas te kopen voor Méribel óf voor de volledige Trois Vallées zodat je jouw dagen 100% benut. 

De prijzen liggen hoger dan in andere wintersportoorden, maar in verhouding tot het enorm aantal pistes is de prijs wel verklaarbaar. Ook voor voetgangers zijn speciale passen te koop voor toegang tot de liften en gondels die je tot aan de mooiste uitkijkpunten en winterwandelroutes brengen.

Activiteiten Meribel

Uiteraard kan je prachtig skiën en snowboarden in Méribel, maar we laten je ook graag zien dat er voor niet-skiërs meer dan genoeg te beleven is. Leuk voor gezelschappen waarbij niet iedereen de piste op wil of als je tussen het skiën door afwisseling zoekt met andere activiteiten. Het is namelijk ontzettend leuk om de natuur van Méribel in verschillende vormen te ervaren. Hierbij de leukste dingen om te doen in Méribel.

1. Skiën en snowboarden

Enkele van de niet te missen ski runs in de Méribel Vallei zijn:

 • Mauduit - De Saulire Express gondel 1 en 2 brengen je naar de top van een piste die door locals gezien wordt als legendarisch! Spanning gegarandeerd op deze rode piste met een stevige drop en variërend terrein.
 • Roc de Fer - Op deze piste treed je in de skisporen van de finalisten van de World Cup 2015 en 2022. Een afdaling van 2,5 kilometer die berucht is om zijn verrassende wendingen.
Skigebied Meribel
© Sylvain Aymoz
Deel op Pinterest
 • La Combe du Vallon - Met de Mont du Vallon lift reis je naar het hoogste punt van het Méribel resort. Je wordt getrakteerd op uitzichten over de Vanoise en Mont Blanc voor je naar beneden raast over de 3 kilometer lange, steile piste.
 • Le Grand Tour des Trois Vallées - Voor wie in is voor een uitdaging en alle dorpen van de Drie Valleien in een dag wil aandoen.

2. Wandelen

Zomer of winter, er zijn genoeg mogelijkheden om te wandelen in Méribel. Koop een non-skiër pas en je hebt toegang tot diverse gondels en liften die je bij de mooiste wandelpaden hoog in de bergen brengen. Maar ook de wandelroutes in het Tueda Reservaat en het Altiport bos zijn aanraders. Deze gebieden bereik je eenvoudig wandelend of met de bus.

Wandelen Meribel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ik maakte een relaxte wandeling in het Altiport bos, gelegen boven aan Méribel Centre. Dit bos bereik je met buslijn C. Stap uit bij bushalte Le Blanchot en volg de gele bordjes met sneeuwpoppen om op de wandelpaden uit te komen.

Vanuit hier heb je diverse opties, de wandeltijden staan aangegeven in enkele reis:

 • La Forêt de Fontany, 1,5 uur
 • Le Pic Noir, 2,5 uur
 • Le Clos Bernard, 45 min
 • Les Rhodos, 1,5 uur
 • Morel, 1 uur
 • Le Rond Point, 30 min
 • Meribel Village, 1 uur

Het leuke aan een wandeling in het Altiport bos is dat je tussen de dennenbomen door soms ineens wordt getrakteerd op een bergtop. Zeker als je omhoog wandelt naar een van de uitkijkpunten heb je waanzinnig zicht over de vallei en de omringende toppen. Tip: kom vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de middag. Overdag kan het flink druk worden op de pistes die door het bos lopen en dat verstoort de rust.

3. Sneeuwschoenwandelen

Een sneeuwschoenwandeling brengt je op plekken waar je met normale wandelschoenen niet kan komen. Dankzij de ‘tennisrackets’ onder je voeten zak je niet tot je middel in de sneeuw en kan je dus off the beaten track gaan.

Wij deden zelf de sneeuwschoenwandeling met Fabien Lamborot in het Altiport bos. Tijdens zo'n hike dompel je je volledig onder in het bos. Fabien nam ons mee naar 'La Pampa', oftewel de plekjes buiten de gebaande paden. Tussen de bomen door, over besneeuwde hellingen, omhoog op weg naar een uitkijkpunt vanwaar je zicht hebt op de bergruggen van Les Trois Vallées.

