Ga naar content

Plan de Tuéda

Natuur bij Méribel - Aan de westelijke rand van Nationaal Park de la Vanoise ligt natuurreservaat Plan de Tuéda. Op steenworp afstand van wintersportresort Méribel waardoor je in de winter een ochtend wandelen combineert met een middag op de piste. Maar ook in de zomermaanden zit je hier helemaal goed voor een actieve bergvakantie. Dompel je onder in de Alpiene flora en fauna van het Tuéda reservaat.

Natuur en dieren

Plan de Tuéda is sinds 1990 een beschermd natuurreservaat vanwege de bijzondere dieren, planten en bomen die er voorkomen. Voornamelijk de hoge concentratie aan de alpenden pin cembro, een dennenboom met een ronde top, is speerpunt geweest om het gebied te beschermen. Deze boom is ontzettend zeldzaam maar in Tuéda vind je het grootste pin cembro bos van Europa. Dit alleen is al een reden om Tuéda te bezoeken.

Plan de Tueda natuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Leuk weetje: de reden dat de pin cembro zo zeldzaam is, is omdat hij afhankelijk is van de cassenoix moucheté (notenkraker). Deze gespikkelde bruine vogel helpt de zaden van de boom verspreiden. De zaden van de boom hebben een stevige schil waar alleen de notenkraker doorheen kan komen en dus wordt deze vogel gezien als de tuinman van de alpenden. 

De vogel verzamelt in de zomermaanden de noten van de boom en kraakt deze. Vervolgens verstopt hij ze onder de grond als voorraad voor de winter. Maar hij vergeet een deel van de noten op te eten en deze noten hebben de kans om te gaan ontkiemen en uit te groeien tot een nieuwe boom.

Dieren Tueda reservaat
© Sylvain Aymoz - Méribel Tourisme
Deel op Pinterest

Let in de zomermaanden dus goed op of je de notenkraker aan het werk ziet. En houd ook je ogen open voor andere diersoorten. Ik zag de steenarend rondcirkelen boven het winterwonderland en je kan ook zomaar een gems of steenbok tegenkomen. In de zomermaanden hoor je net als in andere Alpengebieden de marmotten fluiten. Zij komen in april weer uit hun winterslaap.

Mooiste plekken Tuéda

Wat is er te zien in Plan de Tuéda? Bergen, een prachtig meer, bossen en een fijne berghut karakteriseren het landschap. Op deze plekken wil je geweest zijn!

1. Lac Tuéda

Je kan er niet omheen als je Tuéda bezoekt. Het meer van Tuéda is het herkenningspunt van het park. In de zomer prachtig blauw, in de winter bedekt onder een dikke laag sneeuw en ijs. Het meer is beschermd en mag niet gebruikt worden om in te zwemmen of op te varen, Vissen mag wel. Wat natuurlijk altijd mag is er omheen wandelen of langlaufen. Opvallend is de lichte zwavellucht die van het meer afkomt.

Lac Tueda
© Sylvain Aymoz
Deel op Pinterest

2. Mont Vallon

In Plan de Tuéda sta je constant oog in oog met Mont Vallon, de trots van de Méribel vallei. De puntige top vormt een pittoresk decor voor jouw verkenningstocht in het park. Misschien pak je later nog wel de gondel naar boven vanuit Méribel-Mottaret om af te dalen van deze prachtige berg?

3. Refuge du Saut

Midden in Plan de Tuéda staat een prachtige berghut die geopend is in het zomerseizoen. Hier kan je lekker even uitrusten tijdens een bergwandeling.

4. Dennenbossen

De bossen van Tuéda zijn zeker een bezoekje waard. Bewonder de pin cembro en kijk of je het verschil kan vinden met de ‘normale’ naaldbomen in het gebied. De andere bomen zijn duidelijk puntig terwijl de alpenden een ronde top heeft. Tussen de bossen door lopen mooie routes voor zomer- én winterwandelingen.

Natuur in Tueda reservaat
© Sylvain Aymoz - Méribel Tourisme
Deel op Pinterest

5. Doron

Door het reservaat loopt het bergriviertje Doron. Niet alleen dit riviertje heeft deze naam, ook andere bergrivieren zoals die in Courchevel worden Doron genoemd. Het is in de winter zo schoon dat je eruit kan drinken. In de zomer heeft de rivier vaak een wat wittere kleur, door sediment dat uit de bergen wordt meegevoerd.

Natuur Tueda
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Maison de la Réserve

Aan de oever van Lac Tuéda staat een klein huisje. Hierin vind je het informatiecentrum van het park. Een fijne beginplek voor een verkenning van het Tuéda gebied.

Activiteiten Tuéda reservaat

In het Tuéda natuurgebied is genoeg te beleven. Zowel in de zomer als in de winter maak je hier je dagen vol met outdoor avonturen.

- Wandelen

Door de bossen en langs het meer lopen prachtige wandelroutes. Neem in de winter wel wandelstokken mee voor houvast en let erop dat de sneeuw op sommige plekken echt diep is en je er tot je knieën in kan zakken. Wanneer je op de paden blijft rond het meer is het prima te doen maar de leukere paadjes liggen in de bossen en hier is wandelen een grotere uitdaging.

Wandelen in Tueda
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de zomer is Plan de Tuéda de ideale plek voor een mooie trektocht in de bergen. Geniet van een hike door de frisgroene weides, mooie uitzichten en de dieren om je heen en maak een stop bij de berghut voor een verfrissend drankje.

- Langlaufen

Het Tuéda natuurreservaat is samen met het Altiport bos de enige plek met loipes in Méribel. Bind zeker je langlaufski’s onder en maak een mooie tocht door het park. Kies voor de vlakke groene loipe rond het meer (3 km) of de iets uitdagendere blauwe loipe van 5 km. 

Méribel Langlaufen
© Sylvain Aymoz
Deel op Pinterest

- Yoga

Wie eens wat anders dan anders wil doen, kan ervoor kiezen een hike en yoga sessie te doen. Hierdoor ervaar je de natuur eens op een andere manier: door mee te bewegen met de elementen die in het park aanwezig zijn. Yogaleraar Magali nam mij mee op een bijzondere tocht door het park waarbij de yoga en ademhaling afgestemd werden op de vijf elementen.

Yoga Tueda
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Toen wij deze yoga deden, stak telkens het element op waar we mee bezig waren. Tijdens element vuur brak de zon door en tijdens lucht begon het te waaien. Het klinkt misschien wat zweverig maar als je jezelf eraan overgeeft heb je een heel bijzondere en unieke kijk op het reservaat en de natuur in het algemeen. 

Bovendien weet Magali ontzettend veel van de natuur in het park. Zij vertelde mij uitgebreid over de alpenden en de notenkraker en andere interessante weetjes over de lokale flora en fauna.

Andere activiteiten: sneeuwschoenwandelen, tocht per paard of mountainbiken.

Paardrijden Tuéda
© Sylvain Aymoz - Méribel Tourisme
Deel op Pinterest

Tuéda Vanoise

Hoewel het Tuéda natuurreservaat net buiten het nationaal park Vanoise ligt, is het leuk om de Vanoise en Tuéda met elkaar te combineren. Lac de Tuéda is een van de toegangspoorten tot de Vanoise. Je maakt prachtige trekkings en kan diverse bergen beklimmen vanuit Tuéda. Lees ook meer over de mooiste plekken in de Vanoise om jouw bergreis te plannen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!