Sneeuwschoenwandelen Méribel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens zo'n wandeling heb je kans om dieren te zien, zeker reeën worden regelmatig gespot. En zie je ze niet, dan zie je wel hun pootafdrukken of uitwerpselen. Fabien wees ons ook op cilindervormige kale plekken in de sneeuw. Hier had een familie reeën geslapen! Ook vertelde hij dat er soms wolvensporen gevonden worden, ook al zie je deze dieren niet. Op rustige plekken tonen ook de gemzen zich af en toe.

Met een gids op pad heeft zo zijn voordelen, want hij of zij neemt je mee naar bijzondere plekken en geeft informatie over de flora en fauna in het gebied. Het is zeker ook mogelijk op eigen houtje op pad te gaan met sneeuwschoenen maar dan is het wel aan te raden op de paden te blijven; een ongeluk is snel gebeurd in de bergen! 

Naast de sneeuwschoenhike in Altiport is het ook leuk om naar het Tueda Reserve of naar Aguille de Fruit te gaan voor een trektocht. En wat denk je van een combinatie van sneeuwschoenwandelen en Qi-gong oefeningen?

4. Langlaufen

In twee gebieden rond Méribel is het ook fijn langlaufen. Maak een rondje om Lac de Tueda in het Tuéda natuurreservaat of ga voor een iets uitdagendere route door de bossen van Altiport. 

L'Altiport
Het Altiport bos is een fantastische plek voor cross-country ski. Hier is maar liefst 90 kilometer aan loipes uitgezet die helemaal doorlopen tot aan La Tania in Courchevel. Drie routes nemen je mee door het bos, met regelmatig mooi zicht op de bergen van het naastgelegen Vanoise NP. Alle pistes starten bij restaurant Le Blanchot. 

Tuéda Natuurreservaat
In het Plan de Tuéda - op de hoger gelegen gebieden bij Méribel Mottaret -  slingeren twee gemakkelijke groene en blauwe paden door de Alpendennen. De lus rond het Lac de Tuéda is ideaal voor beginners, terwijl de blauwe route dieper het bos in gaat en je over een lengte van 5 kilometer 100 meter moet klimmen. De open ruimtes van het Tuéda natuurreservaat zijn heerlijk voor wie deze winter ook alle schoonheid van de natuur bij Méribel wil zien.  

Cross country skiing Méribel
Langlaufen Méribel
Deel op Pinterest

Groene route - Lengte 1,5 km - Klim 25 m
Groene route - Lengte 1,5 km – Klim 10 m
Blauwe route - Lengte 5 km - Klim 110 m
Rode route - Lengte 10 km - Klim 230 m

Méribel Altiport naar Courchevel 1850 - Lengte 17 km, heen en terug – 400 m klimmen op de heenweg en 300 m op de terugweg.
Méribel Altiport naar Courchevel La Tania - Lengte 16 km heen en terug – 100 m klimmen op de heenweg en 520 m op de terugweg.
Biatlon
(langlaufen en schieten) - Leer of beoefen deze sport met de instructeurs op een schietbaan waar de Franse biatlonkampioenschappen worden gehouden.

5. Yoga

Ik nam deel aan een bijzondere sessie in het Tueda reservaat waarbij wandelen en yoga gecombineerd wordt. Instructeur Magali van Sejour Coaching Nature stond me breed lachend op te wachten bij de parkeerplaats. Ze past haar kennis van de Chinese en Ayurvedische geneeskunde toe om mensen het Tueda reservaat te laten erváren in plaats van te laten zien. Het begon voor Magali met ouder-kind yoga sessies, maar tijdens de corona crisis merkte ze dat een breder publiek interesse had in yoga en nu is het voor iedereen mogelijk deel te nemen aan deze bijzondere ervaring.

Yoga Méribel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Magali nam mij met groot enthousiasme mee in een ontdekking van de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte die in het Tueda reservaat duidelijk aanwezig zijn. Bij ieder element past een eigen ademhalingstechniek, wandelritme en yogapose. Het waterelement gaf bijvoorbeeld een fijne flow terwijl bij vuur heel energieke bewegingen passen. Tijdens de sessie betrekt Magali het landschap bij de oefeningen. Zo namen we poses aan die deden denken aan een boom en deden we de oefeningen voor element water bij de rivier.

Door de combinatie van wandelen en yoga ervaarde ik de natuur extra intens omdat ik heel bewust was van het landschap om me heen en de sensatie van de elementen. Het bijzondere was dat de elementen opstaken terwijl we ermee bezig waren. De zon brak door bij onze vuuroefeningen en de wind stak op bij lucht.

6. Paragliden

Voel je zo vrij als een vogel terwijl je onder begeleiding van een ervaren instructeur met een paraglide tussen de bergtoppen door vliegt. Voor wie altijd op zoek is naar nét dat beetje extra en wel houdt van adrenaline is paragliden een fantastische ervaring. De uitzichten over Les Trois Vallées én de Mont Blanc ga je nooit meer vergeten.

Paragliden winter Meribel
© Méribel Tourisme
Deel op Pinterest

7. Paardrijden

Op de rug van een paard ervaar je op relaxte wijze de natuurlijke schoonheid van Méribel. Je ziet de berglandschappen langzaam aan je voorbij trekken en hebt alle tijd om te genieten van het landschap. Er zijn tochten voor alle niveaus waardoor je ook als beginner kan deelnemen. 

Paardrijden winter Méribel
© Sylvain Aymoz
Deel op Pinterest

En ben jij al bekend met ski-joering? Hierbij stap je op de ski's en laat je je voorttrekken door een paard. Een instructeur houdt het paard onder controle zodat de tocht veilig verloopt.

8. Fatbiken

Voor de fietsfanaten is er ook in de winter voldoende te verkennen vanaf het zadel. Dankzij de dikke banden van de fatbikes trap je makkelijk door de sneeuw heen en verken je de mooiste gebieden op eigen tempo.

Meribel fatbike
© Sylvain Aymoz
Deel op Pinterest

9. Sleeën

Vanuit Méribel Centre pak je de Tougnète gondel omhoog voor een bijzonder tochtje. Je stapt in een slee voor een avontuur op de Mission Black Forest sleebaan. Je glijdt in hoge snelheid naar beneden over een sleebaan van wel 3,4 kilometer lang. Op sommige plekken moet je de rem volop indrukken om niet uit de bocht te vliegen. Heerlijk voor de adrenaline en onderweg heb je na elke bocht weer ander zicht op de vallei en de omliggende pieken. Ook leuk met oudere kinderen (vanaf 12 jaar).

Mission Black Forest Meribel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

10. Indoor sporten

Een dagje slecht weer? Geen probleem! Breng de dag door in Parc Olympique in Méribel Centre. Baantjes trekken, schaatsen, klimmen op de klimwand, tafeltennissen en scuba diving vormen een leuke afwisseling voor de mindere dagen.

11. Wellness

Méribel is koningin van de wellness. Na een fijne dag buiten is er niks lekkerder dan een duik in een warm zwembad of een goede massage om de spieren te ontspannen. Dankzij de focus op wellness hebben vele hotels in het resort spa-faciliteiten.

Wellness in Méribel
© Sylvain Aymoz
Deel op Pinterest

Hotel Le Mottaret is een fijne accommodatie als je houdt van luxe en wellness. Het ligt enkele stappen verwijderd van de piste en biedt op meerdere manieren een relaxte spa-ervaring. Reserveer bijvoorbeeld de hottub buiten op het terras om samen met je gezelschap na te bubbelen met uitzicht op de bergen. Of maak gebruik van het gloednieuwe wellnesscentrum binnen met zwembad, hammam, massageruimte en kleine sportruimte. Tijdens het relaxen kijk je uit over de vallei.

Outdoor activiteiten in Méribel

Ik ging op pad om de outdoor mogelijkheden in Méribel te verkennen. Buiten de pistes is er namelijk nog veel meer te beleven!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!